Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, ACUZAT DE ANI de conflict de interese și de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale CE. Și-ar putea pierde funcția, anunță Guvernul

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, ACUZAT DE ANI de conflict de interese și de infracțiuni împotriva intereselor financiare ale CE. Și-ar putea pierde funcția, anunță Guvernul
Publicat: 25/09/2012, 15:35
Actualizat: 19/05/2015, 20:24

ANI susține că, înainte să devină ministru, Cepoi a deținut funcția de director executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, iar din acestă calitate a semnat un parteneriat cu o fundație, o universitate și companie care au accesat un proiect pe bani europeni. Ulterior, Vasile Cepoi și soția sa au fost angajați de cele trei entități ca manager în proiectul finanțat din fonduri UE. ANI spune că, în acest fel, Cepoi și soția sa au obținut 42.440 euro și că aceste venituri au fost obținute cu încălcarea regimului conflictului de interese.

Cepoi: Atitudinea ANI este neetică, îmi rezerv dreptul de a acționa instituția în instanță

UPDATE 12:04 Ministrul Vasile Cepoi a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că înainte de a intra în proiect a consultat juriștii, care i-au spus că nu e conflict de interese, precizând că atitudinea ANI este neetică și că își rezervă dreptul de a acționa instituția în instanță pentru afectarea imaginii sale publice.

UPDATE 11:09 Ministrul Sănătății se va prezenta la Parchetul General pentru a-și prezenta punctul de vedere în cazul în care este acuzat de ANI și își va pierde poziția de ministru dacă se va ajunge la o decizie definitivă care să confirme acuzațiile, transmite Guvernul.

„Guvernul a luat act de existența acțiunii ANI în ceea ce îl privește pe ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, în legătură cu indiciile referitoare la săvârșirea infracțiunii de conflict de interese. Acuzațiile sunt grave și este absolută nevoie de clarificarea acestora în cel mai scurt timp. Domnul ministru se va prezenta la Parchetul General pentru a-și prezenta punctul de vedere în acest caz. Dacă se va ajunge la o decizie definitivă în acest caz, care să confirme acuzațiile care au fost aduse în acest moment, domnul Vasile Cepoi își va pierde poziția de ministru în Guvernul României”, transmite Executivul.

Guvernul mai asigură că are tot interesul ca astfel de situații să fie lămurite și finalizate cu un verdict clar, pentru a nu exista nicio suspiciune cu privire la credibilitatea activității sale.

Avocatul ministrului Cepoi: Nu suntem în situația de conflict de interese

UPDATE 10: 28 Conform ANI, în perioda 2009-2012, Cepoi a deținut mai multe funcții de conducere în cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași. În calitate de director al DSP, actualul ministru Cepoi a participat la luarea unei decizii, prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în proiectul „Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România”, derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

ANI arată că parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația Amfiteatru (beneficiar), alături de DSP Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași și S.C. Info Educația S.R.L. Inspectorii Agenției de Integritate au constatat că, ulterior, Cepoi și soția sa au fost angajați în cadrul proiectului „și au obținut venituri de natură salarială în valoare de 191.726 lei (aprox. 42.440 euro).

ANI arată într-un comunicat public că a sesizat organele competente cu privire la posibila săvârșire de către Cepoi a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție.

Investigația care îl vizează pe Vasile Cepoi a început în 2011, dar s-a finalizat abia în 3 septembrie, când ministrul s-a prezentat la sediul agenției însoțit de un avocat.

Ministrul Vasile Cepoi nu a răspuns solicitărilor gândul de a-și prezenta punctul de vedere. În schimb, avocatul să Valentin Constantinof a declarat pentru gândul că în opinia sa ANI a comis un abuz și că ministrul Cepoi nu poate fi acuzat de conflict de interese. Avocatul susține că inspectorii ANI nu au demonstrat că ministrul Cepoi a încălcat legea deoarece nu au putut arăta că acest a avut un interese în semnarea parteneriatului pentru proiectul finanțat din fonduri UE. Avocatul a precizat că îi va recomanda ministrului să conteste decizia ANI.

Mai jos, explicațiile avocatului Valentin Constantinof, cel care îl reprezintă pe ministrul Cepoi:

„Nu suntem în situația de conflict de interese. Conflictul de interese este de natură civilă. Nu înseamnă că este o infracțiune. Se poate formula o contestație. Nu știu dacă domnul ministru va formula acestă contestație dar eu asta îi voi recomanda.

În opinia mea este un abuz din punct de vedere profesional. Cei de la ANI spun că în 2009 aiâ semnat un acord pentru implementarea unui proiect european în 2009. Când s-a semant acordul ar fi fost în conflict de interese pentru că obținut sume de bani de la entitățile cu care a semnat parteneriatul. Practic ei spun că a fost în conflict de interese pentru că și-a dat acordul. El ar fi trebuit să aibe un conflict de interese la data semnării acordului. La acel moment nu exista o relație între domnul ministru și celelate părți.

Că ulterior el a fost angajat de aceste instituții ca trainer în acel proiect eu consider că nu este vorba de un conflict de interese. ANI trebuia să dovedească în mod clar că la momentul în care a fost semnat parteneriatul domnul Cepoi avea un interese.

Nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege. E ca și cum noi am negocia un contract acum iar peste doi ani noi doi ne-am căsătorii și cineva ne-ar acuza că am semnat contractul pentru că știam că urmează să ne căsătorim. „

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni