Ministerul Sănătății intenționează să introducă la compensare 84 de medicamente noi, inovative

Ministerul Sănătății intenționează să introducă la compensare 84 de medicamente noi, inovative
Publicat: 02/11/2012, 17:26
Actualizat: 03/02/2019, 02:42

Ministerul Sănătății a început evaluarea a 150 de molecule de medicamente inovative neieșite de sub patent, pentru introducerea lor pe lista de compensate, 84 dintre acestea fiind produse noi, iar restul, deja existente, dar care ar putea fi utilizate pentru un spectru de boli mai larg.

Anunțul a fost făcut, vineri, de către secretarul de stat Alexandru Rafila, la întâlnirea pe care a avut-o vineri la sediul Ministerului Sănătății (MS) cu reprezentanți ai producătorilor de medicamente.

„Dorim introducerea pe lista de compensate a unor medicamente noi, inovative, printr-o procedură rapidă, întrucât în ultimii cinci ani nu a intrat pe listă nicun produs nou. În acest moment, evaluăm aceste medicamente și posibilitatea ca acestea să intre pe lista de compensate la o anumită valoare. Principiul de la care pleacă această evaluare a medicamentelor este cel prin care ele sunt introduse pe listele de medicamente compensate și gratuite în măsura în care se demonstrează că au o eficacitate mai mare decât actualele produse și că sunt cel puțin la fel de sigure ca produsele care sunt administrate. Ce ne dorim noi este să dăm acces unui număr cât mai mare de pacienți la aceste medicamente”, a declarat secretarul de stat.

Rafila a mai spus că ideea acestui demers este de a introduce un criteriu economic care nu este obligatoriu pentru firmele farmaceutice, astfel încât cei care au posibilitatea să facă o reducere a prețului cu care aceste medicamente vor fi vândute către statul român.

„Să ne lămurim: nimeni nu este exclus de nicăieri. Nu este nimeni exclus, este vorba despre un punctaj care se calculează pe câteva principii. Cel mai important dintre ele este eficacitatea medicamentului, alături de reacțiile adverse, și faptul că acest medicament este rambursat în cât mai multe țări europene. Acestea sunt principalele elemente de evaluare ale medicamentelor. Alături de acestea, noi am propus și un criteriu economic care poate sau nu să ofere puncte celor care își supun produsele evaluării. Adică este vorba despre evaluarea medicamentelor – o procedură rapidă intermediară pentru introducerea medicamentelor noi pe listă. Dacă vrem să aplicăm toate recomandările făcute de institutele internaționale, trebuie să avem criterii ca să evaluăm și produsele care sunt acum pe listă, dar și pe cele noi. Când vorbesc despre criteriu economic, mă gândesc că acele companii care ar reduce prețul între 0 și 25% ar putea să fie acceptate cu produsele noi pe listă, dar, repet, criteriul de bază rămâne eficacitatea”, a explicat Rafila.

Potrivit secretarului de stat, primele molecule noi ar putea intra pe listele de compensate de anul viitor, iar modificarea listelor va fi făcută trimestrial.

Ministerul Sănătății evaluează totodată pragul de la care pot fi introduse în lista de compensate aceste molecule noi.

„Este vorba despre criteriile pentru includerea pe listele de compensate a 150 de molecule. Evaluăm toate aceste 150 de molecule, apoi vedem care intră și care nu. Vorbim de 84 de medicamente noi, inovative, restul fiind medicament existente, dar care ar putea fi utilizate și pentru tratarea altor boli. Medicamentele noi la care facem referire vizează toate spectrele de patologii, respectiv oncologie, boli cardio-vasculare, boli-infecțioase”, a mai spus Rafila.

Prezent la întâlnire, Sorin Popescu, reprezentant al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a spus că salută intenția MS de a accepta dialogul privind criteriile pentru introducerea pe lista de compensate a 84 de molecule noi, aprobate de minister de mai mult timp, dar care nu au fost introduse pe liste. „Este nevoie ca, și în România, să fie introduse medicamente noi, inovative, cât mai curând, iar procedurile privind acceptarea acestora să fie realizată cât mai rapid”, a mai spus Popescu, precizând că Fondul național unic de asigurări de sănătate asigură doar 60% compensare, față de 80% în țările europene.

În România sunt compensate medicamente de 6,415 milioane lei, ceea ce reprezintă 60% din totalul celor eliberate pe bază de prescripție, iar dacă lista ar fi actualizată cu tratamentele noi care sunt în așteptare de mai bine de cinci ani, cheltuielile ar crește cu 1,5%, potrivit unui studiu Cegedim dat publicității la sfârșitul lunii octombrie.

Conform studiului, statul român trebuie să aloce 94,3 milioane de lei pentru introducerea pe listă a celor 140 de molecule noi, care sunt în așteptare încă din 2007, pentru bugetul Sănătății creșterea costurilor pentru medicamentele compensate reprezentând doar 1,5 la sută.

La începutul lunii octombrie, un sondaj IMAS Marketing și Sondaje a arătat că aproape toți românii cred că, pentru bolile grave, ar trebui să poată fi tratați cu medicamente noi, de ultimă generație, iar mai mult de jumătate dintre ei ar fi de acord să plătească integral tratamentele ieftine și să le fie compensate cele scumpe.

În 24 septembrie, ministrul de atunci al Sănătății, Vasile Cepoi, a anunțat că medicamentele neesențiale, ieftine, cu valoare până în 10 lei, cum ar fi expectorantele, vor fi eliminate din noua listă de compensate, deoarece pot fi susținute de asigurat, dar costă fondul de sănătate aproape 20 milioane de euro anual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO