Ministrul Sănătății, despre Colectiv: Nici Viena, nici Londra nu ar fi fost pregătite pentru un număr atât de mare de arși

Ministrul Sănătății, despre Colectiv: Nici Viena, nici Londra nu ar fi fost pregătite pentru un număr atât de mare de arși
Publicat: 26/10/2016, 20:30
Actualizat: 26/03/2019, 05:08

”Știu despre această intenție a lor. Am discutat atât cu o bună parte din victime, cât și cu parte din părinții celor decedați în Colectiv, respectiv rudele. Am avut și ieri o întâlnire la Ministerul Sănătății, în care i-am invitat și am discutat despre ce am putut să facem până acum și ce am mai putea face pentru victime, respectiv problemele cu care se confruntă victimele sau aparținătorii lor”, a afirmat Vlad Voiculescu.

El nu a vrut să se pronunțe dacă victimele și părinții sunt în măsură să ceară despăgubiri pentru ceea ce s-a întâmplat la Colectiv.

”Nu aș vrea să mă pronunț eu asupra acestui lucru. Sigur că oricine poate acționa în justiție pentru orice”, a punctat Voiculescu.

El a mai spus că, personal, crede că sistemul nu a fost pregătit niciodată.

”Eu nu cred că am fost pregătiți niciodată. Nu cred că am fost pregătiți nici anul trecut și nu cred că ar trebui să arătăm cu degetul către România că nu a fost pregătită. Nicio altă țară și niciun oraș din Europa nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de răniți grav cu arsuri. Niciun oraș din Europa nu ar fi fost pregătit de un număr de peste o sută de arși grav. Ca să dau un exemplu, la Viena, la spitalul AHK, cel mai mare spital din Europa, există șase paturi de arși. Sigur, există și în alte spitale din Austria, dar niciun oraș, nici Viena, nici Londra, nici Paris nu ar fi fost pregătit pentru un număr atât de mare de arși”, a explicat Voiculescu.

Părinții victimelor din clubul Colectiv îi consideră vinovați pentru tragedia în care și-au pierdut viața 64 de oameni pe reprezentanții ISU și pe șefii din Ministerul Sănătății, precizând că se știa, la nivelul ministerului, că în România nu sunt condiții pentru a trata astfel de cazuri de arși.

„Am un mesaj și o misiune de la băiatul meu, să se facă dreptate și să nu se mai întâmple. (…) În percepția noastră, ISU, Ministerul Sănătății sunt principalii vinovați ai intervenției și tratamentelor din spitale. Există imagini în care șoferul de pe salvare întreabă «unde îl duc?», cu targa în drum spre ambulanță, iar un domn cu însemne ISU pe spate i-a spus «nu la Floreasca!». (…) Același lucru este și în cazul Ministerului Sănătății. Când te trezești în patru-cinci spitale din București cu 150 de arși, care nu sunt bolnavi, sunt cazuri speciale, nu există… și se știa undeva, acolo sus la conducerea ministerului că nu există condiții pentru a trata în mod eficient astfel de cazuri. Mă întreb de ce nu au luat decizia transferului în unități specializate din primul moment. A fost nevoie să moară 10 oameni că să se sperie și să îi trimită afară pe cei care mai puteau fi trimiși”, a declarat Laurențiu Istrate, părintele unui tânăr care și-a pierdut viața în tragedia din Colectiv.

Fondatorul Asociației Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, care și-a pierdut și el copilul în incendiul din 30 octombrie 2015, a declarat că dacă autoritățile de la acea vrem luau mai repede decizia transportării arșilor în spitale din străinătate, aceștia ar mai fi avut o șansă să supraviețuiască.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”