Memorandum adoptat de Guvern. Ajutor de aproape 1,6 milioane de euro pentru cinematografia românească

Memorandum adoptat de Guvern. Ajutor de aproape 1,6 milioane de euro pentru cinematografia românească
Publicat: 20/01/2020, 19:19

Schemele de ajutor de minimis cuprinse în memorandumul adoptat de Guvern în ședința de luni vizează atât participarea filmelor românești la festivaluri de film, distribuirea și exploatarea filmelor românești, susținerea programelor de educație culturală, cinematografică, dar și încurajarea funcționării cinematografului de artă.

Perioada de valabilitate a schemelor este până în decembrie 2020, respectiv un an de la aprobarea lor, iar perioada în care se vor efectua plățile ajutorului de minimis: 2020-2021.

Odată adoptate memorandum, schemele de ajutor trebuie transpuse într-o hotărâre de guvern și supuse aprobării Executivului:

  • Schema de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri și târguri de filme, interne și internaționale

„Filmul românesc înregistrează succese indiscutabile în cadrul tuturor festivalurilor internaționale, reprezentând pentru România o carte de vizită. Cineaștii români au făcut în ultimii ani ceea ce nimeni nu credea posibil, au readus cinematografia română în atenția publicului, criticilor, producătorilor și organizatorilor de festivaluri din toată lumea”, se arată în documentul adoptat.

Potrivit documentului, 58 de filme au fost premiate în anii 20015 – 2018, ele fiind recompensate cu 157 de premii.

Suma propusă pentru această schemă de ajutor este de 300.000 de euro, iar numărul estimat al beneficiarilor este de 60.

  • Schema de ajutor de minimis pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești de toate genurile

„Deși cinematografia din România a cunoscut extrem de multe și importante succese la festivalurile internaționale de film, există mari diferențe în ceea ce privește încasările înregistrate pe piața distribuției de filme între filmul american și cel românesc, ceea ce poate să amenințe identitatea culturală a cinematografiei românești”, se arată în memorandum.

Conform celui mai recent Anuarul Statistic al Cinematografiei, pe anul 2018, din totalul de 13.348.167 de spectatori care au mers la cinema în 2018, doar 421.293 de spectatori (3,15%) au vizionat filme românești. Pe primul loc al topului sunt filmele americane, cu 10.705.151 de spectatori (80%), urmate de cele europene, cu 1.624.428 de spectatori (12,17%).

Tot filmele americane sunt și în topul încasărilor în anul 2018, respectiv peste 231,6 milioane de lei din totalul de aproape 263 de milioane de lei încasate din filmele rulate în 2018. Filmele românești au avut încasări de doar puțin peste 7 milioane de lei.

Pe primul loc al topului filmelor românești în 2018, în funcție de numărul de spectatori, a fost Moromeții 2, al lui Stere Gulea, cu 189.772 de spectatori. Filmul este pe locul 18 în topul general al filmelor, în fruntea căruia a fost producția Venom (SUA), cu 426.023 de spectatori.

Bugetul total al acestei scheme este de 375.000 de euro, ia numărul estimat al beneficiarilor, 55.

  • Schema de ajutor de minimis pentru susținerea programelor de cultură, educație cinematografică, organizare de evenimente culturale cinematografice precum și pentru editarea de publicații de specialitate

„Manifestările susținute în cadrul acestei scheme sunt: caravane cinematografice, workshopuri de specialitate, gale de filme, programe de educație cinematografică, editare de cărți de specialitate. Caravanele promovează producții cinematografice noi, de calitate, originale, unele în premieră națională în spații alternative, în locuri unde nu mai există săli de cinema. Programele de educație cinematografică pentru tineri au ca obiectiv dezvoltarea cunoașterii cinematografiei, gândirea critică și creativă a elevilor și educația generală prin cinema, precum și conștientizarea bogăției și diversității cinematografice românești și europene”, se arată în documentul adoptat.

Bugetul total al schemei de ajutor de minimis este echivalentul în lei al sumei de 850.000 euro, iar numărul total estimat de beneficiari pe întreaga durata de valabilitate a schemei, 80.

  • Schema de ajutor de minimis pentru încurajarea funcționării cinematografului de artă și a programării filmelor în acestea

„Situația dramatică a infrastructurii cinematografice din țară, rezultat al abandonării, degradării și dispariției sălilor de proiecție și dezvoltarea cinematografelor de mall (sector privat) au dus la îngreunarea accesului publicului la filmul European și românesc, care în 90 % din cazuri sunt filme de artă”, se argmentează în document.

Fondurile puse la dispoziția exploatanților cinematografelor prin această schemă îi încurajează să difuzează filme de artă într-o proporție de minimum 50% din programul anual (titluri), din care cel putin jumătate este rezervată filmului european, precum și celui românesc sau realizat în coproducție, prin acoperirea unor costuri mari pentru întreținerea unei săli de cinema ( lumină, căldură, întreținerea aparaturii de proiecție etc).

Bugetul total al acestei scheme de ajutor de minimis este echivalentul în lei al sumei de 63.000 de euro și ar urma să aibă patru beneficiari, conform estimărilor din document.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Silvestru nu pierde timpul după despărțirea de Diana Șoșoacă. Cu cine a fost surprins
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee