Ministrul Plumb: Sunt nemulțumită de cum au acționat instituțiile MMP în cazul ursului, de luni facem anchete

Ministrul Plumb: Sunt nemulțumită de cum au acționat instituțiile MMP în cazul ursului, de luni facem anchete
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susține că este nemulțumită de modul în care au acționat instituțiile din subordinea ministerului în cazul ursului care a atacat trei persoane în județul Dâmbovița și a anunțat că de luni va dispune o anchetă în acest sens.
Publicat: 16/09/2012, 16:12
Actualizat: 28/09/2018, 10:26

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, susține că este nemulțumită de modul în care au acționat instituțiile din subordinea ministerului în cazul ursului care a atacat trei persoane în județul Dâmbovița și a anunțat că de luni va dispune o anchetă în acest sens.

„Sunt foarte nemulțumită de cum s-a procedat la informare și luarea de măsuri. În primul rând, fondul de vânătoare trebuia să ia măsuri să evite așa ceva. Sunt nemulțumită de cum au acționat serviciile deconcentrate din subordinea ministerului. Trebuiau instituite măsuri de identificare, de monitorizare pentru recuperarea animalului. De mâine vom începe o anchetă în acest sens, pentru a vedea în ce măsură fiecare și-a făcut treaba. Acum e prematur să mă pronunț, dar pare că acest lucru nu prea s-a întâmpla. Agenția de Protecția Mediului Dâmbovița a lipsit cu desăvârșire”, a spus Rovana Plumb.

Ministrul Mediului a anunțat că tot începând de luni vor fi verificate toate inspectoratele teritoriale silvice și fondurile de vânătoare.

„Vor verifica fiecare fond de vânătoare, pentru a vedea dacă măsurile dispuse sunt respectate și aplicate”, a mai spus Rovana Plumb.

Ursul împușcat, sâmbătă seară, în localitatea Pietroșița era turbat, arată primele rezultate ale autopsiei, a anunțat șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, care a susținut că animalul este cel care cu o zi în urmă a atacat trei oameni.

„Nu există nicio îndoială că ursul este cel care a atacat și avem confirmarea că avea rabie. Faptul că a atacat ziua, și acolo unde lucrau oameni, arată că avea un comportament agresiv”, a spus șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița.

El a precizat că ursul este cel care a atacat trei persoane.

Conform sursei citate, în zona în care au avut loc incidentele au mai fost cazuri de rabie, stabilindu-se, astfel, împreună cu specialiștii, că aceasta este o „zonă rabigenă”.

În aceste condiții, ca primă măsură a fost stabilită carantina, fiind instituită o zonă de supraveghere pe o porțiune de 10 kilometri și o zonă de protecție pe o porțiune de 30 de kilometri.

Șeful DSVSA Dâmbovița a mai spus că în perioada următoare se va verifica dacă există animale mușcate de acest urs sau dacă au un comportament agresiv.

Întrebat dacă urmele găsite în zonele în care ursul a atacat corespund cu labele acestuia, Tolea a spus că acest lucru va fi stabilit de către criminaliști, însă incidiciile de până acum sunt că acestea corespund.

Sandu Tolea a mai spus că în urma incidentelor de sâmbătă a fost instituită o celulă de criză formată din reprezentanți ai Prefecturii, Consiliului Județean, DSVSA, Poliție, Jandarmerie, care vor lua toate măsurile necesare în astfel de situații.

Potrivit sursei citate, DSVSA va începe vaccinarea vulpilor, pentru că acestea sunt prima sursă a rabiei.

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 55 de ani a fost rănită, după ce au fost atacați de un urs. Femeia, care este rudă a ministrului Rovana Plumb, a suferit multiple plăgi pe față, la gât, la picioare și la coapse, dar „este într-o stare generală bună”, afirmau medicii Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, unde a fost internată aceasta. În cursul serii, femeia a fost transferată, cu o ambulanță, de la spitalul din Târgoviște la Spitalul de Arși din București, unde a fost supunsă unor intervenții chirurgicale.

Incidentele au avut loc sâmbătă, într-un interval de aproximativ șase ore, în județul Dâmbovița, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroșița, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localități fiind învecinate.

De asemenea, animalul a atacat și un bărbat din Buciumeni care vindea fructe pe marginea drumului, lângă mașină. Acesta a suferit leziuni pe spate și la față.

Sâmbătă seară, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a mers la Buciumeni, unde a anunțat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni să poată fi împușcat, spunând că trebuie intervenit sâmbătă noapte, nu mai târziu, pentru că animalul este suspect de turbare și poate ataca alte persoane.

Sâmbătă noapte, vânătorii au împușcat ursul la marginea localității Pietroșița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple