Miron Cozma, audiat în dosarul Mineriadei. „Sunt victimă la CEDO și inculpat aici. Mi se pare de râsul lumii”

Miron Cozma, audiat în dosarul Mineriadei. Sunt victimă la CEDO și inculpat aici. Mi se pare de râsul lumii
Publicat: 13/01/2017, 09:50

„Mie nu mi-e teamă de procuratură, mi-e teamă doar de Dumnezeu. În ultimul timp ideea de justiție a fost, pur si simplu, călcată în picioare de acești executanți ai unor ordine. Cum e posibil că acești procurorii re anchetează astăzi îi anchetau pe cei din Piața Universității iar acum sunt mari susținători ai celor din piață. cum e posibil (…) Eu, Miron Cozma, sunt victimă la CEDO și inculpat aici. E de râsul lumii „, a declarat fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, potrivit Mediafax.

Audierea lui Cozma vine după ce, joi dimineață, scriitorul Andrei Pleșu s-a prezentat, la rândul său, la Parchetul General, în calitate de martor în dosarul Mineriadei din 1990, acesta declarând că audierea este o experiență nouă pentru el.

„Singurul film documentar despre Piață și despre acele evenimente a fost finanțat de Ministerul Culturii și făcut de Stere Gulea. Pentru mine e o experiență nouă, că nu am mai fost la procuratură până acuma. Eu am aflat de prezența minerilor când, vrând să merg la serviciu, adică la Ministerul Culturii, mi-au oprit mașina, au percheziționat-o, m-au legitimat, mi-au dat drumul să plec și mi-au spus «Venim și noi». Mi-am dat seama că orașul este împânzit pentru că eu nu eram într-un Executiv restrâns care lua decizii. Și pe urmă au urmat tot felul de nevrute, după cum ne aducem cu toții aminte și eu nu pricep toată situația de atunci. În orice caz, ne-a costat foarte mult acel episod”, a declarat Andrei Pleșu, la intrarea în Parchetul General.

Și Adrian Sârbu s-a prezentat, joi dimineață, la sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde i-a fost adusă la cunoștință urmărirea penală în dosar, fără a da declarații în fața procurorilor.

Miercuri, și fostul viceprim-ministru, Gelu Voican Voiculescu, s-a prezentat la Parchetul General, precizând la ieșire că nu a dat declarații în dosar și că nu are ce să își reproșeze.

Marți, Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ajuns la Parchetul General, unde a fost citat de procurorii militari în calitate de martor.

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, dar și fostul premier Petre Roman, precum și Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu și alte persoane au fost inculpate în dosarul Mineriadei din 1990, au anunțat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe 23 decembrie.

Procurorii militari susțin că există probe potrivit cărora aceștia ar fi organizat și coordonat direct atacul împotriva populației civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin împușcare a patru oameni, rănirea prin împușcare a trei, vătămare integrității fizice și psihice a 1.269 de oameni și privarea de libertate a alți 1.242.

Miron Cozma, alături de locotenent colonelul (r) Silviu Popescu, a fost condamnat de instanța supremă, în 15 februarie 1999, la 18 ani de detenție pentru instigare la subminarea puterii de stat, în legătură cu mineriada din 1991, soldată cu căderea Guvernului Roman. A fost grațiat de președintele Ion Iliescu (PSD) în anul 2004, grațierea fiind revocată ulterior ca urmare a unor proteste. Cozma a fost eliberat din închisoare în iunie 2005, când anularea grațierii lui a fost declarată ilegală de instanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York