Ministrul Bostan, scuze după ce a afirmat că „gratuitatea învățământului e o reminiscență comunistă”

Ministrul Bostan, scuze după ce a afirmat că „gratuitatea învățământului e o reminiscență comunistă
Publicat: 29/06/2016, 13:59
Actualizat: 01/04/2019, 22:18

Într-o postare pe Facebook intitulată „Dragi prieteni din online și din media”, ministrul a scris că se bucură de interesul pe care l-a stârnit, dar e trist și regretă pentru că declarațiile sale sunt folosite în scopuri politice, postarea fiind publicată în condițiile în care premierul Dacian Cioloș i-a cerut să își ceară scuze și să vină cu clarificări.

„Mă bucur să văd că o declarație făcută în cadrul unei conferințe a stârnit atâta interes, deși trebuie să recunosc că sunt trist când văd că aceasta este folosită în scopuri politice. Regret că sunt interpretate declarațiile într-un mod în care nu am gândit. Am afirmat, răspunzând la o întrebare din sală, că profesorii au salarii mici și că răspunsul la această problemă este crearea unei piețe competitive a învățământului. Sunt criticat pentru că am spus că la buget nu sunt suficienți bani pentru a crește salariile tuturor profesorilor, deși cifrele arată că ne apropiem de un deficit de 3% iar o depășire a acestuia nu este o soluție”, a scris ministrul Comunicațiilor pe rețeaua de socializare.

Marius Bostan a mai spus că intervenția sa viza un sistem care să permită profesorilor performanți să fie mai bine plătiți, iar acest lucru nu se poate face prin atitudini populiste.

„Acum merg și mai departe și vă spun că, în opinia mea, ca fost profesor de liceu și la universitate, ca părinte al unor elevi și student care a parcurs module de educație la două universități din Europa, soluția este să recunoaștem situația grea în care ne aflăm. O soluție ar putea fi găsită pentru profesorii dedicați și care fac performanță. Consider că profesorii ar trebui plătiți mai bine și trebuie sa li se redea demnitatea, inclusiv prin beneficii mai mari. Însă aceste lucruri nu se obțin prin declarații populiste. Cred că problemele din Educație pot fi rezolvate doar dacă le vom discuta onest, departe de orice influență politică sau ideologică. Declarațiile de astăzi au fost date într-un context de dezbatere ca răspunsuri la întrebări”, a explicat ministrul.

Premierul Dacian Cioloș i-a solicitat, marți seara, ministrului Comunicațiilor să-și ceară scuze și să vină cu clarificări în urma afirmațiilor potrivit cărora „profesorii își bat joc de meseria lor” și părinții ar trebui „să plătească 100 de lei pe lună” pentru educația copiilor ca să simtă că nu e gratis.

La finalul ședinței Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a fost întrebat de jurnaliști dacă premierul Dacian Cioloș împărtășește declarația ministrului Comunicațiilor, Marius Bostan, care a spus că: „Unii profesori pur și simplu își bat joc de meseria lor și spun că au salarii mici. Domnule, mergi acasă, dă-ți demisia! Dar nu să îți bați joc de viitorul copilului. Justificarea că am salariu mic e o imbecilitate. Am salariu mic, îmi dau demisia, mă apuc de altă muncă dacă nu îmi place meseria asta. Vorbele mele poate sunt brutale. Dacă fiecare părinte ar plăti 100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis (…)Mentalitatea comunistă a fost așa: să primesc gratis educație. Atunci nu cer în partea cealaltă la ghișeu calitate (…) După părerea mea, orice serviciu trebuie plătit într-o formă sau alta. Pentru foarte mulți părinți dacă ar simți că în fiecare lună dau ceva, o sumă, ar conștientiza că nimic nu e gratis. La noi, în mentalul colectiv, a intrat prea adânc gratuitatea. Atunci nimeni nu mai înțelege cum funcționează statul de fapt. Ar trebui făcute seminarii despre funcționarea statului. Atunci nu ar mai veni cu cereri care sunt de neîmplinit sau de nerezolvat. Spunem tot timpul să se dea. Nu avem în partea cealaltă de unde. Părerea mea este că e o reminiscență a celor 50 de ani de comunism”.

Liviu Iolu a răspuns că declarațiile ministrului sunt regretabile, nu angajează în niciun fel guvernul și că premierul i-a cerut să iasă public și să își ceară scuze. „Premierul României i-a cerut ministrului Bostan să-și ceară scuze și să vină cu clarificări pe această temă. Comentariile domnului ministru nu angajează în niciun fel Guvernul în acest moment, sunt regretabile, din punctul nostru de vedere, și ministrul va face clarificările necesare”, a spus Iolu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani