Ministrul Justiției îi cere explicații lui Nițu despre coloana oficială ilegală

Ministrul Justiției îi cere explicații lui Nițu despre coloana oficială ilegală
Publicat: 27/01/2016, 17:04
Actualizat: 02/02/2016, 12:31

UPDATE 17.00Tiberiu Nițu a plecat de la Ministerul Justiției, fără să facă vreo declarație presei.

UPDATE 16.00Procurorul general, Tiberiu Nițu, a sosit la Ministerul Justiției, pentru a discuta cu ministrul Raluca Prună despre acuzațiile ce i se aduc în dosarul Oprea, el refuzând să facă „speculații” legate de o eventuală demisie sau revocare a sa din funcție.

„Nu fac niciun fel de declarații și speculații”, a spus Tiberiu Nițu, la insistențele jurnaliștilor care l-au întrebat, la intrarea în sediul Ministerului Justiției, dacă ia în calcul o demisie sau dacă ministrul i-a cerut să se retragă.

Ministrul Justiției a declarat că va aface o analiză în cazul procurorului general, Tiberiu Nițu, al cărui nume apare în dosarul lui Gabriel Oprea ca beneficiar al coloanelor oficiale ilegale. Prună a precizat că se va întâlni cu Nițu pentru a discuta pe acest caz, urmând ca ulterior să ia o decizie.

„Nu am făcut o analiză prelimiară pe care să o prezint presei. Discut astăzi, îmi termin analiza și voi ieși public după aceea. Nu am avut ocazia să vorbesc între patru ochi cu procurorul general. Nu am idee dacă are vreo calitate în dosar”, a spus Prună, la finalul ședinței de guvern.

Nu exclud absolut niciun fel de variantă„, a răspuns ea, la insistențele presei, întrebată despre o posibilă revocare a procurorului general.

Prună a arătat că a fost plecată la Bruxelles, întorcându-se în cursul nopții, astfel că nu a avut ocazia să se întâlnească cu procurorul general.

DNA a cerut, marți, aviz pentru urmărirea penală a lui Gabriel Oprea, pentru abuz în serviciu. Mai exact, procurorii îl acuză pe fostul vicepremier și ministru de interne că a folosit ilegal coloana oficială „în cvasitotalitatea deplasărilor”, inclusiv când mergea la restaurant și acasă. Magistrații explică în cererea de urmărire penală mecanismul care se pune în mișcare atunci când se formează coloana demnitarului, precizând că fiecare deplasare presupune redirecționarea unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul. În noaptea în care Bogdan Gigină a murit deschizând coloana oficială a lui Oprea dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu, precizează procurorii.

DNA îl acuză totodată pe Oprea de încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general, Tiberiu Nițu, a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere. Consecință produsă de acesta ar fi un folos necuvenit pentru Nițu, susțin procurorii.