Ministerul de Externe: Majoritatea statelor membre continuă să susțină ferm aderarea României la Schengen

Ministerul de Externe: Majoritatea statelor membre continuă să susțină ferm aderarea României la Schengen
Publicat: 20/09/2012, 13:50
Actualizat: 01/02/2019, 15:20

Majoritatea statelor membre continuă să susțină ferm aderarea României la spațiul Schengen, Olanda și Germania arătând că așteaptă pentru luarea deciziei raportul pe MCV din decembrie al Comisiei Europene, informează Ministerul român de Externe.

„Poziția Olandei este deja cunoscută, oficiali de la Haga arătând că pentru luarea deciziei vor aștepta raportul Comisiei Europene din decembrie privind România. O poziție similară a fost exprimată și de Germania”, se evidențiază într-o poziție transmisă joi MEDIAFAX de MAE.

De asemenea, MAE menționează că Belgia și-a exprimat susținerea pentru aderarea României, cu prilejul vizitei premierului Victor Ponta la Bruxelles, de la începutul săptămânii.

„Din contactele diplomatice avute, a rezultat că majoritatea statelor membre continuă să-și exprime sprijinul ferm pentru aderarea României, considerând acest pas firesc și meritat. România își menține obiectivul legitim de a adera la Spațiul Schengen și va continua demersurile necesare în această direcție, pe baza formulei de compromise franco-germane vizând aderarea în două etape”, se mai arată în poziția MAE.

Totodată, Ministerul de Externe afirmă că, împreună cu celelalte instituții cu responsabilități în domeniu, va continua dialogul cu partenerii europeni în vederea obținerii unei decizii pozitive în acest sens.

Îndoielile cu privire la voința Guvernului român de a respecta statul de drept, manifestate în special de Germania, Olanda și Belgia, au constrâns președinția cipriotă a UE să anuleze o reuniune consacrată aderării la Schengen, a declarat marți o sursă diplomatică de la Bruxelles, a relatat AFP.

„Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen era singurul punct pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor de Interne de miercuri de la Bruxelle, dar trei țări – Germania, Olanda și Belgia – au anunțat că se opun acestei aderări din cauza situației politice din România”, a explicat un diplomat.

„Agenda a devenit inconsistentă și dintr-o dată nimic nu mai justifica reuniunea miniștrilor”, a subliniat unul dintre omologi. Reuniunea miniștrilor Justiției prevăzută pentru ziua următoare a fost, de asemenea, anulată.

Președinția cipriotă a anunțat săptămâna trecută anularea celor două reuniuni.

Discuția privind aderarea României și Bulgariei a fost prevăzută pentru următoarea reuniune a miniștrilor de Interne din cadrul UE din octombrie, dar „subiectul nu este încă definitivat și nu va fi luată nicio decizie până anul următor”, a mărturisit un diplomat sub acoperirea anonimatului.

Susținerea acestei aderări în cadrul Comisiei Europene este din ce în ce mai discretă și nimeni nu mai pledează de acum pentru accelerarea luării de decizii, a subliniat diplomatul. Aderarea Bulgariei este legată de cea a României, iar Sofia este, în consecință, victima criticilor emise de membrii Schengen la adresa Bucureștiului, a mai relatat AFP.

Președintele Traian Băsescu a declarat vineri, după întrevederile de la Bruxelles cu oficialii UE, că în discuții s-a exprimat convingerea că cel mai târziu în luna decembrie se va lua o decizie cu privire la data aderării la Schengn. „Fără să ne întrebe nimeni, oricum s-a amânat JAI pentru luna octombrie și, cum până în octombrie nu am ocazia să mă întâlnesc cu principalii lideri politici care exprimă rezerve, mi-am fixat, și, zic eu că este un termen realist, ne-am fixat ca termen dacă nu octombrie, atunci decembrie, să știm o dată”, a adăugat el.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”