Mircea Cosma și fiul său, anchetați din nou de DNA. Proaspăt adus de Tobă la MAI, fostul șef al Poliției Prahova este cercetat și el

Mircea Cosma și fiul său, anchetați din nou de DNA. Proaspăt adus de Tobă la MAI, fostul șef al Poliției Prahova este cercetat și el
Publicat: 28/02/2016, 10:12

Judecătorii instanței supreme au confirmat vineri redeschiderea urmăririi penale pe numele unui întreg grup de actuali și foști oficiali din politică, justiție și finanțe ai județului Prahova, printre care se numără Mircea Cosma, liderul PSD și președintele CJ Prahova, fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma, Viorel Dosaru, fost șef al IPJ Prahova și actual subsecretar de stat la MAI, procurorul Aurelian Constantin Mihăilă, fost adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Cristian Gelu Manea, șeful Poliției Ploiești, Cătălin Ștefan Dinu, fost adjunct al Finanțelor Prahova, Nicolae Zecheru, șeful Serviciului Investigații Criminale din IPJ Prahova, Constantin Ispas, fostul șef al Direcției Generale Anticorupție Prahova, Liviu Matei, șeful DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, fost șef al DIICOT Ploiești și actual șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Emanuel Saghel, fost șef al BCCO Ploiești, Daniel Petre, fostul șef al Direcției de Finanțe Prahova și Gheorghe Gîrbea, fostul adjunct al șefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

Ei sunt anchetați pentru organizarea unui grup infracțional, pentru luare și dare de mită, în 2013-2014 ei fiind interceptați și filați de procurori. Dosarul a fost însă închis în aprilie 2014, de fostul procuror anticorupție Lucian Papici, care a considerat că infracțiunile pentru care cei 13 erau cercetați nu există. Papici a plecat din DNA anul trecut, la Parchetul Tribunalului Timiș. În februarie 2016, adjunctul Laurei Codruța Kovesi a solicitat redeschiderea anchetei, iar instanța supremă a aprobat acest lucru vineri.

Grupul celor 13 este anchetat în legătură cu faptul că interlopul prahovean Răzvan Alexe, apropiat al familiei Cosma, ar fi intervenit în 2013 la liderii justiției, poliției și finanțelor din Prahova în legătură cu rețeaua de evaziune fiscală creată în jurul lui Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului. Alexe este trimis în judecată atât în dosarul lui Păvăleanu, ei fiind acuzați alături de peste 30 de alte persoane de evaziune fiscală în valoare de 35 de milioane de euro, cât și în dosarul lui Mircea Cosma și al fiului său, Vlad Cosma, acuzați de trafic de influență și luare de mită în valoare de 1 milion de euro, bani obținuți din comisionarea contractelor publice date de CJ Prahova pentru deszăpeziri și asfaltări, Alexe fiind intermediarul banilor și influenței.

Răzvan Alexe s-ar fi interesat de stadiul cercetărilor care erau făcute la adresa lui și a rețelei Păvăleanu și ar fi încercat să le influențeze, intervenind la nivelul conducerii parchetului prahovean, DIICOT, DGA, poliției și finanțelor. Ca urmare a acestor intervenții ale lui Alexe, recunoscut ca fiind omul de încredere al familiei lui Mircea Cosma, șefii au început să se intereseze și să intervină la subalternii care lucrau la ancheta asupra lui Alexe și Păvăleanu.

Mircea și Vlad Cosma, trafic de influență, mită și sprijinirea grupului Herțanu

În aprilie 2014, Mircea Cosma, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influență, directorul Direcției „Patrimoniu” din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, pentru trafic de influență și dare de mită.

DNA a început ancheta în acest caz după ce Mircea Cosma ar fi primit de la administratorii unor firme care aveau contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean.

Mircea Cosma este cercetat sub control judiciar și în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, fiind acuzat de sprijinire a unui grup infracțional. El are interdicția de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova.

Mircea Cosma este acuzat alături de Vlad Cosma și Sebastian Ghiță de sprijinirea unui grup infracțional organizat, anchetatorii susținând că cei trei politicieni s-au folosit de influența pe care o au asupra unor angajați ai SC Hidro Prahova SA, firmă deținută de Consiliul Județean Prahova, pentru ca firma cumnatului lui Ponta să poată frauda fonduri europene. În același dosar sunt cercetați sub control judiciar și Vlad Cosma, Sebastian Ghiță, dar și Iulian Herțanu.

Șefii DGA și BCCO Prahova, urmăriți penal într-un alt dosar

Procurorii DNA i-au pus deja sub urmărire penală pe Constantin Ispas, fostul șef al DGA Parhova, și pe Emanuel Saghel, fost șef al BCCO Ploiești, într-un alt dosar, în august 2015, când au și fost arestați.

Ispas este acuzat că a luat mită 20.000 de euro, precum și un imobil și un împrumut fictiv pentru o firmă, în schimbul intervenției sale la polițistul Emanuel Saghel, șeful BCCO Ploiești, pentru a favoriza o persoană într-un dosar penal.

Ispas mai este acuzat că a primit mai multe șpăgi pentru a interveni în diverse dosare sau pentru a favoriza diverse firme. În același fel proceda și Emanuel Saghel, el amenințând chiar un jurnalist în legătură cu articolele negative pe care le scria despre acțiunile sale.

Petre Tobă, numiri controversate la MAI: Dosaru și Manda

Ministrul Afacerilor Interne Petre Tobă a schimbat întreaga garnitură de secretari și subsecretari de stat de la MAI, după ce a preluat funcția de la Gabriel Oprea, în cabinetul Cioloș.

Tobă l-a adus recent la MAI pe Viorel Dosaru, șeful IPJ Prahova, numindu-l subsecretar de stat, adjunct al secretarului de stat pentru ordine publică. Cel care ocupa această funcție până atunci, chestorul Florea Oprea, a fost eliberat din funcție.

O altă numire controversată făcută de Tobă a fost cea a fostei consiliere personale a lui Gabriel Oprea, peMaria-Cristina Manda, pe un post de subsecretar de stat,ca adjunct al secretarului de stat pentru Relația cu Parlamentul și Guvernul României.

Maria-Cristina Manda a ocupat funcția de consilier prezidențial în perioada în care Crin Antonescu a fost președinte interimar, ocupându-se de Departamentul Constituțional. De asemenea, Cristina Manda a mai fost consilier al Monei Pivniceru în perioada în care aceasta era Ministrul Justiției.

Anterior, ea a fost membră PSD și a lucrat apoi pe post de consilieră și pentru liberalul Cristian David sau conservatorul Codruț Șereș, conform Monicăi Macovei. Manda a deținut timp de 18 ani mai multe firme cu un fost ofițer de Securitate, conform EvZ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Incredibil cine e Mihaela, fata care s-a aruncat de la etajul 15! Mesajul de adio...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?