Memorialul Revoluției din Timișoara, în PARAGINĂ: Când PLOUĂ, stăm cu GĂLEȚILE

Memorialul Revoluției din Timișoara, în PARAGINĂ: Când PLOUĂ, stăm cu GĂLEȚILE
Publicat: 16/10/2018, 18:22

„Când plouă, stăm cu gălețile în pod. Le golim și le punem la loc. Am primit clădirea în anul 2012, dar de la preluarea clădirii, fostă cazarmă, nu am mai primit bani pentru refacerea ei, ci doar pentru buna funcționare a Memorialului Revoluției. Tot timpul a plouat înăuntru. La început mai puțin, dar acum avem probleme serioase și trebuie reparat, sunt țigle vechi. Și ferestrele sunt vechi. Cred că suma necesară pentru repararea acoperișului ar fi de 500.000 de euro”, a declarat pentru Mediafax președintele Memorialului Revoluției din Timișoara, Traian Orban.

O asociație culturală a inițiat un proiect în cadrul căruia încurajează oamenii să doneze bani pentru repararea acoperișului Memorialului Revoluției din Timișoara, estimând că este necesară o sumă de aproximativ 500.000 de euro.

„Noi facem un proiect de artă și mediatizăm situația de acolo, fondurile fiind strânse de Memorialul Revoluției. În proiect sunt implicați artiști importanți, iar în cadrul evenimentul pe care le vom organiza, îi vom încuraja pe vizitatori să doneze pentru repararea acoperișului. Acoperișul trebuie reparat pentru că este vechi, plouă în interior. Acolo se găsește un patrimoniu material adunat de aproape 30 de ani. Noi vom organiza și o minilicitație de artă, iar banii vor rămâne Memorialului Revoluției”, a afirmat Președintele Asociației Culturale Contrasens, Dana Sarmeș.

Arhiva se poate deteriora din cauza infiltrațiilor

„Aici se află singurul patrimoniu despre Revoluția din România, este singurul Memorial al Revoluției din România. Inițiatorii proiectului sunt niște oameni cu suflet care doresc să ne ajute. Mai rămân decidenții politici să se sensibilizeze”, a afirmat Orban.

Vizitatorii, șocați de starea de abandon în care este clădirea

„O atmosferă sinistră. Interiorul murdar, murdar. Materialele expuse nu sunt catalogate și inscripționate. Nu afli ce reprezintă exponatele. Singurul lucru pe care îl țineți minte este gaura din steag. Este un simbol?”, scrie Marius pe tripadviser.ro

Un alt vizitator, din Italia, este impresionat de muzeu.

„Memorialul încearcă să păstreze memoria și să informeze publicul cu privire la evenimentele din decembrie 1989 care l-au răsturnat pe Nicolae Ceaușescu. Include un film de 30 de minute despre evenimente și o expoziție de postere și fotografii. Primul etaj trebuie să fie zugrăvit”, spune M.

„Obligatoriu de bifat dacă vizitezi Timișoara. Filmul este cea mai bună parte a muzeului. Afară se află o parte din Zidul Berlinului”, scrie și Nitai din Timișoara.

Memorialul Revoluției din Timișoara își desfășoară activitatea într-o clădire veche, aflată pe str. Oituz, pe care a primit-o în anul 2012 de la Ministerul Apărării Naționale.

Între timp, Consiliul Județean Timiș și-a propus să realizeze un muzeu al Revoluției în centrul Timișoarei, în Piața Libertății, în fosta garnizoană. În acest moment se fac demersurile privind preluarea clădirii de la minister. „Noi ne dorim să se realizeze cât mai repede, astfel încât să demarăm proiectul în regim de urgență, iar anul 2021 să ne prindă cu un muzeu al Revoluției în funcțiune”, afirma, în această vară, președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Decizie ireală în dosarul lui Vlad Pascu. Părinții victimelor sunt revoltați după ce au aflat...
FOTO. Și-a filmat și pozat iubita în ipostaze intime! A primit interzis la națională
VIDEO Dubla sinucidere din Hunedoara. Drama tatălui care a încercat să-și salveze fiica, dar a...
Tânără de 28 de ani moartă după ce și-a mărit buzele: L-am implorat pe doctor...
Tatăl uneia dintre fetele care s-au sinucis în Uricani nu a mai aşteptat salvatorii şi...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Cine este bărbatul al cărui braț a fost găsit în Dragoslavele? Antebrațul acestuia a fost...
„Am avut sentimentul că trec prin iad” Daciana Sârbu, despre divorțul de Victor Ponta. Când...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
Mai mulți ROMÂNI au intrat în CARTEA RECORDURILOR după ce au descoperit...
RUSIA sperie OMENIREA! Sunt gata de Al Treilea Război Mondial!
Bradul de Crăciun: natural sau artificial. Cum să păstrezi prospețimea pomului natural
O tânără și-a pus unghii cu gel, dar în câteva zile a făcut o descoperire...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...