Ministerul de Interne vrea să prevină mită electorală prin spoturi cu Cătălina Ponor și Gheorghe Zamfir

Ministerul de Interne vrea să prevină mită electorală prin spoturi cu Cătălina Ponor și Gheorghe Zamfir
MAI a cerut permisiunea CNA de a difuza, în campania electorală, gratuit, la posturile TV și radio, o serie de spoturi cu Cătălina Ponor, Gheorghe Zamfir, Connect-R și Steliana Sima, pentru prevenirea infracțiunilor, în special a mitei electorale, Consiliul urmând să ia joi o decizie în acest caz.
Publicat: 30/10/2012, 16:37
Actualizat: 30/03/2019, 15:18

MAI a cerut permisiunea CNA de a difuza, în campania electorală, gratuit, la posturile TV și radio, o serie de spoturi cu Cătălina Ponor, Gheorghe Zamfir, Connect-R și Steliana Sima, pentru prevenirea infracțiunilor, în special a mitei electorale, Consiliul urmând să ia joi o decizie în acest caz.

Potrivit unei adrese transmise Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Ministerul Administrației și Internelor (MAI) intenționează să deruleze, în perioada 9 noiembrie – 9 decembrie, o campanie de informare și responsabilizare a cetățenilor pentru exercitarea unui vot legal.

MAI mai spune că acest demers noncomercial, asemănător celor desfășurate cu ocazia precedentelor campanii electorale din anii 2009 și 2012, „are ca scop prevenirea infracțiunilor în legătură cu procesul electoral, în special a mitei electorale”. Campania, intitulată „Fii responsabil! Votează legal!, este susținută de afișe, flyere, spoturi TV și radio.

În acest context, MAI a solicitat CNA să analizeze posibilitatea introducerii în Decizia privind principiile și regulile de desfășurare prin intermediul posturilor de radio și televiziune a campaniei electorale pentru alegerea CAmerei Deputaților și a Senatului, pe care Consiliul urmează să o aprobe cel mai probabil joia viitoare, a unei recomandări de difuzare în cadrul emisiunilor electorale și a celor de dezbatere electorală a acestor spoturi realizate de către Minister.

„Menținonăm că spoturile din cadrul campaniei ‘Fii responsabil! Votează legal!’ promovează o atitudine civică în sensul exercitării unui vot legal, neinfluențat de vreuna din forma mitei electorale”, mai spune MAI, precizând că în aceste spoturi apar gimnasta Cătălina Ponor și cântărețul Connect-R, interpreta de muzică populară Steliana Sima și naistul Gheorghe Zamfir. În adresa MAI se precizează că personalitățile folosite în spoturi nu sunt candidați ori reprezentanți ai vreunei formațiuni politice.

În unul din spoturi, Cătălina Ponor spune: „Am ajuns la performanță după ce am muncit foarte mult. Cu multe sacrificii și multe antrenamente. De aceea, consider că românii așteaptă mai mult de la noi, cei care ducem numele României mai departe. Vreau să trăiesc în țara mea și să-mi fie respectate drepturile. Sunt româncă și votul meu contează. Doar tu decizi. Nu contează pe cine, ci cum. Votează corect și legal”.

Pe de altă parte, Connect-R spune într-un alt spot „Totul începe cu noi. Toate hotărârile importante trebuie să le iei singur. Fără influența altora”, în timp ce Steliana Sima afirmă într-un spot „Spiritul democrației nu îl găsim afar, ci vine din interior. Votul nu este de vânzare. Este un drept constituțional. Tu decizi!”.

Într-un alt spot, Gheorghe Zamfir afirmă „După ce cortina se lasă, rămân aplauzele. Aceasta este împlinirea noastră, ca artiști. Aceasta este comunitatea din care facem parte. Suntem responsabili pentru toți semenii noștri. Tu decizi! Nu îți risca libertatea pentru o brumă de bani sau pentru un kilogram de făină. Noi, ca popor, merităm mai mult. Votează legal!”.

Membrii CNA au discutat în ședința de marți despre această campanie pe care MAI intenționează să o desfășoare. Unii dintre membrii CNA – Valentin-Alexandru Jucan și Narcisa Iorga – nu au părut încântați de modul în care au fost concepute aceste spoturi.

Valentin-Alexandru Jucan a spus că mesajele promovate de aceste spoturi „nu prea au de-a face cu responsabilitatea pe care trebuie să o promoveze Ministerul de Interne”.

„Consider că aceste scripturi nu prea au de-a face cu conținutul și cu responsabilitatea pe care trebuie să o promoveze Ministerul de Interne. Avem niște personaje, dar care, de exemplu, spun «Tu decizi. Votează legal». E dreptul meu să aleg dacă votez legal sau nu, dar nu spune că eu decid. Fii clar în exprimare tu,ca Minister de Interne. «Votează legal» atât (…) Consider că Ministerul de Interne trebuie să fie cât se poate de precaut în cuvintele pe care le folosește, pentru că este o autoritate extrem de importantă a statului. Nu cred că romanele foiletoane au de-a face cu procedura de vot”, a spus Jucan.

Însă, Răsvan Popescu, președintele CNA, a spus că membrii Consiliului nu sunt în situația de a analiza conținutul unui spot sau altul. „Singura posibilitate era să le dăm posibilitatea ca în cadrul emisiunilor informative să poată prezenta informații privind sistemul electoral, calendarul campaniei, tehnica votării, mesaje de interes public emise de autoritățile publice fără să spunem noi cum să arate mesajele respective”, a spus Popescu.

„Cu tot respectul față de persoanele care este posibil să fie implicate în acest proiect, dar Ministerul Administrației și Internelor din România nu are suficientă autoritate și are nevoie să se exprime și să ia legătura cu populația prin Connect-R, Cătălina Ponor, Steliana Sima și Gheorghe Zamfir? (…) Eu înțeleg că doresc să fie mai diferabil (…), dar totuși e un moment de o maximă responsabilitate, în care fiecare cetățean dacă dorește sau nu își dreptul pe care îl are (…) Nu cred că e nevoie de Cătălina Ponor, Conecte-R, Steliana Sima și Gheorghe Zamfir și Steliana Sima”, a spus Valentin-Alexandru Jucan.

Ioan Onisei, vicepreședintele CNA, a spus că mesajul trebuie să apară la TV și radio ca fiind din partea MAI, „marcat ca atare”. „Sigur putem vorbi despre conținut, nu este neapărat treaba noastră”, a spus Onisei, precizând că este libertatea radiodifuzorilor dacă difuzează sau nu spoturile cu pricina.

Pe de altă parte, Narcisa Iorga a spus că mesajele din spoturile MAI nu sunt de interes public, ci sunt chiar electorale.

„Noi, practic, prin decizia pe care o vom lua, le dăm posibilitatea să prezinte sau chiar obligația radiodifuzorilor de a prelua aceste mesaje ca fiind de interes public, deși eu personal nu le văd ca fiind de interes public, ci chiar electorale. Aceste mesaje, așa cum arată ele astăzi în fața noastră, sunt electorale, în niciun caz de prevenție a infracțiunilor la vot. Iar domnul Gheorghe Zamfir, cu tot respectul pentru ce reprezintă domnia sa în cultura română, a fost implicat în campania electorală anterioară, drept pentru care nu cred că poate prezenta un mesaj de interes public, fără să fie asociat cu o formațiune politică”, a spus Iorga, precizând că va vota împotriva includerii acestei campanii în Decizia pe care CNA o va lua în legătură cu campania electorală.

„Posturile au prezentat întotdeauna mesajele de interes public venite de la autoritățile publice fără să fie obligate printr-o decizie de reglementare a campaniei electorale, drept pentru care nu văd rostul introducerii acestui articol”, a mai spus Iorga.

Răsvan Popescu a spus că posturile pot să prezinte aceste mesaje, nu sunt obligate să-l prezinte.

O decizie cu privire la campania MAI urmează să fie luată, cel mai probabil, în ședința de joi a CNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Un bărbat a atacat cu un cuțit mai mulți oameni, în plină stradă! Unde s-a...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
Toți șoferii au INTERZIS! Nu ai voie să cari așa ceva cu mașina
Cifra care îi provoacă insomnii lui Cristi Borcea. În fiecare noapte!
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
×