Ministerul Sănătății: Dozele de vaccin antigripal, distribuite până la 15 ianuarie

Ministerul Sănătății: Dozele de vaccin antigripal, distribuite până la 15 ianuarie
Publicat: 03/12/2013, 19:11
Actualizat: 03/02/2019, 15:58

Toate cele un milion de doze de vaccin antigripal destinate campaniei de imunizare gratuită a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire vor fi distribuite în județe, în mai multe tranșe, până la 15 ianuarie, urmând să fie folosite în spitale și la cabinetele medicilor de familie, informează MS.

„Toate cele un milion de doze pe care Ministerul Sănătății le va pune gratuit la dispozițiepentru imunizarea cu prioritate a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire vor fi distribuite în teritoriu în mai multe tranșe, până la data de 15 ianuarie 2014, astfel încât să fie asigurat necesarul fiecărui județ. (…) Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătății se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi”, se arată într-un comunicat de marți al Ministerului Sănătății (MS).

Prioritate la vaccinare vor avea persoanele de peste 65 de ani, cu boli cronice – în special boli respiratorii, cardiovasculare și metabolice -, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical și gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

„Ministerul Sănătății asigură faptul că toți pacienții care se regăsesc în categoriile stabilite pentru aceasta campanie de vaccinare vor fi vaccinați în această campanie, imediat ce medicul de familie îi va anunța”, mai precizează MS.

Din cele un milion de doze de vaccin antigripal, 600.000 sunt din import, iar 400.000 vor fi produse de Institutul „Cantacuzino”.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a declarat că în 2014 România va avea vaccin antigripal numai de la „Cantacuzino”.

Anul trecut, în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au fost folosite vaccinuri de la „Cantacuzino”, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentrații scăzute a tulpinii B, linia de producție a fiolelor fiind ulterior închisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase