MICA REFORMĂ din Educație – varianta Pricopie: „Din 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna, nu o să apară acest lucru”

MICA REFORMĂ din Educație - varianta Pricopie: „Din 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna, nu o să apară acest lucru
Publicat: 17/07/2014, 16:30
Actualizat: 18/05/2015, 16:12

„Dacă aș putea, mâine aș introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate ? Pentru că dacă mâine am introduce aceste lucru, numărul copiilor care ar părăsi școala ar fi mult mai mare decât astăzi pentru simplu fapt că nu avem alternativa școlii profesionale peste tot în țară. Avem școli profesionale în principal în orașele mari cu industrie puternică”, a precizat ministrul Educației, Remus Pricopie.

Potrivit ministrului, probabil începând din 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5.

„Probabil începând cu 2015 ar trebui să nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, în metodologia pe care o voi semna peste mai puțin de o lună, nu o să apară acest lucru. Nu am garanția că la anul cei care nu au media cinci vor avea unde să meargă pentru a finaliza învățământul obligatoriu de zece clase. Eu îmi mențin poziția că ar trebui destul de repede să ajungem la acest nivel, așa cum tot anul trecut am spus că ar trebui să decidem cât mai repede posibil când scădem vârsta învățământului obligatoriu, care învățământ obligatoriu nu înseamnă școală, ci poate să însemne grădiniță. Eu cred că deja ar trebui să luăm această decizie. Cred că deja a sosit momentul în care să ne facem o estimare: dacă introducem obligativitatea grădiniței, grupa mare începând cu cinci ani, avem suficiente locuri?”, a mai spus ministrul Educației.

Pricopie a precizat că, potrivit estimărilor oficiale, în momentul de față sunt în grădinițe 98 la sută dintre copiii cu vârsta între cinci și șase ani.

Pe de altă parte, ministrul crede că trebuie dezvoltată zona de creșă, pentru copiii cu vârsta sub trei ani. Pricopie spune că, până în 2018-2019, ar trebui să fie scăzută gradual obligativitatea ca toți copiii mici să meargă la grădiniță.

Potrivit legislației în vigoare, în învățământul liceal se pot înscrie și elevii care au obținut media de admitere sub 5.

Astfel, în unele licee din toată țara s-a intrat, și anul acesta, cu medii mai mici chiar de 3. Originile acestei realități sunt în 2009, când a fost introdusă evaluarea națională, ale cărei note sunt luate în calcul la intrarea în liceu fără examen.

Măsurile luate acum cinci ani au avut, potrivit inițiatorilor, un rol social: niciun copil să nu rămână pe stradă și, chiar cu note de 2, 3 sau 4, să fie admiși în liceu.

După prima repartizare computerizată, peste 15.000 de elevi au fost admiși la liceu cu medii sub 5.

Clasamentul alcătuit după cea mai mică medie de admitere la liceu pare să fie, și în 2014, copia celui privind promovarea la bacalaureat. Mai exact, în liceele unde s-a intrat cu medii mari, ratele de promovare a bacalaureatului au fost printre cele mai bune, în timp ce unitățile școlare care au primit elevi cu medii foarte mici au avut un număr extrem de mic de absolvenți care au promovat așa-numitul examen al vieții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie