Ministerul Muncii modifică Legea zilierilor: copiii ar putea lucra de la 15 ani

Ministerul Muncii modifică Legea zilierilor: copiii ar putea lucra de la 15 ani
Publicat: 30/05/2013, 17:42
Actualizat: 25/06/2013, 14:12

Copiii cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani ar putea presta, cu acordul părinților, activități necalificate cu caracter ocazional, iar zilierii ar putea fi plătiți prin mijloace electronice, propunerile fiind făcute de Ministerul Muncii într-un proiect de modificare a Legii zilierilor.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Proiectul de act normativ prevede extinderea ariei „beneficiarului de lucrări”, pentru ca forța de muncă în regim zilier să poată fi utilizată, pe lângă persoana juridică, și de persoana fizică autorizată și întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale, intreprinderea familială.

Același proiect stabilește că veniturile realizate de persoanele fizice apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social potrivit Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat din activități necalificate cu caracter ocazional nu se iau în considerare la menținerea dreptului de ajutor social, o asemenea derogare fiind de natură să încurajeze această categorie de populație pentru desfășurarea de activități aducătoare de venituri care să ducă în final la creșterea ratei de ocupare a acestei categorii de populație.

Inițiatorii proiectului vizează și crearea posibilității copiilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani de a presta activități necalificate cu caracter ocazional numai cu încuviințarea părinților sau a reprezentanților legali și numai pentru activități potrivite cu dezvoltarea lor fizică și aptitudinile de care dau dovadă, fără a le fi încălcate dreptul la dezvoltare fizică, mentală, spirituală, morală și socială, dreptul la educație și periclitată starea de sănătate.

În document se precizează că acordul părinților sau al reprezentanților legali se exprimă în formă autentică și cu precizarea activităților care urmează să se desfășoare de către minor/minori și se consemnează de către beneficiar în registru.

„Această completare duce la o mai bună individualizare a cerințelor legiuitorului cu privire la posibilitatea copiilor de a desfășura activități recalificate cu caracter ocazional”, precizează inițiatorii.

Modificarea legii vizează și o mai bună reglementare a modului în care se realizează înregistrările în registrul de evidență a zilierilor, prin faptul că această operațiune se face în ordine cronologică, fără a lăsa pagini sau poziții libere, precum și posibilitatea ca extrasul din acest registru să poată fi transmis către inspectoratul teritorial de muncă și în format electronic.

Dacă proiectul de modificare va fi adoptat, se va crea posibilitatea efectuării plății zilierului prin folosirea mijloacelor de plată electronică, precum și posibilitatea de efectuare a plății la sfârșit de săptămână, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar, valoarea minimă a cuantumului remunerației brute orare negociate neputând fi sub nivelul valorii/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 23/2013, valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 4,44 lei/oră până în iunie 2013 și de 4,74 lei/oră începând cu luna 1 iulie 2013.

„Prin această modificare se urmărește realizarea protecției nivelului minim a veniturilor zilierului care nu poate fi inferior valorii/oră stabilită pentru salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, explică inițiatorii proiectului de act normativ.

Documentul mai prevede că activitățile pentru a căror desfășurare se poate utiliza munca necalificată vor fi corelate cu Clasificarea activităților din economia națională, actualizată, ceea ce va permite identificarea cu o mai mare precizie a activităților pentru a căror realizare se poate folosi munca necalificată cu caracter ocazional și va duce la aplicarea unitară a prevederilor legii.

De asemenea, se completează regimul sancționator care privește faptele săvârșite de beneficiar cu cea care se referă la interdicția beneficiarului de a angaja zilieri care să desfășoare activitate în beneficiul unui terț, urmărindu-se prevenirea abuzurilor care s-ar putea manifesta în zona folosirii forței de muncă utilizată în regim zilier, ceea ce ar însemna deturnarea de la scopul propus, respectiv faptul că zilierul execută pentru beneficiar activități necalificate cu caracter ocazional.

În plus, inițiatorii proiectului de modificare doresc crearea unei garanții a respectării dispozițiilor legale referitoare la realizarea de activități necalificate cu caracter ocazional prin introducerea de sancțiuni contravenționale pentru beneficiarul care utilizează zilieri în alte activități care presupun muncă necalificată față de cele prevăzute expres de lege.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere pe site-ul MMFPSPV până în 7 iunie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
MAGHIARII dau în clocot în TRANSIILVANIA. Abia acum s-a aflat ce sentimente au: Există o...
Cea mai mare minciună din istorie. Ziua în care oamenii au crezut că extratereștrii au...
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
A fost descoperită o nouă particulă. Cercetătorii o căutau de mult timp!