Medicul Lucan, plasat în arest la domiciliu

Medicul Lucan, plasat în arest la domiciliu
Publicat: 12/01/2018, 15:52
Actualizat: 25/03/2019, 23:30

Magistrații Curții de Apel București au decis plasarea în arest la domiciliu a medicului Mihai Lucan, după ce procurorii DIICOT au contestat decizia Tribunalului București de a-l lăsa în libertate în dosarul de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei. Decizia este definitivă.

„Impresia mea este că procesul nu este procesul lui Mihai Lucan, Institutului de Transplant din Cluj sau al clinicii private. Este procesul medicinei românești. Si poate, cu ocazia asta, și cu ajutorul dumneavoastră, trebuie relevat, de fapt, în ce situație se găsește întreaga medicină românească. Institutul a fost parte unui sistem sanitar. Timp de 20 de ani a fost controlat, evaluat și, dintr-o dată, în 2016 și 2017 a devenit un element”…, a declarat medicul Mihai Lucan la Curtea de Apel.

Pe 22 decembrie 2017, Tribunalul București a respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a medicului Mihai Lucan, a fiului său, Valerian Lucan, și a directorului administrativ în cadrul Institutului Clinic de Urologie Cluj-Napoca, Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, aceștia fiind cercetați sub control judiciar. Ulterior, procurorii DIICOT, cei care instrumentează cazul, au contestat decizia de lăsare în libertate a medicului, însă și Lucan a contestat controlul judiciar.

Joi, o cameră audio-video a fost descoperită în mașina soției medicului Mihai Lucan, procurorii DIICOT precizând că aceasta a fost instalată ca urmare a punerii în executare a unui mandat de supraveghere tehnică, obținut cu „respectarea normelor de procedură penală”.

DIICOT a informat că dosarul care-l vizează pe Mihai Lucan are ca obiect efectuarea de cercetări față de membrii unui grup infracțional organizat constituit de către suspecții Mihai Lucan, Valerian Lucan și Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, în calitate de angajați ai persoanei vătămate Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, având ca scop însușirea, folosirea, traficarea, după caz, a bunurilor aflate în patrimoniul Institutului, în favoarea SC LUKMED SRL.

Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca ar fi fost prejudiciat cu 5.169.406,91 lei.

Ar fi fost folosite resursele financiare, materiale și umane ale Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED SRL. Mai mult, pacienții operați în clinica privată ar fi avut cheltuieli de internare în ICUTR mult reduse față de tarifele de spitalizare stabilite anual de Institut.

De asemenea, clinica privată ar fi folosit un aparat medical performant al Institutului, utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer. Conform DIICOT, în perioada 2007-2009, un număr de 159 de pacienți au făcut obiectul unor proceduri medicale care au fost efectuate în cadrul SC LUKMED SRL cu ajutorul unei aparaturi medicale aparținând Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, transferată fără titlu din incinta acestei instituții în cea a SC LUKMED SRL, în condițiile în care sumele necesare achiziționării kit-urilor necesare utilizării acestuia au fost achitate de către Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca, iar pacienților le-au fost percepută sume consistente de bani, cuprinse între 3.000 și 6.700 euro/intervenție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase