Medicul Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți la început de an școlar: „Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii“

Medicul Mihai Craiu, sfaturi pentru părinți la început de an școlar: „Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii“
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Medicul pediatru Mihai Craiu: „Suntem prima țară din UE care reușim vaccinarea unui număr semnificativ de copii” (FOTO: Facebook)
Publicat: 26/08/2020, 07:50
Actualizat: 06/04/2021, 16:24

Medicul pediatru Mihai Craiu este mai îngrijorat pentru sănătatea bunicilor și a dascălilor, în ceea ce privește începutul de an școlar, decât de cea a copiilor, menționând că această categorie de vârstă este foarte puțin afectată de Covid-19 în toată lumea, indiferent de modul de trai, sau de gene. 

Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din Bucureşti spune că anul școlar trebie să înceapă, iar copiilor trebuie să li se explice într-un mod ludic ce înseamnă virusul și cum se transmite el. 

În privința măștilor de protecție, pediatrul spune că acestea pot fi purtate de copii, dând exemplul celor care înțeleg că trebuie să poarte cască atunci când merg pe bicicletă. Dacă li se explică pe înțelesul lor, copiii sunt mai înțelegători decât adulții, spune medicul.

„Cred că cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie un părinte este că, oriunde în lume unde au fost îngrijiţi pacienţi cu COVID-19, copiii au reprezentat o minoritate. Şi asta înseamnă că, indiferent de gene, de sărăcie, de mediu sau de orice altceva, copiii – din punctul de vedere al severităţii şi al duratei bolii – se îmbolnăvesc mai rar, mai puţin şi mai scurt decât adulţii. Eu, ca pediatru, sunt mai îngrijorat de dascăli şi de bunicii care-i aduc şi-i iau de la şcoală, nu de ceea ce vor face copiii”, a declarat medicul pentru Adevărul.

Cum explici pericolul copilului: „Părinții să inventeze o poveste şi să-i spună că microbul care face buba, uite, aici este“

Medicul a oferit sfaturi despre cum ar trebui să le explice părinții pericolul copiilor:

„Principalul vehicul îl reprezintă picăturile de salivă, aerosolii. Şi aici cred că putem să facem ceva foarte important pentru copii şi care nu a fost menţionat până acum: până să înceapă şcoala, aş recomanda tuturor părinţilor să le arate copiilor ce face respiraţia. Să ia o oglindă şi să respire aproape de ea şi apoi să-i arate copilului de 5-7 ani că pe oglindă apare condens. Să deseneze cu degetul, să se joace, să inventeze o poveste şi să-i spună că microbul care „face buba, uite, aici este“. Vine de la noi, din căile aeriene, din năsuc, din guriţă, şi de asta este foarte important să stăm la distanţă şi să nu ne pupăm îndelung în prima zi de şcoală. Pentru că riscul de îmbolnăvire ţine de două lucruri: de doza de inocul şi de durata expunerii la inocul. Risc crescut de infecţie este când stai la mai puţin de un metru şi jumătate, fără niciun mijloc de protecţie, timp de 15 minute sau mai mult. Atunci iei boala sigur. Asta este definiţia de caz. Altminteri, dacă am lua doar trecând pe lângă cineva, ar trebui să fim toţi bolnavi, mai ales acum, de când au apărut aceste mutaţii genetice cu contagiozitate ceva mai mare şi severitate ceva mai mică.

Copiii pot purta mască: „Prejudecata este a noastră, a adulţilor”

Medicul dă asigurări că cei mici nu vor fi afectați de purtarea măștii, însă o problemă va fi reprezentată de păstrarea distanțării între copii. Totuși, medicul pediatru conssideră că școala respectiv grădinița trebuie să înceapă și pentru asta e nevoie de măsuri precum aerisirea constantă. Medicul a dat exemplul țărilor precum Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, unde la fiecare 15 minute, în grădinițe se face o pauă d eun minut pentru aerisire. De asemenea, în Franța ușa nu se mai închide pentru a evita ca toți copiii să atingă clanța, exemplifică medicul pediatru.

„Da. Cu convingere. (n.r. copiii pot purta masca). Prejudecata este a noastră, a adulţilor. Şi vă dau două exemple: casca de protecţie pentru bicicletă. În toate ţările civilizate din lume, copiii de 2-3 ani poartă cască. Sau cască la schi. În toată Elveţia şi Austria, toţi copiii care nu au nici măcar un metru au cască pe cap. E şi inconfortabilă, şi cum vreţi, dar o poartă, pentru că trebuie s-o poarte! Al doilea exemplu: scăunelul de maşină. Copiii înţeleg mult mai bine decât adulţii. Dacă-şi va alege copilul materialul pentru mască, dacă i-o facem cu desene, cu un fel de zâmbet, dacă o să punem măscuţa ursuleţului favorit de pluş acasă, de-acuma, până să înceapă şcoala! Sunt ferm convins că trebuie făcute două lucruri: spălatul pe mâini, dimineaţa, când încep şcoala cei mici, şi purtatul măştii înăuntru. Un copil care răspunde la clasă trebuie să-şi pună mască pentru a nu răspândi virusul. Masca e prohibită doar la copiii mai mici de 2 ani”, a declarat medicul pediatru. 

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
PERICOL pentru pisicile care stau în APARTAMENT. Anunț important pentru cei care stau la bloc
Zodiile care dau lovitura vieții. Luna mai vine cu schimbări fabuloase
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Anghel Saligny, inginerul care a testat cu preţul vieţii podul de la Cernavodă