Ministerul Justiției pune în dezbatere suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale deținuților

Ministerul Justiției pune în dezbatere suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale deținuților
Publicat: 04/08/2019, 15:29

Ministerul Justiției, la propunerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, trebuie să actualizeze suma de bani alocată normelor de hrană pentru persoanele private de libertate, în funcție de modificările prețurilor alimentelor, conform datelor puse la dispoziție de Institutul Național de Statistică, dacă există diferențe ce depășesc 5% față de luna în care a fost stabilită ultima valoare.

Ultima actualizare a valorii financiare a normelor de hrană s-a realizat în 2018.

,,Potrivit art. 51 alin. (1) și alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și securitate națională și ale persoanelor private de libertate, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 144 din 9 aprilie 1998, cu modificările și completările ulterioare, valoarea financiară a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se stabilește și se actualizează de către Ministerul Justiției, la propunerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, în funcție de indicii prețurilor de consum pentru actualizare la rata inflației a elementelor patrimoniale, capitolul „Mărfuri alimentare”, publicați de Institutul Național de Statistică în Buletinul statistic de prețuri. Actualizarea valorii financiare a normelor de hrană ale persoanelor private de libertate se face periodic, pe baza indicilor prețurilor de consum mai sus menționați, dacă rezultă diferențe de peste 5% față de luna în care s-a stabilit ultima valoare.

Până în prezent nu a mai existat o actualizare a valorilor financiare ale normelor de hrană, subsecventă stabilitii acestora prin ordinul menționat – Ordinul ministrului justiției nr. 3146/C/2018 pentru aprobarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se arată în documentul pus la dispoziție pe pagina Ministerului Justiției.

Institutul Național de Statistică arată că în perioada de timp cuprinsă între septembrie 2018 și mai 2019, indicele prețurilor de consum pentru produsele alimentare s-a modificat cu peste 5,66%.

,,Potrivit datelor statistice furnizate de către Institutul Național de Statistică, indicele prețurilor de consum pentru produsele alimentar (IPC Mărfuri alimentare) pentru perioada septembrie 2018 – mai 2019 este de 105,66%. Având în vedere diferența procentuală de peste 5% (respectiv, 5,66%), precum și dispozițiile art. 51 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/1994, cu modificările și completările ulterioare, este necesară actualizarea valorilor financiare ale normelor de hrană ale persoanelor private de libertate”, se mai arată în referatul de aprobare a proiectului de Ordin al ministrului Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase