Meleșcanu: Pentru moment, nu există o amenințare privind iminența unui atentat împotriva României

Meleșcanu: Pentru moment, nu există o amenințare privind iminența unui atentat împotriva României
Publicat: 21/10/2012, 13:30
Actualizat: 29/03/2019, 00:01

Directorul SIE, Teodor Meleșcanu, a declarat, la ProTV, că nu există la ora actuală elemente privind iminența producerii unui atentat în România în perioada următoare, el menționând totodată că declarațiile lui Omar Bakri atrag atenția asupra faptului că țara noastră nu este imună acest pericol, scrie Mediafax.

„Într-un anumit fel, declarația lui Omar Bakri ne atrage atenția asupra faptului că România nu este imună la acest pericol al unor acte teroriste.

Tocmai de aceea, printre prioritățile care sunt acordate activității noastre la SIE, protecția împotriva actelor teroriste este unul din cele mai importante elemente”, a spus Meleșcanu, în emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

El a precizat că SRI este „cap de coardă” în materie de combatere a terorismului, fiind vorba de activități care se desfășoară cu precădere pe teriroriul României, menționând totodată că, în tot ceea ce privește informațiile externe, SIE colaborează cu SRI.

„Dar acest tip de declarații, deși nu vin de la un om care este un militant direct implicat în organizare, ci este mai degrabă un ideolog al unei anumite forme de islamism, ne dovedește că nu suntem imuni la pericolul unor asemenea atentate teroriste”, a menționat directorul SIE.

„Nu avem la ora actuală, cel puțin noi nu am transmis niciodată elemente care să spună că ar fi iminentă producerea unui asemenea atentat în România în perioada următoare”, a mai spus Meleșcanu, care a subliniat că este una dintre „prioritățile maxime” ale Serviciului.

Referitor la atentatul de la Burgas, în care și-au pierdut viața mai mulți cetățeni israelieni, Meleșcanu a precizat că a avut în ultima săptămână două discuții cu șefii serviciilor din Bulgaria, atentatul fiind una dintre temele principale de discuții.

„La ora actuală nu există o concluzie definitivă sau un raport chiar al autorităților bulgare în legătură cu persoanele care au fost implicate, modalitățile care au condus la acest atentat. Au mai multe piste, sunt în desfășurare, colaborăm și noi, dar nu avem încă o o concluzie definitivă”, a menționat el.

„Sunt totuși câteva concluzii preliminare care se pot desprinde, una dintre ele este că acest tip de atentate, care a fost exemplificat și de atentatul de la Burgas, reprezintă o anumită evoluție în materie teroristă. Dacă până acum atentatele erau operațiuni puse la cale și realizate de structuri extremiste, mai ales din zona arabă și se întâmplau în zone cu maximă expunere – vezi atentatul de la New York -, acest atentat arată că putem asista la o anumită evoluție: în primul rând nu se întâmplă în țările foarte mari, cu o expunere mediatică, ci în țări europene din zona de frontieră, în al doilea rând se pare că sunt atentate în care nu sunt implicați oameni din afara zonei – e mult mai ușor când cineva îți vine dintr-o zonă să ai bănuieli, să vezi despre ce este vorba -, probabil că sunt oameni care trăiesc la nivel european și circulă liber între țările UE și, în al treilea rând, se pare că nu au existat nicun fel de legături sau conexiuni locale, interne. Sunt elemente care ne îngrijorează și pe noi, pe care le discutăm, le examinăm tot timpul, în legătură cu care dorim să colaborăm și le-am și spus colegilor bulgari acest lucru. Dar, pentru moment, nu există niciun fel de amenințare directă în legătură cu iminența unui asemenea act împotriva României”, a mai spus Meleșcanu.

Liderul islamist Omar Bakri a declarat, într-un interviu publicat de cotidianul bulgar „24 ceasa” la începutul lunii octombrie, că Bulgaria, România, dar și alte state pot fi ținte ale atentatelor teroriste.

„Din moment ce islamul a pătruns într-un teritoriu, acesta este considerat islamic. De aceea, musulmanii sunt datori să-l elibereze într-o zi. Spania, de exemplu, este teritoriu musulman. Europa de Răsărit – de asemenea. România, Albania, Macedonia, Serbia și Kosovo, Bosnia… Însă din cauza trupelor sale în Afganistan și Irak și din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria este de asemenea o țintă legitimă. Noi considerăm că pot fi săvârșite atentate în inima Bulgariei. Se poate și în România, și în alte state. Aceasta depinde de tactica și strategia la fața locului. Atentatul de la Burgas a fost împotriva unei ținte israeliene. De aceea toți care au murit acolo sunt fii de israelieni și între ei există mulți oameni importanți. Ei au multă putere”, a spus el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația