Ministerul Justiției lansează selecția procurorilor șefi pentru DNA și Parchetul General. Care vor fi criteriile de alegere

Ministerul Justiției lansează selecția procurorilor șefi pentru DNA și Parchetul General. Care vor fi criteriile de alegere
Publicat: 17/09/2012, 15:12
Actualizat: 07/07/2016, 05:15

Ministerul Justiției a anunțat luni lansarea procedurii de selecție a procurorilor pentru posturile de șefi ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a Ministerului Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Selecția va dura din 18 septembrie până pe 4 octombrie, după care ministrul Mona Pivniceru va selecta, dintre cei admiși, propunerile pentru cele două posturi de conducere.

Pe lângă documentele cerute de lege, procurorii care vor participa la selecție trebuie să depună un cv, cel puțin 10 lucrări judiciare întocmite de procuror și ultimul raport de evaluare profesională. Procurorii trebuie să depună și un proiect de 30 de pagini cu privire la modul în care vor exercita funcția de conducere.

Procurorii vor fi evaluați și printr-un interviu, care va dura aproximativ o oră și jumătate. Pe lângă susținerea proiectului, candidații vor fi testați pentru următoarele aptitudini: capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistența la stres, autoperfecționarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie și planificare pe termen scurt, mediu și lung,inițiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaționare și comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii.

Pentru seelectarea celui mai bun candidat ministrul Justiției va fi consiliat de câte un procuror de la DNA și de la Parchetul General dar și de un psiholog. În final ministrul Justiției va decide care sunt cele două nume pe care le va transmite CSM.

La CSM cele două propuneri sunt verificate în prima fază de către Inspecția Judiciară care deterimina buna reputație și integritatea candidaților, inclusiv opinia colegilor procurori, judecători, polițiști și avocați. Este prezentat un raport cu privire la reclamațiile împotriva candidatului existente la Inspecție și la Parchet, și modul lor de soluționar. CSM verfică mapa profesională a celor doi candidați. Tot la CSM cei doi procurori propuși de MJ vor susține un interviu. În final CSM emite un aviz care este transmis președintelui României care emite decretul de numire sau refuzul de instalre în funcție a celor doi procurori.

Ministrul Mona Pivniceru a avut mai multe întâlniri în cursul săptămânii trecute cu procurorii Parchetului General, DIICOT și DNA. Într-un interviu pentru gândul, procurorul general a transmis că la discuții procurorii au solicitat ca noii șefi ai PG și DNA să aibă posibilitatea să-și creeze o echipă. Ministrul Justiției pare că a admis acestă propunere având în vedere că nu vor fi scoase la concurs și celalte funcții de conducere din cadrul Parchetului General și DNA.

Atât președintele Comisiei Europene dar și raportul pe Justiției al CE solicită ca procedura de numire pentru cele două funcții să fie cât mai transparentă. „Proceduri publice și transparente și liste deschise pentru oricine, selecții bazate pe criterii de profesionalism și integritate și de palmares în domeniul luptei anti-corupție”, este unul din punctele menționate în raportul pe Justiție. Ministrul Justiției nu are programată nici o întâlnire cu reprezentanții Comisiei Europene în următoarea perioadă pe tema numirilor la Parchetul General și DNA. În schimb CE va primi o informare despre procedurile de numire a procurorului general și șefului DNA.

Daniel Morar: „Nu am de gând să particip la o farsă”

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Daniel Morar, a declarat la Realitatea TV, că lucrurile nu depind de el în ce privește eventualitatea unei nominalizări pentru funcția de procuror general al României, precizând însă că nu are de gând să participe la o farsă.”Trebuie să vedem dacă există o procedură clară și corectă. Nu am de gând să particip la o farsă. Adică să ne depunem candidaturile în condițiile în care numele se știu”, a afirmat Daniel Morar.

El a continuat râzând că „nu crede că îl propune cineva procuror general, tocmai datorită activității DNA din ultimii șapte ani”.”M-am convins: oamenii politici, parțial dintre ei, nu vor o magistratură puternică și independentă”, a spus șeful DNA.Întrebat dacă noul ministru al Justiției, Mona Pivniceru, își dorește o magistratură puternică, Daniel Morar a spus că rămâne de văzut ce va face. „Am observat că declarațiile pot fi foarte frumoase (…) Am văzut că domnia sa are păreri despre activitatea DNA, că dosarul Năstase este un dosar politic și alte lucruri pe care nu trebuia să le spună. Dar acum e ministru al Justiției și vom vedea ce va face”, a conchis Morar.

Laura Codruța Kovesi a declarat în cadrul unui interviu pentru gândul că nu s-a decis încă dacă își dorește să mai „candideze” pentru una din cele două funcții. „O să analizez dacă voi mai dori să candidez pentru un nou mandat. Doresc să rămân în sistem, cred că experiența mea ar fi benefică sistemului. După expirarea mandatului mă întorc de unde am fost detașată. Și pentru mine este important să văd cine va fi următorul procurorul general. Mă preocupă cum va fi ales procurorul general și cine va fi el”, a declarat Laura Codruța Kovesi.

Presa a vehiculat până în prezent două nume pentru cele două funcții: Procuroarea Alina Bica – fost secretar de stat în Ministerul Justiție pentru funcția de Procurorul General și procurorul Marian Drilea. O variantă vehiculată încă din 2011 este și aceea ca actualul șef DNA să candideze pentru funcția de Procuror General iar Laura Codruța Koveși să candideze pentru funcția de procuror șef DNA. Legal nu există nici un impediment ca cei doi să facă această rocadă. Un alt nume vehiculat pentru șefia DNA este și cel al lui Codruț Olaru actualul șef al DIICOT. Nici una din aceste variante nu a fost confirmată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×