Mircea Petru, Mircea Maria și Berta Slav nu vor fi cercetați în cazul sinuciderii Mădălinei Manole. Cum și-au motivat procurorii decizia

Mircea Petru, Mircea Maria și Berta Slav nu vor fi cercetați în cazul sinuciderii Mădălinei Manole. Cum și-au motivat procurorii decizia
Publicat: 15/07/2012, 10:09
Actualizat: 21/03/2019, 13:58

Procurorii Parchetului Capitalei au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Petru Mircea, a Mariei Mircea și a Bertei Slav pentru determinarea sau înlesnirea sinuciderii Mădălinei Manole, informează Mediafax.

Parchetul Tribunalului București a anunțat, vineri, că prin rezoluția din 12 iulie 2012 s-a dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunea de omor în cazul Magdalenei Anca Mircea, cunoscută publicului drept Mădălina Manole, întrucât decesul acesteia „nu a fost consecința vreunei fapte prevăzute de legea penală”.

Totodată, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru determinare sau înlesnire a sinuciderii față de Berta Adriana Slav, „întrucât nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii sub aspectul laturii subiective”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Capitalei remis, vineri, agenției Mediafax.

Și în cazul soțului Mădălinei Manole, Petru Mircea, și a Mariei Mircea, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru determinare sau înlesnire a sinuciderii, „întrucât fapta nu există”.

„Din ansamblul actelor efectuate în cadrul dosarului nu au rezultat indicii cu privire la săvârșirea unei infracțiuni contra vieții a cărei victimă să fi fost numita Mircea Magdalena Anca. De asemenea, nu au rezultat indicii cu privire la săvârșirea infracțiunii de determinare sau înlesnire a sinuciderii de către numiții Mircea Petru, Mircea Maria, Slav Berta Adriana sau alte persoane”, au stabilit procurorii Parchetului Capitalei.

În cazul Bertei Slav, anchetatorii au stabilit că aceasta a procurat substanța toxică fără a bănui că Mădălina Manole „pregătește un act suicidal, fiind indusă în eroare de aceasta cu privire la destinația substanței toxice”

Totodată, Petru Mircea și Maria Mircea „nici măcar nu au avut cunoștință de existența substanței toxice în posesia numitei Mircea Magdalena Anca”.

În 19 ianuarie 2011, procurorii Parchetului Tribunalului București au dispus neînceperea urmăririi penale pentru infracțiunea de omor în cazul decesului Mădălinei Manole și continuarea cercetările față de Cristian Urziceanu, cel care ar fi vândut Furadanul cu care s-a sinucis cântăreața.

Soluția dispusă atunci a fost infirmată de Tribunalul București în 27 iunie 2011, instanța considerând că în mod legal și temeinic procurorul a reținut că moartea Mădălinei Manole a fost consecința unui act suicidal, „însă se impunea a fi efectuate cercetări din care să rezulte, fără putință de tăgadă, faptul că actul suicidal nu a fost determinat ori înlesnit de vreo persoană.

Decizia a fost contestată la Tribunalul București de părinții Mădălinei Manole, care au solicitat retrimiterea dosarului la procurori, pentru reluarea anchetei privind infracțiunea de omor în cazul fiicei lor.

Instanța a arătat că, pentru completarea activității de cercetare penală, este necesară reaudierea lui M.I., M.E., S.B.A. și audierea lui N.T. și I.S.

Parchetul Capitalei a precizat că soluția de neîncepere a urmăririi penale se întemeiază pe mijloacele de probă administrate inițial, pe cele dispuse de instanța de judecată și pe alte mijloace de probă administrate după desființarea soluției din ianuarie 2011.

Raportul de autopsie medico-legală întocmit de Serviciul de Medicină Legală Ilfov a concluzionat că moartea Mădăline Manole a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute consecutivă intoxicației cu carbofuran.

„Calea de pătrundere a toxicului a fost digestivă (orală). La autopsie s-a constatat o leziune traumatică (plagă contuză parietală stânga cu infiltrat sanguin epicranian subiacent) care s-a putut produce cel mai probabil prin lovire de plan dur în cadrul stării de rău care a premers decesului, nu are legătură cu mecanismul de producere al morții și pentru care susnumita ar fi necesitat 8-9 (opt-nouă) zile de îngrijiri medicale pentru vindecare în caz de supraviețuire. Examenele toxicologice efectuate au arătat colinesteraza directă îmbibată 86% ; în sânge s-a găsit carbofuran, metabolitul acestuia și fenobarbital 5,7 μg/ml (concentrație mult sub cea terapeutică); examenul sângelui a fost negativ pentru droguri bazice; în conținutul gastric s-a găsit carbofuran; în lichidul pericardic s-a găsit carbofuran și metabolitul acestuia; sângele analizat nu conține alcool. Moartea poate data din 14.07.2010”, potrivit raportului, unul dintre mijloacele de probă administrate inițial.

De asemenea, au fost avute în vedere în soluția de neîncepere a urmăririi penale procesul verbal de cercetare la fața locului, fișa tehnică a produsului emisă de producător – conform căreia substanța cu denumirea comercială de „Furadan 35ST” are în compoziție, ca substanță activă, carbofuran în proporție de 350 grame la un litru de preparat, raportul de constatare tehnico-științifică dactiloscopică – de unde reiese că una dintre urmele digitale ridicată de pe flaconul din plastic cu mențiunea „Pesticide”, găsit în apropierea cadavrului, a fost creată de degetul mijlociu de la mâna dreaptă a Mădălinei Manole, iar celelalte trei urme ridicate nu conțin suficiente elemente dactiloscopice individuale necesare identificării persoanelor care le-au creat.

În cercetarea cauzei au fost analizate și mesajele de tip SMS de unde rezultă că Mădălina Manole i-a solicitat Bertei Slav să îi cumpere Furadan în scopuri agricole și să păstreze secretul cu privire la această achiziție.

Decizia procurorilor s-a bazat și pe constatarea tehnico-științifică cu privire la un înscris olograf, nedatat și nesemnat, care a concluzionat că înscrisul conținând mesajul de adio a fost scris de Mădălina Manole, nu prezintă modificări și nu a fost realizat prin imitare, pe constatarea tehnico-științifică având ca obiect efectuarea unui studiu grafoscopico-grafologic cu privire la trăsăturile de comportament, caracter, temperament ale cântăreței, precum și pe declarațiile mai multor martori.

Totodată, a fost analizat de procuri biletul de externare emis de către Spitalul Clinic de Urgență și copia foii de observație din iunie 2010 întocmite pe numele Mădălinei Manole, conform cărora „pacienta afirmă ingestie în urmă cu aproximativ 32 ore a circa 40 comprimate de paracetamol+panadol”.

Mădălina Manole s-a sinucis în dimineața de 14 iulie 2010, chiar de ziua ei de naștere.

Cristian Sorin Urziceanu, bărbatul care a vândut Furadanul cu care s-a sinucis Mădălina Manole, a fost condamnat, în 6 septembrie 2011, de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu suspendare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu