GÂNDUL LIVE. Premierul interimar, Nicolae Ciucă, după anunțul ministrului Sănătății privind prima tranșă de vaccinuri anti-Covid: „Succesul campaniei va depinde de modul în care vom comunica”

Publicat: 17/12/2020, 16:21
Actualizat: 17/12/2020, 16:23

La ședința de Guvern de joi, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că pe 21 decembrie Agenția Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-Covid, urmând ca în România să ajungă o primă tranșă simbolică de 10.000 de doze. Premierul interimar  a spus că succesul campaniei de vaccinare depinde de comunicare, informațiile despre vaccinarea anti-Covid trebuie să ajungă până la „cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc”.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, joi, că România va primi în această lună o tranșă simbolică de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID, care vor fi trimise spitalelor de boli infecțioase, iar în ianuarie vor sosi 600.000 de doze.

Va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, pentru fiecare stat membru din cele 27

„Pe 21 (decembrie – n.r.), Agenţia Europeană a Medicamentului va da un aviz pentru vaccinul anti-COVID-19. Va veni o primă tranşă simbolică, de 10.000 de doze, pentru fiecare stat membru din cele 27. Cele 10.000 de doze vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase, cele care au fost în prima linie şi vor fi ultimele care vor ieşi din această luptă. La nivelul Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor de Vaccinare împotriva COVID-19 se lucrează în aceste momente la etapa de comunicare, comunicare care se face la nivel de fiecare grupare populaţională. Începem cu corpul medical, sunt în acest moment în desfăşurare acele conferinţe online cu tot ce înseamnă corp medical pentru a avea şi suportul lor în această activitate, pentru a înţelege în cel mai simplu mod ce înseamnă vaccinarea, ce înseamnă efecte secundare, ce înseamnă imunizare şi când vom putea vorbi de o imunizare la nivel populaţional. În aceste zile s-au şi operaţionalizat acel depozit central şi depozitele din teritoriu, urmând să fim pregătiţi pentru tot ce înseamnă venirea acestor vaccinuri şi distribuţia lor la nivel regional şi apoi la nivelul centrelor de vaccinare”, a spus Tătaru la începutul şedinţei de guvern,

Premierul interimar: „Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica”

Informațiile despre vaccinarea anti-Covid trebuie să ajungă până la „cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc”, spune premierul interimar Nicolae Ciucă: „Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica”.

„Succesul acestei campanii va depinde în foarte mare măsură de modul în care vom comunica și modul în care, așa cum spunea cineva ieri, vom reuși să ajungem să ducem mesajul la cel care stă în fața porții sau pe o bancă în parc să înțeleagă și să aibă tot ceea ce ține de informațiile necesare să poată să ia această decizie”, a afirmat Ciucă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că toate cele 27 de state membre al UE vor putea să înceapă campaniile de vaccinare în acceași zi, preconizând data de 27 decembrie. 

Primul vaccin anti-COVID va fi făcut în România în 27 decembrie

Primul român ar putea fi vaccinat anti-Covid în 27 decembrie, aceasta fiind data la care cel mai probabil ar urma să fie demarată campania în România.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, persoanele vaccinate vor primi o adeverinţă care va conţine date referitoare la lotul şi la seria vaccinului

În perspectiva începerii vaccinării la 27 decembrie, pentru personalul medical aflat în linia întâi a luptei pentru combaterea virusului, Institutul Cantacuzino este deja pregătit pentru a primi vaccinurile, capacitatea fiind de 1,5 milioane de doze care vor fi distribuite către centrele judeţene, iar lanţul de distribuţie va fi sprijinit de MApN, MAI şi de Ministerul Sănătăţii.

În campania de vaccinare vor fi implicaţi 1.500 – 2.000 de medici, 4.500 de asistenţi medical şi 2.000 de registratori, care ar urma să fie renumeraţi, discuţiile pe această temă fiind în desfăşurare.

Unde poți să te programezi pentru vaccin

Un aspect încă în dezvoltare este platforma de programare și ea va fi gata până pe 25 decembrie. Fiecare persoană se va putea programa pentru vaccinare direct pe această platformă, prin medicul de familie sau prin intermediul unui call center.

Fiecare persoană înscrisă pentru vaccinare va fi notificată prin SMS cu o zi înainte de primirea fiecărei doze, iar după imunizare va primi o adeverință de vaccinare, un act medico–legal, care va cuprinde toate informațiile tehnice referitoare la vaccinul primit: data, lot, serie etc.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât