Mitinguri de solidaritate cu familia Bodnariu, în marile orașe. Cazurile românilor care se judecă cu Barnevernet, în Parlamentul European

Peste 1.000 de persoane au participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la un miting de solidaritate cu mai multe familii românești din Norvegia cărora autoritățile acestui stat le-au luat copiii, acestea cerând o mai mare implicare din partea șefului statului și a premierului în rezolvarea cazurilor.

Participanții la miting, majoritatea aparținând cultului penticostal, s-au adunat, sâmbătă, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, având bannere cu mesaje în limba engleză precum „Norvegia, nu separa copiii familiei Bodnariu”, „Reuniți familia Bodnariu”, „Norvegia, este timpul să îi dai înapoi pe copiii noștri”, „Nu separați familia Bodnariu”, „Norvegia, oprește Barnevernet să ne fure copiii” și au rostit, în grup, rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Pastorul Marin Pintilie a declarat, de pe scena amplasată pe Bulevardul Eroilor, că mitingul este unul de solidaritate „cu o cauză nobilă și dureroasă”.

„Ne-am adunat să fim solidari cu familia Bodnariu, dar și cu familiile Nan, Avramescu și Rădulescu, care trec printr-o situație grea. Copiii lor au fost smulși cu brutalitate din brațele părinților, în mod abuziv și ilegal, chiar din punctul de vedere al legislației norvegiene. Nu abuzul fizic este motivul care a declanșat această dramă în familia Bodnariu, îngrijorarea învățătoarei care a sesizat Barnevernet (Autoritatea de Protecție a Copilului din Norvegia – n. r.) fiind provocată de creștinismul exagerat al copiilor, ceea ce a dus la acuzația de îndoctrinare religioasă și creștinism radical, care provoacă handicap psihic. Pentru autoritățile norvegiene, noi, creștinii, suntem calificați ca handicapați psihic”, a spus Pintilie.

El a cerut președintelui Klaus Iohannis și premierului Dacian Cioloș să se implice mai mult, să dea dovadă de mai multă determinare în rezolvarea cazului Bodnariu. „Dacă veți tăcea, ajutorul va veni din altă parte”, a mai spus vorbitorul.

Preotul ortodox Stelian Tofană, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a declarat, la rândul său, pe scenă, că lupta în acest caz nu este pentru identitate confesională, ci pentru identitate creștină.

„Îmi exprim întreaga mea solidaritate cu familia Bodnariu și cu alte familii care trăiesc o dramă asemănătoare. Trebuie să strângem toți rândurile. Distrugerea familiei creștine înseamnă distrugerea societății în care trăim”, a spus Tofană.

Sibiu: 2.000 de protestatari, alături de prefect și președintele CJ

Peste două mii de persoane au participat, sâmbătă, în municipiul Sibiu, la un marș de susținere a familiei Bodnariu și a altor două familii cărora serviciul de protecție a copilului din Norvegia – Barnevernet – le-a luat copiii, participanții scandând „Mama nu are înlocuitor”.

Participanții la marș au pornit, sâmbătă, la ora 12.00, din fața Gării din municipiul Sibiu, acțiunea desfășurându-se pe traseul: str. Constituției, Bulevardul Corneliu Coposu, Teatrul „Radu Stanca”, pietonala Nicolae Bălcescu, Piața Mare din Sibiu.

Oamenii au pancarte prin care își arată susținerea față de familiile Bodnariu, Nan și Rădulescu, susținerea față de familie în general și revolta față de instituția Barnevernet din Norvegia: „Norvegia, redă copiii familiei Bodnariu”, „Familia nu înseamnă Statul”.

Totodată, participanții la acțiune scandează „Norvegia, redă copiii familiilor”, „Mai bine mamă săracă în România, decât mamă cu copiii furați în Norvegia” și „Mama nu are înlocuitor”, mulți dintre participanți fiind însoțiți de copii.

La miting a participat și o delegație de jurnaliști din Norvegia.

„Suntem uimiți de numărul impresionant de persoane angajate în aceste demersuri. Vrem să aflăm mai multe detalii despre reacția României în acest caz”, a declarat Eystein Rossum, unul dintre jurnaliștii din Norvegia.

La mitingul de la Sibiu au participat și președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, prefectul de Sibiu, Ovidiu Sitterli, dar și reprezentanți ai mai multor biserici.

„Cerem instituțiilor europene și autorităților române să se implice în corectarea abuzurilor făcute de statul norvegian împotriva drepturilor fundamentale ale copilului și ale familiei. Potrivit Sfintelor Scripturi, noi credem că familia este unirea dintre un bărbat și o femeie, care își cresc împreună copiii. Vrem să ne apărăm familiile, valorile și identitatea noastră creștină”, a declarat lect. univ. dr. Ioan Brie, rectorul Institutului Teologic Penticostal din București și pastor al Bisericii Creștine „Emanuel” din Sibiu.

Și la Iași, aproape 4.000 de persoane au ieșit în stradă. Oamenii au mărșăluit prin centrul orașului arătându-și susținerea pentru familia Bodnariu.

Cazurile românilor care se judecă cu Barnevernet, în Parlamentul European

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, și ai soției sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luați de la părinți de serviciul de protecție a copilului din Norvegia – Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecții fizice de la părinți. De asemenea, părinții ar fi suspectați de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasați în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopției internaționale pentru ei, potrivit reprezentanților familiei.

Ambasadorul României la Oslo, Adrian Gabriel Davidoiu, consulul ambasadei, Mihai Oprescu și un expert trimis din centrala MAE au avut o întâlnire, în 12 ianuarie, cu familia Bodnariu și cu avocatul acesteia, anunța MAE, care preciza că minorii vor putea fi vizitați de consul.

Partea norvegiană a dat asigurări că există „garanții proceasule pentru părinți” și a reiterat faptul că ancheta Barnevernet nu a pus în discuție aspecte de natură religioasă, fapt confirmat și de familie.

În atenția Ministerului Afacerilor Externe și a Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) se află, în prezent, șapte cazuri ale unor familii de cetățeni români ai căror copii, în total 16, au fost preluați de autoritățile norvegiene.

Astfel, în ultimii cinci ani, în afara cazului Bodnariu, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte șase cazuri ale unor familii de cetățeni români, care s-au soluționat, în cinci cazuri prin repatrierea a opt minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a doi copii în familia unor români rezidenți în Norvegia.

Printre aceste cazuri este și cel al familiei Nan. Dumitru și Mihaela Nan, originari din Maramureș, care s-au mutat în Norvegia în urmă cu cinci ani, au rămas fără cei doi copii în octombrie 2015, când aceștia au fost preluați de serviciul de protecție a copilului – Barnevernet și plasați într-o familie surogat. Soții Nan au fost atunci chemați la poliție, interogați și, în final, anunțați de angajați de la protecția copilului că le-au fost luați copiii, pe motiv că sunt bătuți. Acuzațiile ar fi pornit de la faptul că fetița familiei Nan a spus că a fost bătută, aceasta fiind filmată, fără ca familia să știe, când se juca și răspundea unor întrebări despre părinții săi.

În perioada 20-22 ianuarie o delegație de parlamentari, condusă de deputatul Mircea Dolha și din care fac parte deputații Mircea Lubanovici, Maria Grecea și Ovidiu Iane și senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean și Marian Vasiliev face o vizită în Norvegia pentru a întreprinde „demersuri politice pentru susținerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de Serviciul local norvegian de protecție a copilului”.

În programul delegației sunt incluse convorbiri cu reprezentanți ai conducerii Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale, ai unor comisii ale Parlamentului norvegian și cu reprezentanți ai comunității românești din Norvegia.

Cazul familiei Bodnariu din Norvegia, dar și sistemul de protecție a copilului din acest stat vor fi dezbătute peste trei săptămâni în Parlamentul European (PE), în condițiile în care, joi, s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari din mai multe țări au solicitat acest lucru.

Video: Facebook/Paun Radu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?