Miron Mitrea la DNA. Procurorii l-au înștiințat că reiau urmărirea sa penală pentru luare de mită

Miron Mitrea la DNA. Procurorii l-au înștiințat că reiau urmărirea sa penală pentru luare de mită
Publicat: 26/04/2012, 12:24
Actualizat: 05/07/2013, 23:53

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) i-au spus, joi, lui Miron Mitrea că încep din nou urmărirea penală împotriva lui, pentru luare de mită, senatorul PSD declarând că le-a spus anchetatorilor să fie mai atenți la procedură.

Miron Mitrea a declarat, la ieșirea din sediul DNA, că procurorii l-au anunțat că reiau dosarul lui, în care este acuzat de fapte de corupție.

„Mi-au dat un proces-verbal că reiau dosarul. Eu le-am spus în scris ce cred despre ce fac ei. Le-am spus să fie mai atenți la procedură. Acum au început din nou, ok, în regulă”, a spus Miron Mitrea.

Senatorul PSD Miron Mitrea a fost citat, joi, la DNA în dosarul în care este cercetat pentru corupție, retrimis de instanță la procurori pentru completarea urmăririi penale.

Miron Mitrea a ajuns la sediul DNA în jurul orei 11.00, el declarând că, în legătură cu acuzația de obținere a unor foloase pentru o locuință a mamei sale, din localitatea ilfoveană Voluntari, de la Paula Irina Jianu, lucrarea a fost plătită la valoarea ei, dar procurorii au ținut neapărat să o interpreteze.

Mitrea a precizat că o cunoaște bine pe Irina Paula Jianu și că a lucrat cu ea timp de doi ani.

„Mita nu constă în nimic”, a mai spus Mitrea, precizând că procurorii anchetează, însă judecătorii decid.

În 31 ianuarie 2011, un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului senatorului PSD Miron Mitrea la Direcția Națională Anticorupție, apreciind că sunt anumite vicii de procedură. Decizia a fost contestată de DNA la completul de cinci judecători al ICCJ, care a stabilit, cu două voturi împotrivă (judecătorii Aida Popa și Ionuț Matei) și trei pentru (judecătorii Mariana Ghena, Georgeta Barbălată și Traian Gherasim), restituirea dosarului la DNA.

Completul de trei judecători stabilise că organele de urmărire penală i-au încălcat senatorului PSD Miron Mitrea dreptul la apărare, astfel că s-a dispus restituirea dosarului acestuia la Direcția Națională Anticorupție, pentru refacerea actului de sesizare a instanței.

Fost ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în perioada 2000-2004, în prezent senator, Miron Mitrea a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție în 5 martie, fiind acuzat de luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals.

Alături de Miron Mitrea au mai fost trimiși în judecată fostul inspector șef adjunct al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Irina Paula Jianu, precum și fostul arhitect șef în cadrul Primăriei Voluntari, Nicolae Popescu.

Irina Jianu este acuzat de dare de mită, folosirea, cu rea-credință, a bunurilor societăților comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, folosirea cu rea credință a bunurilor societăților. Fostul arhitect șef al Primăriei Voluntari va fi judecat pentru fals material în înscrisuri oficiale și favorizarea infractorului.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2001- 2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Paula Jianu foloase necuvenite în cuantum de 9.274.202.542 lei vechi, în schimbul numirii și menținerii acesteia în funcția de inspector șef adjunct și inspector șef al ISC.

Potrivit procurorilor anticorupție această sumă a reprezentat contravaloarea lucrărilor de construcții, amenajare și dotare efectuate, cu titlu gratuit și în lipsa unor contracte de antrepriză sau subantrepriză, de societățile Conimpuls, Vertcon, Durimpuls și Regal Glass, toate din Bacău, la un imobil din județul Ilfov, proprietatea mamei lui Miron Mitrea.

Ionut Muresan
Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern