Mișcoci, despre Hayssam: Eram convins că va fi adus, președintele a promis; să vedem ce are de spus

Mișcoci, despre Hayssam: Eram convins că va fi adus, președintele a promis; să vedem ce are de spus
Sorin Mișcoci, unul dintre jurnaliștii răpiți în Irak în 2005, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în țară, "pentru că președintele a promis", precizând că așteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire și despre cine l-a ajutat să plece din România
Publicat: 19/07/2013, 11:47
Actualizat: 19/03/2017, 22:37

Sorin Mișcoci, unul dintre jurnaliștii răpiți în Irak în 2005, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în țară, „pentru că președintele a promis”, precizând că așteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire și despre cine l-a ajutat să plece din România

„Eram convins că o să se întâmple, nu știam când, pentru că președintele a promis că îl aduce în țară. Eu am încredere în instituțiile statului, inclusiv în Servicii, știam că o să facă tot ce le stă în putință ca să îl aducă”, a declarat Sorin Mișcoci, care în prezent este cameraman oficial al șefului statului.

El a menționat că așteaptă să vadă „ce are de spus Omar Hayssam”.

„Aștept să vedem ce ne spune, de la răpirea noastră la plecarea lui din țară, poate ne motivează acțiunile lui. «De ce ne-ai răpit, până la urmă? Cine te-a ajutat, până la urmă, să pleci?»”, a spus Mișcoci.

Omar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliției, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.

„Președintele României, domnul Traian Băsescu, mulțumește instituțiilor și ofițerilor implicați în această amplă operațiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în țară pe domnul Omar Hayssam pentru ispășirea pedepsei”, se arăta în comunicatul transmis vineri dimineață de Administrația Prezidențială.

În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost rățiți la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor de servicii de informații române, dar și a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoș.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnaliști, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Președintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” și nu mai are cancer. Președintele preciza că partea română știe unde se află acesta, pentru că este subiect de discuție cu partea siriană. „Știm precis și unde este, și e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoși ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistrații Curții de Apel București, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul București la 16 ani închisoare pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Noua lege pe care ROMÂNIA o aplică din 31 martie. Decizia ISTORICĂ ne aduce în...
Noi reguli pentru șoferi. Totul va fi filmat
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață