Ministrul Justiției se declară „surprins” de o observație a lui Iohannis. „Indirect, critică Decizia CCR”

Ministrul Justiției se declară „surprins de o observație a lui Iohannis. „Indirect, critică Decizia CCR
Publicat: 02/05/2018, 15:13

„Am văzut din declarația președintelui, ca și precedentul președinte că dă indicații judecătorilor constituționali să nu se grăbească și să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce, că sfatul era necesar, era contrariu pentru că judecătorii se grăbeau sau pentru că analizau corect. Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR. În al doilea rând observați deciziile pe care Curtea le-a pronunțat cu privire la proiectele acestea de lege că in fiecare dintre ele a făcut referire -CCR – la standardele comisiei de la Veneția. Prin urmare, eu vă spun ceea ce am mai spus – faptul că atunci când CCR adoptă o deczie, indiferent care este, soluția, chiar dacă nu are un aviz cerut și primit de la Comisia de la Veneția, CCR ține cont de standardele stabilite de Comisia de la Veneția”, a spus Tudorel Toader.

Solicitat să comenteze afirmația președintelui Klaus Iohannis conform căreia legile ar putea afecta funcționarea instanțelor și ar putea bloca instanțele, Tudore Toader a spus: „Îndemnul meu este următorul: să-l întrebați pe Președinte de ce și prin ce se poate produce acest rezultat. Să vină președintele să spună articolul X poate să creeze acest rezultat pentru că și să motiveze. Nu îmi cerți mie să motivez afirmația altcuiva.”

Ministrul Justiției a spus că afirmația șefului statului că s-ar putea rescrie din mers Constituția nu are acoperire.

„Vă mărturisesc că le-am citit pe internet (declarațiile președintelui Klaus Iohannis-n.r.). De foarte multe ori am spus și repet următorul lucru: să ne cunoaștem, să ne respectăm limitele de competență legală și constituțională. Faptul că președintele republicii vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneția, intră în limitele de competență constituțională ale președintelui. Modul în care își exprimă public această competență depinde de fiecare președinte (…). Am văzut și eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului, ca nu cumva din mers să se rescrie Constituția. Categoric afirmația nu are nicio acoperire. Noi avem o Constituția din categoria celor clasificate semirigide, adică o Constituție cu o procedură foarte greoaie de modificat. Constituția nu se modifică din mers, se revizuiește după o procedură destul de complicată, riguroasă, care presupune și ¾ din numărul parlamentarilor, majoritate calificată, după părerea mea greu de atins în această perioadă”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, la finalul ședinței Comisiei speciale privind justiția.

Tudorel Toader a afirmat că articolele declarate neconstituționale de CCR au fost de cele de necorelare legislativă, nu de fond.

„Am văzut afirmația potrivit căreia pe legile justiției au fost necesare trei Decizii ale CCR. Este firesc, dacă ai trei legi, fiecare lege este criticată și Curtea se pronunță de fiecare dată când este sesizată. (…) Curtea a admis în total 22 de soluții legislative din totalul celor trei legi de sute de articole. Multe dintre ele cele admise ca neconstituționale sunt de necorelare legislativă și nu pe fond a reglementării contrare a Constituției”, a mai spus ministrul.

Toader a spus că a fost suprins de faptul că președintele Klaus Iohannis critică indirect Decizia CCR.

„Am observat că a exprimat preocupare pentru faptul că prin legile cele trei ale justiției au fost consacrate instituții noi. Sigur făcea referire la acea secție specială de anchetare a eventualelor fapte care pot fi comise de către magistrați. Aici critica m-a surprins pentru că indirect critică Decizia CCR, care a consacrat constituționalitatea respectivei soluții legislative. Prin urmare, are competența constituțională să sesizeze CCR. Pentru mine era previzibil faptul că o va sesiza, rămâne să motiveze (…)”, a spus Toader.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va sesiza Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția pe pachetul de legi ale Justiției. Șeful statului a mai anunțat că după ce CCR se va exprima va face o nouă analiză a legilor și va decide atunci dacă se impune o reexaminare.

„Fac un apel către CCR de a nu se grăbi și a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituțional comun în Europa și care sprijină statele în materie de democrație, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituțional de urgență. Sunt convins că judecătorii CCR vor avea toată deschiderea pentru un demers care își propune să asigure respectare principiilor și valorilor europene în România”, a declarat președintele Klaus Iohannis.