Ministrul Apărării anunță că Armata României angajează rezerviști: ce condiții trebuie să îndeplinești și câți bani primești

Redactor:
Elvira Gheoghiță
Ministrul Apărării anunță că Armata României angajează rezerviști: ce condiții trebuie să îndeplinești și câți bani primești
Ministrul Apărării anunță că Armata României angajează rezerviști: ce condiții trebuie să îndeplinești și câți bani primești

„Proiectul de lege privind rezervistul voluntar care a fost aprobat de Senat este de mult timp în Parlament. A fost schimbat în urma dezbaterii în cele două camere legislative substanțial față de textul inițial având în vedere necesitățile actuale ale Armatei Române. În principal tinerii între 18 și 35 de ani care vor să devină rezerviști militari încheie cu Ministerul Apărării Naționale un contract pe 4 ani. În acest contract sunt stipulate condițiile, adică este obligat să participe 15 zile în fiecare an la pregătire și instruire organizată de către Statul Major General. În această perioadă asigurăm salarizare conform funcției de încadrare a rezervistului voluntar și conform reglementărilor MApN pe toată perioada cât are statut de rezervist voluntar primește 10% din solda funcției de bază”, a declarat ministrul Apărării, Mircea Dușa, prezent miercuri la deschiderea Congresului Național de Medicină Militară.

Dușa a precizat că pot deveni rezerviști militari toți tinerii care doresc acest lucru, dar și soldații și gradații profesioniști care dintr-un motiv sau altul au trecut în rezervă, cu precizarea că, timp de trei ani, având în vedere că sunt persoane deja instruite, nu participă la programe de instruire. După trei ani intră în același program de instruire ca și cei care sunt debutanți în această calitate.

În perioada de pregătire, rezerviștii voluntari vor fi detașați la Ministerul Apărării Naționale. Numărul de rezerviști voluntari va fi stabilit în funcție de prevederile din bugetul Ministerului Apărării Naționale anual.

Ministrul a explicat că atunci când serviciul militar obligatoriu a fost desființat (odată cu reviziuirea constituției din 2003) nu s-a pus nimic în loc din punct de vedere legislativ ca să se asigure instruirea și pregătirea populației și refacerea rezervei de cadre a MApN.

„Sunt foarte bucuros că mulți tineri își doresc să urmeze o carieră militară de aceea numărul de tineri care au dat admitere al liceele militare este foarte mare, de asemenea numărul de tineri care participă la admitere la institutul nostru de învățământ superior este foarte mare. Anual recrutăm, încadrăm în armată peste 1.500 de tineri ca soldați și gradați profesioniști”, a mai spus Dușa.

Întrebat dacă România are de ce să se teamă în urma ultimelor amenințări ale Rusiei și în ce măsură acestea vor duce la reconsiderarea instalării scutului anti-rachetă de la Deveselu, ministrul a spus că scutul este o facilitate defensivă. „Această facilitate este una defensivă care privește apărarea statelor NATO împotriva rachetelor balistice. Este o facilitatea defensivă. Cu privire la anumite declarații, eu nu comentez, ele se fac de vreo patru ani, sunt în același stil și nu cred că este cazul să fac precizări cu privire la ele”, a mai spus Dușa.

Proiectul de lege privind statutul rezerviștilor voluntari a fost adoptat marți de Senat, în calitate de for decizional, acesta urmând să fie tansmis spre promulgare președintelui Iohannis. Poricetul a fost inițiat de Guvern, care precizează, în expunerea de motive, că, având în vedere desființarea serviciului militar obligatoriu, numărul rezerviștilor este într-o scădere drastică. Guvernul susține că proiectul stabilește o sursă sigură pentru constituirea și pregătirea rezervei umane necesare instituțiilor din domeniul apărării.

Inchide