Mesajul președintelui Iohannis: Ziua Națională trebuie privită ca un nou început, după un an marcat de tragedii

Mesajul președintelui Iohannis: Ziua Națională trebuie privită ca un nou început, după un an marcat de tragedii
Publicat: 01/12/2015, 12:19

„Știu că a fost un an dificil pentru toată lumea, marcat chiar recent de evenimente tragice, care ne-au reamintit câte lucruri încă nu funcționează, câte lipsuri grave avem în toate sistemele. Dar au scos la iveală și exemple de curaj, dăruire și determinare, și mai ales o profundă dorință de schimbare. Acestei dorințe de schimbare va trebui să îi răspundem în anul ce urmează cu toții – oameni politici, instituții, partide, societate civilă, presă. Putem privi Ziua Națională din acest an ca pe un nou început”, a spus președintele, în mesajul adresat românilor de 1 Decembrie de la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat și nevoia unui nou început în politică, asta neînsemnând să se „șteargă cu buretele” lucrurile bune care s-au făcut, ci o „înnoire”. „Idei noi, abordări și atitudini noi, oameni noi, păstrând în același timp stabilitatea și echilibrul sistemului politic românesc. 2016 va putea fi astfel anul în care reconstruim încrederea cetățenilor în instituții, în partide, dar și în oamenii care candidează în numele lor”, a mai spus Iohannis.

Președintele a spus, în acest context, și că a ales să celebreze 1 Decembrie „mai puțin fastuos”, însă este un moment de a „redescoperi mândria națională”. „Nu ca pe un slogan prea des și nepotrivit folosit, nu ca pe o etichetă care acoperă o lipsă de încredere în noi înșine, ci în mod sincer”, a afirmat șeful statului.

Klaus Iohannis a vorbit în mesajul său și despre provocările, dezamăgirile, crizele, războaiele și austeritatea prin care a trecut România în ultimii 97 de ani, de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, arătând că națiunea și găsit tot timpul „energia interioară, forța și determinarea pentru a-și construi un viitor mai bun”. „S-a ridicat pentru a împlini aspirația spre unitate și libertate, iar românii și-au regăsit, mereu și mereu, curajul și vocea”, a mai spus șeful statului.

În acest context, președintele a afirmat că Ziua Națională este un bun prilej pentru a privi și spre viitor și spre locul pe care România îl are în UE și NATO. „România se desfinește astăzi mai activ și cu mai multă hotărâre, într-o regiune complicată, într-o lume în care și-au făcut loc, din păcate, războiul și amenințarea teroristă. Lucrurile s-au schimbat față de acum 20 sau 10 ani și chiar față de anul trecut. Într-o vreme incertă și imprevizibilă, România oferă certitudine și predictibilitate”, a mai spus Iohannis.

„La mulți ani, români, La mulți ani, România!”, și-a încheiat președintele discursul.

Președintele Klaus Iohannis va participa, începând cu ora 11.00, la parada militară organizată de 1 Decembrie în Piața Constituției, din București, iar la ora 14.00 va susține, de la Palatul Cotroceni, o videoconferință cu militarii români aflați în teatre de operații.

Tot cu ocazia Zilei Naționale, președintele Klaus Iohannis va înainta în grad mai mulți ofițeri la Palatul Cotroceni.

La Palatul Cotrocenu nu va fi organizată, însă, recepția anuală de Ziua Națională. Potrivit unor surse oficiale, Klaus Iohannis a decis să anuleze această recepție, organizată până acum în fiecare an, ca urmare a tragediei din clubul Colectiv, dar și a atacurilor teroriste din Franța din luna noiembrie. La aceste recepții oficiale sunt invitați, de obicei, lideri politici, personalități culturale și din lumea sportului, oameni de afaceri, precum și reprezentanți ai cancelariilor străine și diplomați.

Ziua Națională a României e sărbatorită astăzi cu parade militare, ceremonii religioase și concerte. Peste 2.600 de militari și 360 de mijloace tehnice din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, SRI, SPP, STS și Poliția Locală vor lua parte la parada militară de 1 Decembrie care va avea loc în Capitală, începând cu ora 11.00, manifestările desfășurându-se pentru al doilea an consecutiv în Piața Constituției.

Peste 2.600 de militari și specialiști, cu 360 de mijloace tehnice, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Poliția Locală București vor participa, marți, începând cu ora 11.00, la parada militară de Ziua Națională a României, în Piața Constituției din București.

Militarilor români li se vor adăuga detașamente de militari din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Toate străzile din jurul Casei Poporului sunt închise până la ora 16.00, parcarea mașinilor fiind interzisă. Polițiștii de la rutieră vor fi în trafic și vor direcționa autoturismele pe rute ocolitoare, iar punctele de acces pentru a ajunge în piață sunt la intrarea dinspre B-dul Unirii, la intersecția B-dul Libertății cu B-dul Națiunile Unite sau intrarea dinspre Calea 13 Septembrie.

În București, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I are loc, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară de depuneri de coroane de flori.

De asemenea, au loc ceremonii militare și religioase de depunere de coroane de flori în garnizoanele din țară unde sunt dislocate mari unități și unități militare.

De Ziua Națională, drapelul tricolor este arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale ale Forțelor Navale se ridică Marele Pavoaz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului