MESAJ. Victor Negrescu, semnal de alarmă pentru Guvern: România a pierdut trenul aderării la zona euro!

MESAJ. Victor Negrescu, semnal de alarmă pentru Guvern: România a pierdut trenul aderării la zona euro!
MESAJ. Victor Negrescu, semnal de alarmă pentru Guvern: România a pierdut trenul aderării la zona euro!
Publicat: 11/07/2020, 17:11

Social-Democratul Victor Negrescu trage un semnal de alarmă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, asupra faptului că „România a pierdut trenul aderării la zona euro”. Acesta spune că România este în situația ca pentru prima dată să nu respecte niciun criteriu de aderare la zona euro!

România a pierdut trenul aderării la zona euro. Bulgaria și Croația au intrat în anti-camera zonei euro aderând la ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb). Dacă vor respecta recomandările specialiștilor vor intra în zona euro în doi ani. Acest lucru va aduce acestor țări un plus de stabilitate economică și accesul la miliarde de euro disponibile pentru țările membre.

Între timp, România este în situația ca pentru prima dată să nu respecte niciun criteriu de aderare la zona euro. Avem un ministru al Finanțelor care se laudă cu scăderea inflației generată de scăderea consumului provocat de criză. Niciun plan. Nicio reacție. Sub guvernarea liberală ne îndepărtăm tot mai mult de Europa: nu suntem în zona euro, nimic pe Schengen, frontiere închise, în topul creșterii șomajului și cu rată scăzută de absorbție a fondurilor europene.

În urmă cu aproape doi ani am insistat, în calitate de ministru al afacerilor europene, asupra creării unui plan de aderare la zona euro. Iată că stânga a lăsat României o strategie aprobată de toată lumea dar nu avem din păcate decidenții care să poată aplica respectivele măsuri. România pierde din nou. Dreapta s-a lăudat în ultimii ani că are relații la Bruxelles, dar la ce ne ajută lauda aceasta acum. Totul a fost o minciună. Cu lucruri bune, și cu greșeli pe care le-am criticat public și pe care trebuie să le recunoaștem pentru a merge înainte, stânga poate și trebuie să își asume aducerea României mai aproape de nucleul dur al Europei și profita astfel de fondurile disponibile pentru a se dezvolta”, transmite europarlamentarul Victor Negrescu pe Facebook.

Bulgaria și Croația, un nou pas în direcția aderării la Zona Euro. România mai are de așteptat

Bulgaria și Croația au fost acceptate în Mecanismul cursului de schimb II (ERM-II), perioada obligatorie pentru statele care doresc să devină membre ale Zonei Euro.

Astfel, cele două state au intrat în etapa premergătoare aderării la Zona Euro, perioadă care durează doi ani, informează Novinite.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult