Ministerul Sănătății va primi la rectificare bani pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești

Ministerul Sănătății va primi la rectificare bani pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești
Publicat: 07/10/2015, 14:32
Actualizat: 07/10/2015, 17:09

„La rectificarea bugetară vom aloca Ministerului Sănătății banii necesari pentru a plăti despăgubirile decise de instanță. Nu există nici o sumă de bani pentru a acoperi pierderile suferite”, a anunțat miercuri premierul Victor Ponta.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a afirmat, marți, că ministerul va plăti cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giulești, așa cum s-a decis în instanță, dar apoi juriștii instituției se vor îndrepta împotriva celorlalte părți implicate pentru a recupera banii.

Nicolae Bănicioiu a declarat că Ministerul Sănătății plătește pentru o greșeală, „pentru un accident care s-a întâmplat acum cinci ani, când eu nici nu mă gândeam că am să fiu ministru al Sănătății”, potrivit Mediafax.

„Eu știu doar că trebuie să respectăm o hotărâre a instanței și nu avem de ce să comentăm acest lucru. Știu că acea greșeală nu a fost nici din cauza mea, nici din vina colegilor mei, dar trebuie să li se plătească familiilor”, a spus Bănicioiu.

El a precizat că ministerul va plăti atât cât a decis instanța, dar, ulterior, juriștii instituției vor încerca să recupereze banii de la celelalte părți implicate.

„Noi nu avem altă variantă decât să punem în aplicare hotărârea instanței. Și asta o să facem. Banii vor fi asigurați din bugetul ministerului și cât a zis instanța, atât plătim. Știu că sunt colegii mei la minister care discută cu avocații și cu executorul judecătoresc și stabilesc un plan de punere în aplicare a sentinței judecătorești. (…) Acești pași regulamentari care sunt descriși de legile în vigoare îi stabilesc juriștii de la minister și bineînțeles că se vor duce să recupereze banii de la părțile implicate. Evident că vom face lucrurile acestea”, a declarat ministrul Sănătății.

Secretarul de stat Alin Țucmeanu a declarat, marți, că Ministerul Sănătății va cere Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să aloce la rectificare peste patru milioane de euro, pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești.

„În urma discuției pe care am avut-o cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanțe ca, la rectificarea bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinților. Există sechestru asigurător pe mijloacele fixe, acesta se menține, dar noi vom putea utiliza patrimoniul”, a spus secretarul de stat Alin Țucmeanu, după întâlnirea cu executorii judecătorești.

La rândul lor, executorii judecătorești au spus că sechestrul pus pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătății nu acoperă în totalitate valoarea de peste patru milioane de euro, dar, în urma discuțiilor de la MS, sunt de părere că nu va fi necesară valorificarea acestuia.

„Ministerul Sănătății s-a angajat să solicite Ministerului Finanțelor, în proxima rectificare bugetară, de la începutul lui noiembrie, suma pe care trebuie să o plătească părinților. Este sechestru asigurător pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătății, acesta nu acoperă în totalitate valoarea de patru milioane de euro, dar nu cred că va fi nevoie de valorificarea acestuia, procedura de executare silită capătă în acest context un caracter grațios. Ministerul Sănătății poate folosi atât mașinile, cât și mijloacele fixe, în schimb nu are voie să le înstrăineze sau să le folosească în alt scop decât acela pentru care au fost luate”, a spus executorul judecătoresc Iulian Coșoreanu.

Executorul a precizat că reprezentanții Ministerului Sănătății cu care s-a întâlnit marți au recunoscut întreaga sumă datorată familiilor bebelușilor care au murit sau au fost răniți în incendiul de la Maternitatea Giulești.

Executorii au somat însă Ministerul Sănătății să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii.

Curtea de Apel București a dat, pe 2 aprilie, sentința definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești.

Judecătorii i-au obligat, în solidar, pe inculpații Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulești în solidar cu părțile responsabile Ministerul Sănătății și Municipiul București – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.

Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare.

Fostul manager al maternității Bogdan Marinescu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.

Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești.

Atunci au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii