Min. Muncii: Noile formulare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, distribuite după avizare

Min. Muncii: Noile formulare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, distribuite după avizare
Publicat: 03/10/2013, 15:41
Actualizat: 28/09/2018, 02:54

Noile formulare pentru acordarea ajutoarelor de încălzire se vor procura direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agențiilor pentru plăți și inspecție socială și cea a Ministerului Muncii, după încheierea procesului de avizare interministerială, informează MMFPSPV.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a anunțat, miercuri, că anul acesta, ca urmare a includerii consumatorului de energie electrică în rândul beneficiarilor de ajutoare de încălzire, a fost necesară modificarea normelor metodologice și a vechiului formular de cerere.

„Noile formulare vor putea fi procurate de beneficiari, direct de la sediile primăriilor sau de pe paginile web ale acestora, ale agențiilor pentru plăți și inspecție socială și chiar a MMFPSPV, după încheierea procesului de avizare interministerială, aflat în plină desfășurare, a HG care stabilește noul model de cerere și după aprobarea acesteia în ședința de Guvern”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Familiile și persoanele singure cu venituri reduse beneficiază, în perioada sezonului rece (1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014), de acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței.

Drepturile de primire a ajutoarelor de încălzire vor fi stabilite începând cu 1 noiembrie, solicitanții trebuind să depună la sediul primăriei de domiciliu o cerere, precum și actele de identitate ale membrilor familiei și documente din care să reiasă veniturile acestora (adeverințe de salarii/venituri eliberate de angajatori și serviciile ANAF, mandate de plată ale unor drepturi sociale sau decizii/dispoziții de acordare a lor etc) și acte privind locuința (act de proprietate, contract de închiriere, împuternicirea proprietarului pentru solicitarea ajutorului pentru încălzire în cazul chiriașilor, alte documente ce atestă forma de deținere/utilizare a locuinței).

MMFPSPV precizează că pentru verificarea documentelor depuse, primăria va solicita informații suplimentare, pe bază de protocol, atât altor instituții/autorități, inclusiv în alte unități administrativ-teritoriale, cât și solicitanților.

„În situația în care apar suspiciuni, primăria poate stabili dreptul la ajutor ori valoarea acestuia pe baza unei anchete sociale efectuate de serviciul public de asistență socială, evitându-se în acest fel acordarea unor sume necuvenite și recuperarea ulterioară de debite”, se mai arată în comunicat.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat și/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege și care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței. Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă, pentru un singur sistem de încălzire principal utilizat, familiilor și persoanelor singure care îndeplinesc criteriile de acordare și nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinței acordate în baza contractelor de muncă sau altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice, precum și în baza legii.

Primarii pot acorda ajutoare din bugetele locale peste limitele de venituri și/sau cuantumurile reglementate de la bugetul de stat.

Ajutorul se acordă oricând pe perioada sezonului rece, dacă sunt îndeplinite criteriile de acordare, pentru perioada rămasă de la depunerea cererii și până la sfârșitul sezonului.

La solicitarea consiliilor județene și cu avizul Autorității Naționale de Meteorologie, perioada sezonului rece poate fi prelungită într-unul sau mai multe județe.

Condițiile, durata și procedura de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinței în această perioadă se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și a Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
Un papă pentru care sexualiatea și desfrâul erau „virtuți”
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce au descoperit astronomii după ce au studiat o galaxie masivă din Universul primordial