Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă: „Bolnavii Covid-19 pleacă cu mijloace de transport în comun și nu-i putem opri!”

Redactor:
Dragos Tanase
Medicul Virgil Musta trage un semnal de alarmă: „Bolnavii Covid-19 pleacă cu mijloace de transport în comun și nu-i putem opri!”
Dr. Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara (Foto: Antena 3)

Unii pacienți bolnavi de coronavirus, externați la cerere, folosesc mijloacele de transport în comun pentru a ajunge acasă, potrivit medicului Virgil Musta, şeful Secţiei de Boli Infecţioase de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara.

Acesta avertizează că vidul legislativ în care ne aflăm, după decizia CCR privind carantina și izolarea, pune în pericol comunitatea, mai ales că pacienții infectați cu Covid-19 preferă să meargă acasă și să se trateze singuri sau chiar nu se vor trata deloc, fiind adepții teoriilor conspirației. De altfel, medicii avertizează că fenomenul ar putea lua amploare, pentru că se așteaptă ca tot mai mulți bolnavii Covid-19 să iasă la cerere din spitale.

”Majoritatea pacienților au solicitat să rămână internați pentru că vor să-și protejeze familia, dar au fost și pacienți care abia au așteptat pentru a pleca. Din păcate, nu toată lumea are responsabilitate. Pleacă chiar cu mijloace de transport în comun și noi nu-i putem opri. Ei spun că au acest drept și doresc să se izoleze la domiciliu. Consideră că au fost tratați suficient și, simțindu-se bine, preferă să fie izolați la domiciliu”, a declarat medicul Virgil Musta, citat de Antena 3.

Prof. Virgil Musta a atras atenția asupra faptului că boala se poate agrava în lipsa unui tratament corespunzător și chiar a exista o situație în care un pacient a ajuns în stare gravă la spitalul din Timisoara, după ce a cerut externarea.

”Au fost și pacienți care au venit să ne anunțe că sunt pozitivi. Le-am spus că boala poate evolua foarte rapid în formă severă și e bine să facem investigații. Ne-au spus că doar au venit să ne anunțe și ne contactează dacă vor avea nevoie”, a mai declarat profesorul Musta.

VEZI VIDEO AICI!

Potrivit ultimei raportări de marți, 14 aprilie, 658 de pacienți confirmați cu Covid-19 s-au externat la cerere, inclusiv bolnavi cu simptome.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, despre asimptomatici: „Vor fi internați 48 de ore, apoi izolați la domiciliu 14 zile”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară, după ce a părăsit sala de ședință a Senatului, unde s-a discutat despre Legea carantinei, că bolnavii de coronavirus asimptomatici vor fi internați timp de 48 de ore, apoi vor putea fi izolați la domiciliu, timp de 14 zile, în funcție de evoluție.

Ministrul Sănătății a precizat că Legea carantinei arată diferit decât forma inițială, după ce a fost discutat fiecare articol în parte. El a mai spus că această lege „se referă la tot ce înseamnă sănătate publică în condiții de risc epidemiologic și biologic”.

„Am luat fiecare articol, am adus argumentele Ministerului Sănătății și ale mele. Sper ca în continuare ședința și votul care vor urma să meargă pe același parcurs discutat, având în vedere carantina, izolarea, internarea în spital, internarea asimptomaticilor cu evaluarea în maxim 48 ore și decizia de izolare până la 14 zile, dacă ne referim la Covid, iar pentru cei simptomatici, în funcție de simptomatologie, vor urma internarea în spital, până la ameliorare, cu condiția că, dacă e mai devreme de 14 zile, să meargă în izolare”, a spus Nelu Tătaru, după ședința Comisiei Juridice.

Ministrul a mai adăugat că „fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare în primele 48 de ore”, iar evaluarea se va face în spital.

FOTO: Antena 3 – captură video

Inchide