Ministrul Culturii: „Ion Caramitru și Dorina Lazăr ar putea fi înlăturați de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon”. Dorina Lazăr: „Nu există așa ceva”

Ministrul Culturii: Ion Caramitru și Dorina Lazăr ar putea fi înlăturați de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon. Dorina Lazăr: Nu există așa ceva
Publicat: 14/01/2014, 18:03
Actualizat: 29/07/2014, 20:23

Prezent la discuțiile Comisiei de Cultură a Senatului despre prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013, ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a declarat, marți, că Ion Caramitru și Dorina Lazăr ar putea fi înlăturați de la conducerea Teatrului Național din București, respectiv a Teatrului Odeon. Asta pentru că, a arătat Știrbu, respectiva OUG prevede eliminarea de la conducerea instituțiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani.

Contactată de gândul, Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a subliniat însă că „ordonața spune altceva”.

„Nu există așa ceva. OUG 68/2013 arată că trebuie reiterat managerul în postul său de un consiliu de administrație, nu că nu are dreptul să mai ocupe această funcție după o anumită vârstă”, a declarat actrița. „Oricum, ordonanța are foarte multe lucruri care se bat cap în cap cu realitatea. Noi am depus și o cerere de amendament”, a adăugat ea, precizând că, în opinia sa, „un om în vârstă are un anumit echilibru, o anumită experiență”, în vreme ce „un manager tânăr probabil că nu ar izbuti să fie foarte obiectiv”.

O opinie similară a exprimat, de altfel, și Ministrul Culturii. „Eu nu cred că, odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani, un manager de instituție publică trebuie eliminat din sistem”, a spus Știrbu. „Pot da exemple nenumărate. Sunt personalități marcante ale vieții culturale românești care au o autoritate profesională de necontestat și cred că pot să ducă și au demonstrat că, indiferent dacă au 65 de ani și trei luni sau 64 de ani și șase luni, că pot să conducă o instituție importantă în domeniul cultural. (…) Ca atare, cred că experiența acumulată într-o anumită perioadă de timp trebuie pusă în valoare și în slujba spectatorului și cetățeanului”, a adăugat acesta în timpul audierilor din Comisia de Cultură a Senatului.

Totuși, Știrbu s-a înșelat când a afirmat că, potrivit respectivei OUG, „atunci când ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, ar fi trebuit ca mandatul să le înceteze”.

Articolul 32, alineatul 6, din OUG 68/2013, precizează: „Contractul de management încetează la data împlinirii vârstei de pensionare pentru limita de vârstă către manager, dacă autoritatea nu decide menținerea valabilității acesteia, la propunerea motivată a consiliului administrativ, fără a depăși durata pentru care a fost inițial încheiat”.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...