Meseria de ȘOFER, cea mai căutată. Salariile pot ajunge chiar și la 7.000 de lei pe lună

Meseria de ȘOFER, cea mai căutată. Salariile pot ajunge chiar și la 7.000 de lei pe lună
Publicat: 20/02/2019, 12:03
Actualizat: 25/03/2019, 22:11

Domeniul se află pe primul loc și din punct de vedere al numărului de aplicanți în a doua jumătate a anului precedent, cu peste 160.000 de candidați unici, ofertele generând peste 1,5 milioane de aplicații unice în intervalul analizat. Pentru un post de șofer publicat pe OLX, aplică, în medie, 42 de candidați, iar durata aproximativă de ocupare a unui loc de muncă pentru această poziție este de 18 zile.

OLX a lansat cea de-a doua ediție a studiului „Indexul locurilor de muncă” în care se regăsesc principalele date centralizate din secțiunea „Locuri de muncă”, în care angajatorii publică peste 500.000 de anunțuri de locuri de muncă vacante pe an.

În ceea ce privește nivelul de venit în care se încadrează șoferii din România, acesta poate varia între: 1.100-1.500 lei (9%), 1.500-2.000 lei (13%), 2.000-2.500 lei (17%), 2.500-3.000 lei (13%), 3.000-4.000 lei (12%), 4.000-5.000 lei (10%), 5.000-6.000 lei (6%), 6.000-7.000 lei (3%) și peste 7.000 lei (17%), arată datele centralizate în cadrul unui sondaj realizat de OLX și adresat persoanelor care lucrează ca șoferi (450 de respondenți, 98% bărbați).

„Salariile șoferilor arată o discrepanță majoră între ofertele celor care lucrează în transportul intern și ale celor care lucrează în transportul internațional. Cei care lucrează pe intern câștigă undeva între 2.000 și 4.000 de lei net, iar 20-25% dintre șoferii cu care discutăm și lucrează pe transport internațional au salarii de peste 6.000 de lei net, care includ diurne și călătorii în afara țării. Deficitul de candidați și de angajați șoferi vine și din atractivitatea sporită a joburilor de transport internațional”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX România.

La capitolul beneficii primite de șoferi, programul de lucru flexibil este cel mai întâlnit, acesta fiind menționat de către 28% dintre respondenți, iar obținerea unui salariu mai mare reprezintă principala motivație a șoferilor-respondenți (52%) pentru schimbarea locului de muncă.

Topul categoriilor cu cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori în perioada iulie – decembrie 2018 continuă cu „Ingineri – Meseriași – Constructori”, cu peste 32.500 de anunțuri, „Personal hotelier – restaurant”, cu peste 19.800 de anunțuri. La mare căutare au fost și candidații pentru categoriile de joburi din secțiunile „Casieri – Lucrători comerciali” și „Muncă în străinătate”, ce au cumulat un număr semnificativ de anunțuri de angajare: peste 18.000, respectiv 17.000 de joburi vacante.

În clasamentul categoriilor cu cei mai mulți aplicanți, pe locul doi, după șoferi, se află categoria „Muncă în străinătate”, care a adunat peste 700.000 de aplicații. De altfel, chiar dacă în valoare absolută are un număr de anunțuri și de candidați mai redus decât categoria șoferilor, Munca în străinătate are un raport mai ridicat al candidaților/număr de locuri de muncă disponibile. În medie, 52 de candidați au aplicat la un loc de muncă vacant scos la concurs de angajatori în străinătate.

Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă în secțiunea OLX Locuri de muncă variază între 12 și 23 de zile, în funcție de tipul de job și de domeniul de activitate. Angajatorii își găsesc cel mai repede candidați pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă vacant este de 12 zile), agricultură-zootehnie (16 zile) și muncă în străinătate (17 zile).

La polul opus, candidații cei mai greu de găsit sunt cei pentru joburi disponibile în secțiunile „Lucrători producție – depozit – logistică” (unde timpul mediu de închidere a unui anunț ajunge la 23 de zile).

Angajatorii din Capitală, Cluj și Brașov au publicat în al doilea semestru din 2018 peste 100.000 de anunțuri de angajare active. Dintre acestea, peste 71.000 de anunțuri au aparținut regiunii București-Ilfov, capitala menținându-și astfel rolul de lider în recrutare.

Iași, Constanța, Timiș, Bihor și Prahova se află și ele în topul zonelor active pe piața muncii, însumând aproximativ 60.000 de anunțuri active de angajare.

În București, primul loc în topul sectoarelor cu cele mai multe anunțuri noi de locuri de muncă și cei mai mulți aplicanți a fost deținut de categoria „Șoferi – Servicii auto – Curierat”. Categoria șoferilor a avut o concurență de 40 de candidați/anunț de angajare, înregistrând peste 350.000 de candidați la aproximativ 9.000 de anunțuri de angajare.

O concurență aproape la fel de mare – 29 de candidați pe loc – a fost înregistrată în categoria „Personal hotelier – restaurant” și a rezultat datorită faptului că peste 137.000 de candidați au aplicat la mai mult de 4.000 de poziții vacante.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu