Ministrul Șuteu despre Cumințenia Pământului: Dacă nu se strâng banii, reanalizăm situația

Ministrul Șuteu despre Cumințenia Pământului: Dacă nu se strâng banii, reanalizăm situația
Publicat: 30/08/2016, 16:39
Actualizat: 24/05/2018, 13:01

„În acest moment campania continuă. Merge foarte bine, în ultima lună a mers extraordinar de bine. Cred că atingem în curând 700.000 de euro care sunt strânși. Vor fi comunicate sumele exacte, nu vreau să vă spun ceva care nu este adevărat. Avem extrem de multe acțiuni de mare importanță organizate în luna septembrie și eu cred că se vor strânge banii”, a spus Corina Șuteu.

Referitor la interpretările potrivit cărora Guvernul va achiziționa oricum sculptura lui Constantin Brâncuși, indiferent de suma donată de contribuabili, ministrul a precizat că nu a spus niciodată acest lucru: „>, nu am auzit să fi spus eu așa ceva. Avocatul familiei a făcut o declarație foarte nuanțată și care este veche. El a spus că lucrarea va fi vândută pentru 11 milioane, că din aceste 11 milioane Guvernul s-a angajat prin memorandum să plătească 5 milioane. Eu cred că foarte mulți dintre participanții la subscripția publică participă pentru motivele pe care le-am anunțat”, a declarat ministrul Culturii, Corina Șuteu, la Parlament.

Corina Șuteu a susținut încă de la începutul campaniei, că, dacă banii din donații nu vor fi suficienți, vor fi dați înapoi celor care au contribuit, însă a precizat că este posibil ca abordarea să fie reanalizată.

„S-a spus de la bun început că, în momentul în care banii nu se vor strânge, ei vor fi dați înapoi celor care au contribuit, dar susțin, eu personal, că se vor strânge banii și că în funcție de numărul mare de donatori este posibil să reanalizăm acest tip de abordare, dar este prea devreme să vorbim acum. Vom vorbi mult mai clar despre asta la mijlocul lunii septembrie când vom avea o imagine mult mai clară”, a spus ministrul Culturii.

Corina Șuteu a afirmat că demersul de achiziționare a sculpturii Cumințenia Pământului a declanșat o campanie extrem de importantă în societate.

„Sigur, întrebările care revin sunt justificate. Ce se va întâmpla dacă…? Noi am declarat că dacă banii nu se vor strânge vom da banii înapoi, dar eu cred că această chestiune poate fi reanalizată pentru că în realitate, cum am mai spus-o de nenumărate ori, ce contează în momentul de față, cred eu ca ministru al Culturii, este că o campanie pentru Cumințenia Pământului a declanșat încă o dată o dezbatere extrem de importantă în societatea românească, o dezbatere despre identitatea noastră culturală, despre modul în care dorim sau nu să participăm la actul cultural, despre tradiție și modernitate, despre un mod de a vedea cultura, investiția în cultură și subvenționarea culturii și alt mod de a vedea asta și capacitatea cetățeanului de a se responsabiliza pentru a participa la actul cultural. Eu cred că acest tip de dezbatere este fundamental și demult nu s-a discutat atât despre un subiect de această natură”, a susținut Corina Șuteu.

Solicitată să comenteze faptul că unii cetățeni s-au considerat înșelați, neștiind că lucrarea va fi oricum cumpărată, Șuteu a afirmat că provocarea și controvesa fac parte din proces.

„Eu știu, dar asta face parte din proces. Controvesa, provocarea, fac parte din proces. Altfel ar fi ceva care nu ne-ar face să ne gândim. De fapt, această campanie ne-a determinat să facem un pas înapoi și să ne gândim și au existat luări de poziție, cum există întotdeauna în societatea românească, luări de poziție excesive, patetice, lacrimogene, inteligente, raționale și asta face divesitatea societății în care trăim”, a spus ministrul Culturii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului