Miniștrii de externe ai UE se reunesc luni, la Bruxelles, pe fondul tensiunii de la granița Rusiei cu Ucraina

Miniștrii de externe ai UE se reunesc luni, la Bruxelles, pe fondul tensiunii de la granița Rusiei cu Ucraina
Sursă foto: Ministerul Afacerilor Externe
Publicat: 24/01/2022, 11:18

Miniștrii de externe din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc, luni, la Bruxelles unde va fi discutată situaţia europeană de securitate pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident. La reuniune va mai participa, prin videoconferinţă, și secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Din partea României, ministrul Bogdan Aurescu va reitera continuarea pregătirii de măsuri ferme şi credibile de descurajare a Rusiei, concomitent cu consolidarea rezilienţei Ucrainei şi a celorlalţi parteneri din Vecinătatea Estică, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Aurescu va mai vorbi despre nevoia de dezescaladare concretă a situaţiei de securitate, precum şi necesitatea pregătirii unui set robust de măsuri restrictive (sancţiuni) pentru descurajarea Moscovei.

Miniştrii europeni de externe vor mai discuta şi despre evoluţiile din Libia şi Siria.  De asemenea, miniştrii europeni de externe vor aborda evoluţiile recente din Mali, Sudan şi regiunea Indo-Pacific.

Discuţia privind situaţia europeană de securitate are loc în continuarea dezbaterilor de la reuniunea informală (de tip Gymnich) a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Brest, Franţa, în perioada 13-14 ianuarie 2022.