Medicul Valentin Calu, implicat în accidentul aviatic din Apuseni: Mă simt mult mai bine, mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat. E dificil să fii pacient

Medicul Valentin Calu, implicat în accidentul aviatic din Apuseni: Mă simt mult mai bine, mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat. E dificil să fii pacient
Publicat: 27/01/2014, 19:14
Actualizat: 22/05/2015, 10:43

Medicul Valentin Calu se simte bine la o săptămână de la accidentul din Apuseni, continuă recuperarea și mulțumește lui Dumnezeu că a scăpat cu viață, el recunoscând, totuși, că deși condițiile și îngrijirea din Spitalul de Urgență Cluj sunt excelente, „este dificil să fii pacient”.

„Mă simt mai bine, continuu procesul de recuperare. Echipa medicală este desăvârșită și am condiții excelente de tratament”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Calu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias, rănit în accidentul aviatic din munții Apuseni.

Întrebat cum este să fii medic și totodată pacient, Valentin Calu a răspuns: „Foarte dificil”. „Este foarte greu. Îți modifică total perspectiva. Când ești medic, înțelegi prin ce trece pacientul, dar acum simt ce simte el. Poate, ca medic, nu empatizez cu bolnavul. Sigur, această nouă postură îți modifică modul în care privești relația cu pacientul. Altfel spus, descopăr frumusețea uitată a lucrurilor simple”, a mai spus medicul Valentin Calu.

Doctorul de la Elias a adăugat că începând din 20 ianuarie, ziua accidentului aviatic, vorbește mereu despre două zile și două locuri de naștere. „De atunci, am două zile și două locuri de naștere „, a spus Calu.

Întrebat când ar putea fi externat, medicul Valentin Calu a precizat că decizia aparține echipei medicale din Cluj.

„Externarea va fi făcută atunci când echipa medicală din spital va lua această decizie. Nu am nicio problemă să stau internat atât cât va fi necesar. Nu am nicio problemă să revin cu avionul în Capitală. De o săptămână învăț, primesc și savurez lecții de omenie, una după alta. Ce aș mai putea spune despre accident? Că eram în avion și ne-am lovit de brazi. Nu mai are rost. Sunt foarte mulțumit de tot ceea ce s-a petrecut cu mine după accident. Și mai sunt impresionat de moții de acolo, de la locul accidentului”, a mai spus dr. Valentin Calu.

Medicul Valentin Calu este unul dintre cei cinci supraviețuitori ai accidentului aviatic din Munții Apuseni în urma căruia au murit pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion.

Pilotul Adrian Iovan și studenta Aurelia Ion și-au pierdut viața după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forțat, în 20 ianuarie, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la granița județelor Cluj și Alba.

La bord se aflau patru medici – Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul „Sf. Maria” și Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuș, județul Bihor -, studenta de 23 de ani și doi membri ai echipajului de zbor – pilotul Adrian Iovan și copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală din avion mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului și victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițiști, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munții Apuseni și localnici.

Medicul Radu Zamfir a fost externat pe propria răspundere, în 21 ianuarie, de la Spitalul Județean de Urgență (SCJU) din Cluj, ajungând în Capitală la bordul unui avion de linie. Ulterior, medicul a susținut o conferință de presă la Institutul Fundeni, el spunând că datorită lui Iovan sunt cinci oameni în viață.

Zamfir a fost externat duminică, iar luni și-a reluat activitatea în Centrul de chirurgie digestivă și transplant hepatic Fundeni, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unității sanitare, dr. Carmen Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii