Ministerele Sănătății și Muncii au modificat ordinul care tăia din drepturile copiilor cu dizabilități. Bodog: Erau niște anomalii

Ministerele Sănătății și Muncii au modificat ordinul care tăia din drepturile copiilor cu dizabilități. Bodog: Erau niște anomalii
Publicat: 28/02/2017, 17:37
Actualizat: 28/02/2017, 18:39

UPDATE

Modificarea și completarea actului normativ a fost realizată ca urmare a numeroaselor sesizări adresate atât Ministerului Sănătății, cât și Ministerului Muncii și Justiției Sociale, de către asociații de părinți ai copiilor diagnosticați cu afecțiuni genetice grave, precum Sindrom Down, fibroza chistică, epidermoliza buloasă.

„Reprezentanții Ministerului Sănătății împreună cu reprezentanții Ministerului Muncii și Justiției Sociale și cei ai comisiilor din specialitățile genetică, pediatrie, pneumologie, neurologie pediatrică și psihiatrie pediatrică ale Ministerului Sănătății au reanalizat criteriile prevăzute în Ordinul nr. 1306/1883/2016, care restricționau accesul unor copii cu boli genetice grave la asistență permanentă acordată de un asistent personal/însoțitor.
Astfel, în urma aprobării actului normativ de astăzi, au fost modificate și completate criteriile pentru încadrarea în grad de handicap grav a următorelor afecțiuni din categoria bolilor genetice, respectiv Sindrom Down, fibroza chistică și epidermoliza buloasă, astfel încât să fie menținute drepturile pe care acești copii le-au obțiunut anterior”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii, remis marți MEDIAFAX.

În ceea ce privește încadrarea în grad de handicap grav a copiilor diagnosticați cu Sindromul Dravet, Ministerul Muncii precizează că afecțiunea este una neurologică cu determinare genetică și, astfel, criteriile sunt menționate la Capitolul I – Boli neurologice din Ordinul nr. 1306/1883/2016 (care au fost și rămân în vigoare), unde se precizează că epilepsiile rezistente la tratament, Sindromul Dravet și sindroamele epileptice cu crize epileptice zilnice sau mai mult de 3 crize/săptămână sunt considerate cu afectare funcțională completă și se încadrează în gradul de handicap grav, ceea ce implică dreptul la însoțitor permanent.

Documentul semnat marți va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I și va produce efecte de îndată.

Joi, în fața Ministerului Sănătății, zeci de părinți au protestat față de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilități.

„Comisiile de specialitate și-au terminat treaba, am trimis la asociațiile de pacienți modificările, încă nu știu ce feedback am primit. Voi discuta cu directorul de la asistență medicală și cu secretarul de stat care se ocupă și dacă nu sunt probleme, se va semna împreună cu doamna ministru Vasilescu. A circulat o informație inexactă și anume ca acest ordin intra in vigoare de la 1 martie. De fapt, el a fost semnat în noiembrie și a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial și din acel moment produce efecte. Producând efecte, nu se poate proroga, eventual să-l anulezi și să faci altul în loc. Am gasit o altă soluție, am intrat pe ordinul respectiv și făcut un ordin de modificare a ordinului în care am introdus problemele care ne-au fost semnalate. Am solicitat comisiilor să analizeze posibilitatea prelungirii perioadei de reevaluare, adică să nu-i mai cheme în fiecare an pentru că e de la sine înțeles că boala nu evoluează de la un an la altul. Erau niște anomalii”, a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Ministerul Muncii informase că luni, cel mai probabil, va fi dat noul ordin.

„Varianta prorogării Ordinului 1306/1883/2016 nu se poate realiza, din punct de vedere juridic, fiindcă asta ar însemna reintrarea în vigoare a Ordinului 725/2002, care este, însă, abrogat. Prin urmare, nu se poate lăsa vid, deoarece ar fi afectate toate categoriile de beneficiari. Soluția este aceea unui nou Ordin, iar comisiile de specialitate din MMJS și MS lucrează astfel încât acesta sa fie gata luni”, potrivit informării Ministerului Muncii, remisă vineri MEDIAFAX.

Joi, în fața Ministerului Sănătății, zeci de părinți au protestat față de ordinul care schimba criteriile de încadrare în gradul de handicap pentru copiii cu dizabilități.

Potrivit ordinului, copiii cu dizabilități ar fi încadrați la gradul de handicap grav doar dacă au un coeficient de inteligență de 35. Anterior, încadrarea se făcea dacă pacientul avea IQ-ul de 50.

Respectarea ordinului ar însemna pentru o parte dintre cei care au dizabilități pierderea sumelor destinate însoțitorului și îngrijirii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...