Ministrul Justiției reorganizează DIICOT: Am adus instituția „în oglindă”, la nivelul DNA

Ministrul Justiției reorganizează DIICOT: Am adus instituția „în oglindă, la nivelul DNA
Publicat: 16/11/2016, 20:05
Actualizat: 26/03/2019, 08:44

„Astăzi am adoptat o OUG care optimizează managementul, structura și organizarea DIICOT. Prevederile, care aduc un plus de valoare activității DIICOT, se referă cu specificitate la întărirea și eficientizarea funcției de conducere a Direcției, la îmbunătățirea organizării interne, și aceasta într-un cadrul mai amplu, a unei discuții pe agenda europeană care, din păcate, cuprinde din ce în ce mai mult chestiuni legate de combaterea fenomenului terorist, a criminalității organizate care de cele mai multe ori finanțează acest fenomen”, a anunțat ministrul la sfârșitul ședinței de Guvern.

Ea a precizat că s-a urmărit de asemenea o „creștere a eficacității urmăririi penale prin consolidarea unei capacități de efectuare a investigațiilor financiare” și prin completarea personalului Direcției cu lucrători de poliție judiciară.

„Temeiul prin care un număr limitat – și anume 40 de lucrători de poliție judiciară – pot fi transferați la DIICOT vine din ordonanța adoptată ca urmare a deciziei Curții Constituționale 51 din 2016. Lucrătorii de poliție judiciară detașați în mod efectiv, din păcate, și spun bine din păcate, se vor putea ocupa numai de punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică. În mod ideal și DIICOT și alte structuri de Parchet cred că ar trebui să se bucure, din acest punct de vedere, de toate garanțiile pe care, de exemplu, DNA le are prin existența unui corp de poliție judiciară care să facă parte din instituție.

Aceasta este o discuție veche în România, eu știu de ea de cel puțin 16 ani, și sper ca într-un viitor mai degrabă apropiat decât îndepărtat această chestiune să fie tranșată pentru a face posibilă o situație de egalitate între structurile de Parchet”, a detaliat Raluca Prună.

Guvernul a adus prin această OUG și modificări în ceea ce privește competența materială a DIICOT.

„Am eliminat competența DIICOT în urmărirea penală a unor anumite infracțiuni cum ar fi bancruta simplă, accesul ilegal la sistemul informatic, exploatarea cerșetoriei și, cel mai important, evaziunea fiscală. Am făcut acest lucru pentru că evaziunea fiscală este un obiectiv de interes național, strategic, și pentru că împărțirea de competențe între parchetele obișnuite și o direcție specializată cum este DIICOT nu aduce întotdeauna cele mai multe rezultate. Ne-am gândit că emai bine ca evaziunea fiscală să fie în competența exclusivă a unui singur tip de parchete, altele decât direcțiile specializate, astfel încât să putem vedea, într-un termen scurt dacă se poate rezultate mai bune în ceea ce privește combaterea acestui fenomen”, a explicat ministrul.

Ea a adăugat că s-a modificat și legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, fiind inclusă în legislația internă măsuri pentru combaterea fenomenului ”luptătorului străin”.

„Am inclus procurorul șef al DIICOT alături de procurorul general de la PÎCCJ și procurorul șef al DNA între persoanele care au competența de a exercita control asupra procurorilor din subordine, am completat prerogativa funcției de conducere pentru procurorul șef al DIICOT prin numirea directă a comisiei de interviu în vederea numirii într-o funcție de procuror în cadrul Direcției și am reglementat funcționarea Departamentului economico-financiar, precum și modul de ocupare a funcției de manager economic la DIICOT”, a mai spus ministrul Justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii