Ministrul Educației vrea organizarea a două tipuri de bacalaureat. Ce spune despre noua Lege a Educației. VIDEO

Ministrul Educației vrea organizarea a două tipuri de bacalaureat. Ce spune despre noua Lege a Educației. VIDEO
Publicat: 10/03/2017, 15:23

,,Vedeți, noi, acum, vorbim despre învățământul dual. Este o nouă formă de pregătire care nu este prinsă (n.r. în Legea educației) și trebuie reglementată. Învățământul dual pleacă de la cerințele de pe piața forței de muncă., unde nu avem meseriași la nivelul de bază: instalatori, croitori, dulgheri. Și atunci, acest învățământ dual, pentru care am pregătit și metodologia după care se va organiza acest învățământ, va prelua aceste cerințe de pe piața forței de muncă și în parteriat cu cei de la Camera de Comerț și Industrie e României, cu Asociația Patronatelor, acești tineri vor fi îndrumați să meargă să învețe o meserie prin ucenicie la locul de muncă”, a spus ministrul Educației, Pavel Năstase, în cadrul unui interviu la Europa FM.

În viziunea sa, ar trebui organizate două tipuri de bacalaureat.

„Anul acesta nu putem să schimbăm nimic, dar în perspectivă și corelat cu ce am spus mai înainte, cu orientarea atentă spre zona profesională tehnică cum a fost odată, cu acele școli profesionale, ne gândim și la un Bacalaureat diferit de cel care se dă în momentul de față pentru aceia care fac aceste licee cu profil tehnic”, a detaliat Pavel Năstase.

Ministrul Educației a punctat, tototdată, că evaluările naționale pentru copiii de clasele a II-a și a IV-a ar trebui eliminate, în contextul în care „îi stresează și îi sperie pe copii”.

„Până la gimnaziu n-ar trebui să avem aceste evaluări asupra copiilor. Ei sunt într-o perioadă de dezvoltare a capacităților de gândire. Deci, omul se dezvoltă, și creierul din punct de vedere biologic, până la vârsta asta, se dezvoltă și abia după-aceea, este în măsură să perceapă o evaluare, să vadă niște teste de genul acesta. Trebuie să prelungim, dacă vreți, primii șapte ani de acasă cu această perioadă care înseamnă învățământul primar și să îi dăm baza de gândire. Trebuie procedat în mod gradual, astfel încât el să se obișnuiască, dar nu evaluări de genul celor pe care le dăm acum”, a explicat ministrul Educației.

De asemenea, Pavel Năstase a precizat că va începe „de mâine” revizuirea totală și sistematică a manualelor, inclusiv a celor de la clasele I și a IV-a.

„Aș vrea ca într-un an de zile să facem această revizuire a tututor programelor școlare, începând de la clasa a 1-a până la clasa… Avem manuale noi pentru clasele I-IV. S-a întrebat cineva dacă aceste manuale sunt potrivite sau nu? A făcut cineva o evaluare de genul ăsta? Eu vreau să fac lucrul ăsta, dar să fac ca sistem de învățământ pentru că eu trebuie să mă corelez ce se face în învățământul primar cu ce se face în învățământul gimnazial și cu ce se face mai departe la liceu. Suntem în proces de reînnoire a manualelor. Anul acesta este rândul manualelor de clasa a V-a. Dar, dacă nu privim ca sistem, și nu plecăm de la cele opt competențe care sunt la nivel european și cu dezvoltarea acestora pe competențe specifice – primar, gimnazial și liceal – atunci există riscul să apară suprapuneri. Această revizuire totală și sistemică – de la clasa I la clasa a XII – va fi una laborioasă, care să scoată în evidență toate problemele care țin de conținutul manualelor”, a declarat ministrul Educației.

„Ca să simplificăm manualele trebuie să umblăm la programele cadre, apoi la programele școlare. Manualele nu vor fi abandonate, ci doar actualizate. De exemplu, dacă se ajunge la concluzia că anumite capitole sunt depășite din punct de vede al conținutului sau nu sunt conforme cu ciclul respectiv, le scoatem”, a mai spus Pavel Năstase.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”