Militar rănit în timpul festivităților de Ziua Marinei de la Constanța

Militar rănit în timpul festivităților de Ziua Marinei de la Constanța
Publicat: 15/08/2012, 14:46
Actualizat: 05/07/2013, 20:56

Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, consideră că incidentul în care a fost rănit un militar în timpul unui exercițiu organizat la Constanța, de Ziua Marinei Române, este unul „nefericit”, susținând că „instrucția este grea”, întrucât implică un anumit grad de pericol.

„Este un incident absolut nefericit, am fost informat la timp. A cedat materialul și a produs o contuzie ușoară. Sper ca omul să-și revină repede și să depășească momentul acesta delicat. După cum vedeți și dumneavoastră instrucția este grea, dar incumbă și un anumit grad de pericol”, a declarat Corneliu Dobrițoiu, la finalul manifestărilor prilejuite de Ziua Marinei, de la Constanța.

Întrebat dacă incidentul a avut loc din cauza armamentului depășit, ministrul Apărării a spus că probabil este vorba despre un viciu de fabricație: „Armanentul este depășit, dar ne facem treaba cum el. În cazul de față a cedat probabil din cauza unui viciu de fabricație”.

Ministrul Apărării a afirmat că problema finanțării acestui domeniu este „reală” și că speră să atragă resurse suplimentare la bugetul de stat prin valorificarea infrastructurii MApN.

„Problema finanțării și subfinanțării este o problemă reală și sper să găsim suficientă înțelegere pentru a putea atrage resurse suplimentare la bugetul de stat prin valorificarea infrastructurii în exces a ministerului în așa fel încât sumele rezultate să le alocăm modernizării forțelor. Trăim într-un cadru de securitate cu o temperatură în creștere, sper să găsesc această înțelegere, să nu fim puși în altă situație, cum s-a întâmplat cu Ateneul: Dați un leu pentru Ateneu, dați un leu pentru Armată”, a spus Corneliu Dobrițoiu.

El a menționat că în prezent 85 al sută din bugetul ministerului este destinat către cheltuielile de personal, în timp ce doar 10 la sută revine pentru operare și mentenanță.

„Ministerul traversează o perioadă nefastă din punctul de vedere al finanțării, bugetul este consumat în proporție de 85 la sută pentru cheltuieli de personal, iar cheltuielile de operare și mentenanță, cele care trebuie să dea nivelul de instruire al trupelor sunt asigurate în proporție de 10 la sută, marea majoritate a acestor cheltuieli le consumăm pentru întreținerea obligațiilor asumate de România în cadrul teatrelor de operații”, a explicat ministrul Apărării.

Întrebat dacă Delfinul, singurul submarin al Armatei Române, va putea redeveni operațional, Corneliu Dobrițoiu a răspuns că nevoile de finanțare sunt într-o altă zonă, cea a achiziționării unor nave moderne.

„Sunt sceptic și scepticismul meu se bazează pe faptul că nevoile reale de finanțare stau în altă parte, în primul rând să asigurăm capacitatea operațională a navelor pe care le avem, să ne asigurăm îndeplinierea misiunilor de anul acesta și să începem să atragem resurse pentru stimularea înzestrării. Ne așteaptă programul avion multirol, inclusiv program de modernizare a fregatelor și nu în ultimă instanță într-un orizont mai mare de timp, de 10-15 ani, să avem suficiente resurse pentru a avea acces la alte tipuri de nave, mult mai moderne, nave modulare, cu viteze foarte mari care să contribuie la creșterea capacității operaționale a Marinei”, a afirmat ministrul Apărării.

Un militar a fost rănit, miercuri, în timpul manifestărilor prilejuite de Ziua Marinei, desfășurate pe faleza din fața Comandamentului Flotei din municipiul Constanța, după ce întăritorul de recul de la una dintre arme a explodat, o schijă lovindu-l la genunchiul stâng.

Potrivit reprezentanților Forțelor Navale, în timpul unui exercițiu de respingere a desantului inamicului a avut loc un incident, întăritorul de recul de la una dintre arme explodând, astfel că un militar a fost rănit de o schijă la genunchiul stâng.

Militarul rănit, care face parte din Batalionul Infanterie Marină, a fost transportat la Spitalul Județean Constanța.

Peste 5.000 de persoane, constănțeni și turiști, au asistat, miercuri dimineață, pe faleza din apropierea Cazinoului din Constanța, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei.

La festivități au participat ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Răducu Valentin Preda, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, precum și oficialități militare și civile, respectiv europarlamentarul Ramona Mănescu, liderul deputaților PNL Călin Popescu Tăriceanu, președintele PNL Constanța, senatorul Gheorghe Dragomir, și senatorul PSD Nicolae Moga.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?