Ministerul Justiției anunță dezbatere publică de 150 de minute pentru ordonanțele lui Iordache

Ministerul Justiției anunță dezbatere publică de 150 de minute pentru ordonanțele lui Iordache
Publicat: 26/01/2017, 15:59
Ministerul Justiției a transmis joi, printr-un comunicat de presă, că organizează o dezbatere publică pe marginea celor două proiecte de ordonanță de urgență care poartă semnătura lui Florin Iordache, întâlnirea urmând să aibă loc luni, pe 30 ianuarie la sediul instituției, se arată într-un comunicat de presă.
„Dezbaterea este organizată în temeiul art.7 alin.(9) din Legea nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată” și va fi organizată într-o sală cu o capacitate maximă de 50 de persoane, fiecare dintre ele având dreptul să ia cuvântul timp de trei minute. Aceasta înseamnă că întreaga dezbatere va dura cel mult două ore și jumătate, după care Guvernul va anunța, cel mai probabil un punct de vedere final asupra celor două documente.
Înscrierea participanților se va face prin transmiterea unui mesaj la adresa [email protected] până pe 27 ianuarie 2017, la ora 12.00, iar în cazul asociațiilor, numărul participanților este de două persoane pentru fiecare instituție. Pe aceeași adresă vor fi primite și propuneri și observații în legătură cu cele două proiecte, iar dezbaterea va avea loc în Sala de consiliu a ministerului.
Pe 18 ianuarie, Ministerul Justiției a publicat pe site-ul instituției cele două proiecte de ordonanță de urgență, după ce aceste două acte normative nu au mai figurat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, la care și-a făcut apariția președintele Klaus Iohannis, nu înainte de a discuta cu premierul Grindeanu și cu ministrul Justiției.
La începutul ședinței pe care a prezidat-o atunci, Iohannis a anunțat că șeful guvernului i-a promis că cele două ordonanțe nu vor apărea „peste noapte” pe ordinea de zi a niciunei ședințe de Guvern. La finalul acesteia, premierul Grindeanu a precizat că nu este împotriva modificării legii privind grațierea. „Eu cred că tot așa de constituțional cum a venit președintele Klaus Iohannis să prezideze ședința de Guvern, tot așa de constituțional este să dăm o ordonanță să modificăm legea”, a spus premierul. La rândul său, ministrul Justiției, Florin Iordache a anunțat că a elaborat două acte normative. „Ministerul Justiției a elaborat două acte normative care sunt în dezbatere publică. Vizează grațierea, nu amnistia. Al doilea vizează hotărârile Curții Constituționale. Ministerul Justiției și le-a asumat sub semnătura mea”, a spus Iordache, precizând atunci că documentele au fost transmise spre consultare și organizațiilor profesionale.
„Eu mi-am asumat proiectele și merg cu ele. Ce va decide Guvernul, nu știu ce va decide. Dar eu mi-am asumat proiectele. Cele două proiecte pe care le-am propus ministerului, ministerul le-a lucrat si le-a completat. Eu, ministrul Justiției, nu le retrag. Ce face Guvernul, nu știu ce face Guvernul. N-am premier în țară și nu știu care e decizia Guvernului”, a declarat Iordache pentru gândul în perioada în care primul ministru Sorin Grindeanu era plecat, împreună cu Liviu Dragnea, în Statele Unite, la ceremonia de învestire a lui Donald Trump.
Ulterior, menținerea celor două proiecte a determinat proteste masive, zeci de mii de oameni ieșind în stradă la sfârșitul săptămânii trecute pentru a-și exprima nemulțumirea față de cele două acte normative aflate în dezbatere publică. În plus, și șefii instituțiilor judiciare s-au declarat împotriva adoptării unor astfel de modificări, procurorul general al României, Augustin Lazăr, vorbind despre dezincriminarea infracțiunilor de abuz în serviciu și a conflictului de interese.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?