Ministerul Justiției a dat aviz negativ pentru proiectul Roșia Montană adoptat de Guvernul Ponta

Publicat: 05/09/2013, 15:57
Actualizat: 08/09/2013, 10:48

Ministerul condus de Robert Cazanciuc, finul lui Victor Ponta, a dat aviz negativ legii privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană. Cu toate acestea, în ciuda avizului negativ primit, Guvernul a trimis legea săptămâna trecută către Parlament.

În documentul adresat ministrului Dan Șova, obținut de gândul, se arată că propunerea de a aproba un contract- acord de drept privat prin lege nu corespunde finalității constituționale a acesteia de a reglementa o manieră generală.

„Din această perspectivă, aprobarea unui contract-acord prin lege nu corespunde finalității constituționale a însăți activității de legiferare ca activitate prin care se exercită puterea de stat, dat fiind că scopul contractului-act individual vizează doar părțile și interesele determinate ale acestora, în timp ce legea-act cu aplicabilitate eminamente generală-vizează societatea în general, reglementarea unei sfere cât mai largi de raporturi juridice în cadrul și în interesul societății”, arată raportul de la Ministerul Justiției.

În cele 18 pagini ale avizului negativ datat din 13 august 2013, se amintește de mai multe ori că, atât legea, cât și acordul sunt neconstituționale.

DESCARCĂ DE AICI AVIZUL NEGATIV DAT DE MINISTERUL JUSTIȚIEI PENTRU LEGEA PRIVIND EXPLOATAREA DE LA ROȘIA MONTANĂ

De asemenea, reprezentanții Ministerului Justiției care au întocmit documentul arată că o mare parte din termenii cuprinși în lege sunt definiți imprecis și/sau incorect, lăsând posibilitatea unor interpretări arbitrare.

„În ceea ce privește calificarea interesului public național ca fiind ‘deosebit’, apreciem că aceasta trebuie să fie reanalizată, deoarece nu face decât să genereze confuzie, respectiv, dacă pentru proiectele de interes național expropriator este statul, atunci pentru cele de interes ‘deosebit’ nu se mai poate determina cine este expropriatorul. Mai mult, această sintagmă nu este nici măcar consecvent utilizată în cadrul proiectului”, arată Ministerul Justiției.

În privința formulărilor privind exproprierile de care vorbește legea, documentul de la Justiție arată că legea generează o situație absurdă, o „dublă expropriere”.

În plus, documentul face referire și la modul cum sunt implicate instituțiile publice pentru punerea în practică a proiectului. „Referirea din ipoteza textului la ‘entități publice’ nu este corelată cu conținutul articolului în cadrul căruia regăsim referiri la societăți pe acțiuni care nu au cum să fie caracterizate ca entități publice”, se arată în document.

Ce avize trebuie să mai aibă proiectul

În finalul documentului, experții de la Justiție arată că ar mai fi nevoie de mai multe avize de la mai multe ministere, printre care cel de Externe, de Interne și cel al Apărării Naționale.

„Propunerea de a aproba un contract – acord de drept privat prin Lege nu corespunde finalității constituționale a acesteia de a reglementa de o manieră generală. (…) În aceste condiții, considerăm că soluția de a aproba prin Lege contractul – Acordul este de natură să creeze premisele unor vicii de neconstituționalitate în raport cu art 1 alin. (4) și art. 61 alin. (1) din Constituție”, se arată în documentul Ministerului.

DESCARCĂ DE AICI PROIECTUL DE LEGE PRIVIND ROȘIA MONTANĂ

DESCARCĂ DE AICI CONTRACTUL ÎNCHEIAT ÎNTRE GUVERN ȘI RMGC

Proteste în toată țara

Aprobarea proiectului de lege privind exploatarea de la Roșia Montană a generat proteste în mai multe orașe din toată țara. Mii de oameni au ieșit în stradă în București, Cluj, Baia Mare, Oradea, Arad.

Mediafax Foto// AFP Daniel Mihăilescu

Manifestația a început duminică, 1 septembrie, la fântâna de la Universitate, încheindu-se după zece ore, luni dimineață, în jurul orei 2.30. Câteva sute de manifestanți au mers în marș spre Guvern, cerând stoparea proiectului minier de la Roșia Montană. După o manifestație de peste o oră în Piața Victoriei, unde numărul protestatarilor a ajuns la aproximativ 2.000, aceștia s-au întors la Universitate, unde s-au așezat pe bulevard, ocupându-l pe un sens, de la fântână până după intersecția cu strada Ion Câmpineanu.

Înarmați cu PET-uri pe care le izbeau ritmic de asfalt sau unele de altele, sute de tineri au rămas în zona ocupată, înconjurată de forțele de ordine, câteva ore și au scandat „Uniți, salvăm Roșia Montană”, agitând steaguri și pancarte cu mesaje de protest față de proiectul minier și decizia Guvernului de a-l promova într-un proiect de lege.

Jandarmii au securizat zona în care s-a desfășurat protestul, fără a încerca oprirea acestuia.

Protestul de la București, alături de manifestări similare desfășurate duminică în alte orașe din țară, a avut loc după ce, pe 27 august, Guvernul a aprobat un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

Mediafax Foto// Andreea Alexandru

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Halep, lovitură ISTORICĂ! A semnat. Anunțul venit chiar vineri, 19 aprilie
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului