Ministrul Mircea Dușa a cerut anchetă la Jandarmerie, după comunicatul despre măsurile contra protestatarilor

Ministrul Mircea Dușa a cerut anchetă la Jandarmerie, după comunicatul despre măsurile contra protestatarilor
Publicat: 24/08/2012, 21:29
Actualizat: 25/08/2012, 06:08

Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a declarat, vineri seară, că a dispus „identificarea” autorilor comunicatului de presă al Jandarmeriei Capitalei despre măsurile contra protestarilor care au încălcat legea la mitingurile de marți și miercuri din Piața Universității.

În opinia lui Dușa, autorii comunicatului „nu au ce căuta prin Jandarmerie”.

„Am dispus astăzi Inspectorului General al Jandarmeriei să îi identifice pe domnii aceia care se ocupă de comunicate de presă care nu au nici o legătură cu realitatea și care nu respectă exact activitatea Jandarmeriei. (…) Conform legii, Jandarmeria Română nu are nici un fel de atribuție pe partea penală. Eu cred că cei care au dat acel comunicat de presă nu au ce căuta prin Jandarmerie. Mă deranjează pentru că o acțiune corectă a Jandarmeriei a fost umbrită de un comunicat de presă fabricat de Jandarmeria București”, a declarat ministrul, la Antena 3.

Totodată, Mircea Dușa a ținut să-i asigure pe cetățeni că, respectând legea, pot să-și exprime părerile fără nicio teamă și fără nici o repercusiune din partea organelor de ordine. „Vreau să îi asigur pe cetățeni că pot să protesteze și să își exprime părerile fără nicio teamă și fără nicio repercusiune din partea organelor de ordine, sigur, respectând legea”, a spus el.

Declarațiile ministrului Administrației și Internelor vin după ce Jandarmeria Capitalei a anunțat, vineri la prânz, că 50 de persoane din rândul protestatarilor de la Universitate au fost amendate pentru tulburarea liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte, iar pentru alte 49 sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de blocare cu intenție a drumului public. Jandarmeria Capitalei a precizat, în același comunicat, că unui număr de șapte persoane le sunt întocmite actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice.

„În zilele de 21 și 22 august a.c., Jandarmeria Capitalei a asigurat măsurile de ordine publică la adunările publice din piața Universității, unde cetățenii și-au manifestat opiniile în mod pașnic.

În jurul orei 21.00, un grup de persoane din rândul protestatarilor, a forțat gardul dinspre partea carosabilă, l-a înlăturat și a pătruns pe calea de rulare, urmați de ceilalți participanți. Acest lucru a dus la întreruperea circulației pe bulevardul Nicolae Bălcescu, de la intersecția cu bulevardul Carol I până la intersecția cu strada Ion Câmpineanu. Pe baza imaginilor video captate de jandarmi, în conformitate cu prevederile legale, Jandarmeria Capitalei a identificat un număr de 106 persoane, ale căror fapte au fost încadrate juridic”, s-a mai arătat în comunicatul Jandarmeriei Capitalei.

Vineri seară, înaintea declarațiilor lui Dușa, Jandarmeria Română a remis presei un comunicat în care se arată că personalul Jandarmeriei nu desfășoară activități de cercetare și urmărire penală, ci întocmește doar documente prin care sunt sesizate instituțiile abilitate despre săvârșirea unor fapte prevăzute de lege.

„Referitor la evenimentele din 21-22.08.2012, Jandarmeria Capitalei a luat măsuri legale pentru restabilirea ordinii publice și deblocarea drumului public fără a utiliza intervenția în forță”, precizează Jandarmeria Română.

În același comunicat, se subliniază că Jandarmeria Română „a acționat și va acționa atât pentru asigurarea unui climat de ordine și liniște publică, cât și pentru crearea condițiilor ca cetățenii să se poată exprima liber, într-un cadru legal și în deplină siguranță”.

„Jandarmeria Română mulțumește cetățenilor care au înțeles să-și exercite pașnic dreptul constituțional la liberă exprimare, iar în măsura în care aceste manifestări de protest vor continua, lansăm același mesaj la calm și dialog. De asemenea, reiterăm rugămintea adresată persoanelor de a-și exprima în mod civilizat convingerile în spațiul public și de a nu da curs inițiativelor unor participanți care îndeamnă la încălcarea legii”, potrivit sursei citate.

Jandarmeria precizează că a dat publicității aceste precizări „ca urmare a comentariilor apărute în presa audio-vizuală în legătură cu buletinul informativ” remis anterior de Jandarmeria Capitalei.

Câteva sute de oameni au protestat, în 21 august, la Universitate, nemulțumiți de decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului. În timpul protestului, participanții au ocupat temporar carosabilul, după ce au dărâmat gardurile de la marginea trotuarului.

Tot marți, câteva zeci de susținători ai lui Traian Băsescu s-au adunat în Piața Victoriei și au protestat contra Guvernului și a premierului Victor Ponta.

Miercuri, protestele au continuat la Universitate, iar manifestanții au ocupat din nou carosabilul, traficul pe bulevardul Nicolae Bălcescu fiind blocat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens