Ministrul Sănătății anunță achiziționarea medicamentului Remdesivir pentru următoarea perioadă de timp: ”Luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze” / Ce spune despre vaccinul Covid-19

Ministrul Sănătății anunță achiziționarea medicamentului Remdesivir pentru următoarea perioadă de timp: ”Luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze” / Ce spune despre vaccinul Covid-19
Ministrul Sănătății a dat detalii despre motivele impunerii restricțiilor
Publicat: 30/10/2020, 22:53
Actualizat: 06/04/2021, 14:39

Ministrul Sănătății a anunțat, vineri, într-o conferință de presă la Suceava achiziționarea pentru următoarele șase luni de zile a dozelor de Remdesivir, între 14.000 și 18.000, o cantitatea mai mare decât cea folosită în perioada iulie-octombrie, de 12.000 de doze. Nelu Tătaru explică cum au fost distribuie dozele de Remdesivir primite de la Uniunea Europeană. Prioritate au avut pacienții de la terapie intensivă, fiindu-le administrate câte șase doze. Ceea ce urmează este ca tratamentul să fie readaptat pentru terapie intensivă, cât și pentru formele Covid-19 medii și severe, în stadiile incipiente

Nelu Tătaru anunță achzitionarea dozelor de Remdesivir, după rectificarea bugetară.

Ministrul Sănătății: ”Luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze. În noiembrie  vom achiziționa între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate”

„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem… Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni. Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”.

Medicamentul folosit în tratarea COVID-19 a fost aprobat în totalitate în SUA, unde este produs, însă studii ale Organizației Mondiale a Sănătății îi contestă eficiența. Remdesivir este produs de compania biofarmaceutică Gilead Sciences Inc, pentru tratamentul pacienţilor cu COVID-19 care necesită spitalizare.

În studiul Solidarity al OMS, se arată că medicamentul  Remdesivir”pare să aibă un efect redus sau niciun efect asupra pacienţilor internaţi cu COVID-19, dacă se ia în considerare rată mortalităţii, debutul ventilaţiei sau durata spitalizării”.

Ministrul Sănătății a făcut declarații despre logistica privind vaccinurile Covid-19, strategia fiind influențată de tipul de vaccin și temperatura necesară. Nelu Tătaru spune că vor fi pregătite ”două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin”

Nelu Tătaru: ”Pregătim două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin”

„Noi avem o strategie în lucru în acest moment. Depinde foarte mult de tipul de vaccin care va veni. Sunt trei firme cu care Comunitatea Europeană este în discuţii în acest moment şi în achiziţii, rămânând speranţa ca la sfârşitul anului, începutul anului viitor, sfârşitul lunii ianuarie, să putem avea avea acest vaccin. Rămâne ca după tipul de vaccin, sunt vaccinuri care sunt ţinute la minus 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt ţinute între două şi opt grade, să pregătim două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin, atât ca structură, ca reţea, cât şi ca moment al efectuării vaccinului”, a adăugat ministrul.

Nelu Tătaru a subliniat că Uniunea Europeană se va ocupa de transportul până pe teritoriul unui stat, iar în funcție de specificațiile fiecărui vaccin, România va asigura rețeaua de transport pe teritoriul național.

Alexandru Rafila, apel la Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a făcut un apel la Ministrul Sănătății să precizeze termenele când va fi efectuată vaccinarea, nu doar autorizarea acestuia, fiind un drum care trebuie urmat și o logistică care trebuie făcută.

Potrivit lui Rafila, medicii de familie nu sunt cei mai potriviti să vaccineze populația, din cauza termenului de valabilitate scurt, de 17 zile și a condițiilor de depozitare a vaccinului. O altă problema ridicată este cea a seringilor, fiind necesară o logistică extrem de bine organizată.

In Statele Unite s-a discutat şi că autorităţile de acolo au recunoscut că din punct de vedere al organizării este cea mai mare provocare de după Al Doilea Război Mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puţin 10 miliarde de dolari.

În Statele Unite, problema distribuirii vaccinului împotriva SARS-CoV-2 a fost preluată de militari. Acţiunea a fost denumită „Operation Warp Speed”, iar pe 2 iulie, la comanda acesteia a fost numit un general cu patru stele, Gustave F. Perna.

Centrele de operațiuni sunt comparate in SUA cu cele înființate pentru  uragane. Personalul militar federal nu va fi implicat în atingerea vaccinului sau administrarea acestuia la americani. S-a adăugat că, dacă guvernatorii de stat vor ca propriul personal al Gărzii Naționale să fie implicat ca parte a unui efort administrat de stat, vor face acest lucru la discreția lor.

Generalul Perna a declarat miercuri că, după aprobare, vaccinul împotriva SARS-CoV-2 va deveni o „marfă fierbinte”, care necesită condiţii speciale de transport. Conform planurilor militarilor, vaccinul va fi distribuit rapid în toată ţara.

Cum vor fi gestionate și distribuite primele vaccinuri COVID-19 reglementate? Care a fost strategia adoptată în cazul gripei porcine?

Companiile farmaceutice și oficialii din domeniul sănătății se vor confrunta cu un set complet nou de obstacole în efortul lor de a efectua fotografiile pe scară largă în jurul lume. Pregătirile pentru vaccinarea celor 7,8 miliarde de oameni ai planetei sunt deja în curs.

Într-un interviu cu Contagion,  Lorne Clancey, director senior pentru soluții de monitorizare a temperaturii și a mediului la CenTrak, a discutat despre un criteriu interesant din strategiile de vaccinare COVID-19: temperaturile de depozitare necesare pentru candidații principali.

3 miliarde de oameni ar putea lupta pentru a obține un vaccin COVID-19, deoarece nu există suficiente frigidere pentru a-l depozita

Este posibil ca miliarde de oameni să fie nevoiți să aștepte un vaccin COVID-19 din cauza lipsei de instalații de depozitare frigorifice eficiente

Majoritatea vaccinurilor trebuie depozitate, transportate și administrate la temperaturi constante și reci, de obicei între 2 și 8 grade Celsius.

Însă o serie de vaccinuri care se apropie de sfârșitul studiilor clinice necesită temperaturi mult mai scăzute, deoarece acestea sunt vaccinuri ARN – un tip de vaccin care transportă instrucțiuni către celule pentru a construi proteine, potrivit Business Inside

Finanțarea

Covax – condus de Gavi, Coaliția pentru Inovații în Pregătirea Epidemiei și Organizația Mondială a Sănătății – își propune să se asigure că vaccinurile sunt distribuite în mod echitabil în întreaga lume. Tările vor trebui să finanțeze rețelele de distribuție.

Preocupările legate de securitate

Pe fondul așteptărilor privind cererea uriașă și oferta limitată, există îngrijorarea că vaccinurile ar putea fi deviate ilegal. Potrivit Unicef, sunt luate în considerare noi ambalaje și tehnologii, inclusiv coduri de bare pentru urmărirea dozelor în tranzit. Organizațiile criminale din SUA au încercat deja să facă contrabandă cu produse Covid frauduloase, etichetate greșit și neautorizate, inclusiv echipamente de protecție personală și truse de testare. Miza ar fi și mai mare cu vaccinurile.

Țările pot accesa un vaccin producându-l singuri sau cumpărându-l din străinătate. SUA își propune să producă 300 de milioane de doze până la sfârșitul anului viitor prin intermediul operației Warp Speed, în timp ce Marea Britanie își instalează propria producție prin intermediul noului centru de fabricație și inovare a vaccinurilor, care va putea produce suficiente doze pentru întreaga țară în șase luni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un traseu popular din Barcelona, șters de pe Google și Apple Maps din cauza turiștilor...