Ministrul Apărării, la 31 de ani de la Revoluție: „Avem datoria să ne cerem iertare”

Ministrul Apărării, la 31 de ani de la Revoluție: „Avem datoria să ne cerem iertare”
Ministrul Apărării, la 31 de ani de la Revoluție: „Avem datoria să ne cerem iertare” / Sursă Foto: Facebook
Publicat: 17/12/2020, 20:55
Actualizat: 06/04/2021, 15:16

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, susține, în mesajul adresat la împlinirea a 31 de ani de la declanșarea Revoluției, că, indiferent de răspunderile stabilite de instanțe, este o datorie morală „ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989”.

Mesajul transmis de ministrului Apărării

„La 16 decembrie 1989, în Timișoara, începea lupta pentru libertate și democrație a românilor, după decenii de dictatură comunistă. , scandau, profetic, tinerii timișoreni în această primă zi a ceea ce avea să devină Revoluția Română din 1989. Și, într-adevăr, scânteia apărută aici a aprins dragostea de libertate mai întâi în București și, apoi, în toată România. Din păcate, prețul sfârșitul regimului totalitar românesc a fost greu, fiind plătit cu sânge și suferință, victime căzând, deopotrivă, cetățeni civili și tineri în uniformă”, se arată în mesajul ministrului Apărării.

Potrivit acestuia, la 31 de ani de la Revoluția din 1989, „sunt încă răni deschise, lacrimi neuscate, suferințe nealinate”.

Nicolae Ciucă a afirmat că în numele celor peste 1.000 de oameni căzuți, dintre care peste un sfert au fost militari și salariați civili din Ministerul Apărării Naționale, „avem datoria morală de a aduce lumina în toate ungherele umbrite sau întunecate care mai există în legătură cu evenimentele de atunci”.

Ministrul mai susține că este regretabil că, la atâta vreme de la Revoluție, încă nu a fost dus la capăt acest demers, de găsire a adevărului.

„În ceea ce privește Ministerul Apărării Naționale, vă asigur că am dispus asigurarea transparenței totale și cooperării necondiționate cu organele judiciare, în legătură cu acțiunile întreprinse, în acele săptămâni, la Timișoara, București și în restul țării. Nu putem judeca acțiunile de atunci, deciziile luate de conducerea comunistă a statului și de conducerea armatei de la acea vreme, după standardele democratice de astăzi, dar este evident că este nevoie, măcar acum, la atâta vreme de la acel Decembrie însângerat, ca fiecare responsabilitate să fie stabilită, fără echivoc, de instanțele de judecată. Fiecare abuz trebuie dovedit și fiecare vinovat trebuie tras la răspundere prin sentințele care vor fi date. (…) Pentru greșelile, erorile sau abuzurile săvârșite de unii dintre angajații Ministerului Apărării Naționale în desfășurarea acelor evenimente, dincolo de răspunderile care au fost sau vor fi stabilite de instanțele judecătorești, este o datorie morală ca noi, cei de acum, să cerem iertare familiilor rămase în suferință în Decembrie 1989 și să îi asigurăm pe toți cei de astăzi și, mai ales, pe cei care vin după noi, că vom face tot ce se va putea pentru ca asemenea situații să nu se mai repete vreodată în istoria României”, se mai arată în mesajul ministrului Apărării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
'Se urcă scroafa-n copaci!' Carmen Iohannis, distrusă de Monica Tatoiu pentru felul în care se...
GALERIE FOTO. Imagini incendiare cu Andreea Drăgoi, cea mai frumoasă înotătoare! A câștigat Miss California...
Noi detalii în cazul morții designerului găsit spânzurat în casa lui din București. Ce le-a...
Persoanele cu această grupă de sânge atrag țânțarii ca un magnet
Ultimele imagini cu Stephan Pelger în viaţă. A ieşit la un local cu o prietenă...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
Cum arată și cât costă cea mai ”CHEALĂ” Dacia Sandero Stepway?
Calendar ortodox 9 iunie 2023. Ce sfânt este cinstit vineri?
Stephan Pelger și-a luat viața. Designer-ul, care s-ar fi aflat în depresie, a fost găsit...
BANCUL ZILEI. Vine Bulă acasă, iar Bubulina îl cercetează atent. Culmea, niciun fir de păr...
"Nu regret nimic". Edward Snowden spune că supravegherea telefoanelor din 2013 este acum o joacă...
România, amenințată de fenomene meteo extreme! Previziunile specialiștilor pentru perioada următoare nu sunt deloc încurajatoare
Băutura MIRACULOASĂ din Egiptul ANTIC: DOAR 2 ingrediente SIMPLE și la îndemână
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu DOSARELE DE PENSIE: Imediat...
Mama fetiței găsite moartă sub canapea a venit în țară. Mascații au preluat-o de la...
Medicii au rămas ȘOCAȚI! Ce au găsit în corpul lui Luis Lazarus, după ce i-au...
Ce s-a întâmplat cu Dana Roba. Detalii despre atacul suferit din partea soțului