Mesajul ambasadorului României la Paris pentru ministrul de Externe: „Vom avea dificultăți dacă nu crește numărul de secții de vot”

Mesajul ambasadorului României la Paris pentru ministrul de Externe: Vom avea dificultăți dacă nu crește numărul de secții de vot
Publicat: 08/11/2014, 15:08

Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la șapte, numărul de ștampile și cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.

„Decizia luată e binevenită pentru alte secții de votare din străinătate, dar e o măsură care nu va avea efecte la Paris. La Paris, în primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numărul maxim de ștampile, numărul maxim de cabine și numărul maxim de membri din comisiile de vot în doi noiembrie”, a declarat ambasadorul României în Franța.

Bogdan Mazuru a mai spus că a vorbit despre aceste probleme, la întâlnirea cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe, de vineri.

„Bineînteles că orice măsură pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenită, cu siguranță că ne vom mișca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalți colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate întâmpla la Paris. Și pentru Paris aceste măsuri sunt insuficiente”, a ținut să precizeze ambasadorul.

Întrebat la ce se așteaptă în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, Bogdan Mazuru a afirmat că „estimează că numărul de cetățeni români care va dori să participe la votul din 16 noiembrie va fi mai mare decât la cel din turul întâi”.

„Mă aștept la un număr considerabil de cetățeni români care să vina pentru a-și exprima votul. Avem semnale din partea asociațiilor de români, estimările lor privind numărul de votanți în 16 noiembrie: e vorba despre nouă – zece mii de cetățeni români care vor dori să voteze. În aceste condiții, vom avea dificultăți, dacă numărul de secții de votare rămâne cel din data de doi noiembrie”, a atras atenția ambasadorul României la Paris.

Potrivit acestuia, „există două variabile, variabila spațiu și variabila timp”.

„Variabila spațiu înseamnă secții mai multe de votare, care să permită o disipare echilibrată a numărului mare de cetățeni care doresc să voteze. Variabila timp înseamnă ca intervalul de timp să fie mai mare decât cele 14 ore precizat însă de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, însă, destul de clar în legea electorală”, a menționat Mazuru.

Ambasadorul a ținut să mai precizeze că „reprezentanții din secțiile de vot sunt cei care aplică legea. BEC-ul și BES-ul sunt cei care gestionează din punct de vedere juridic legea electorală și modul în care ea e aplicată în secțiile din străinătate”.

MAE a anunțat, sâmbătă, că se află ” într-un proces de evaluare, privind atribuțiile ce îi revin în baza legii 370/2004 și a hotărârilor BEC”, după ce BEC a ținut să precizeze că nu există impedimente legale pentru organizarea unor noi secții de votare în străinătate.

Organizarea și numerotarea secțiilor de votare din străinătate este de competența exclusivă a MAE, BEC neavând atribuții legale referitoare la aceste activități, se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX și în care se precizează că nu există impedimente legale pentru organizarea de noi secții.

BEC invocă Legea 370/2014 și precizează că în interpretarea sa, cuprinsă într-o decizie proprie, nu există un „impediment legal” referitor la organizarea de noi secții de votare în străinătate”, așa cum a invocat MAE „în contextul discutării celor mai eficiente măsuri pentru organizarea turului doi de scrutin”.

Ministrul de Externe, Titus Corlățean a fost întrebat, vineri, despre suplimentarea secțiilor de votare în străinătate, susținând că BEC a adoptat o hotărâre „care nu confirmă existența unei baze juridice, potrivit legii (…) și nu permite înființarea de noi secții”.

Corlățean a susținut că, pentru înființarea de noi secții de votare, este necesară o întreaga procedură, care cuprinde solicitarea aprobării autorităților din statul care acreditează, dar și chestiuni de ordin logistic, practic, personal, securizarea sediului.

„Nu putem bulversa oamenii cu câteva zile înainte de vot, din acest punct de vedere, dar printr-o mai bună organizare și o utlizare la maximu, a capacității logistice evident va crește numărului celor care doresc să voteze”, a justificat ministrul de Externe.

Valentina Postelnicu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Noua regulă de pe 31 MARTIE. Este absolut OBLIGATORIU pentru milioane de români care călătoresc
Vine vara! Vreme de plajă în multe zone ale țării
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația