Mitropolia Moldovlahiei – prima biserică PRIVATĂ care face concurență Bisericii Ortodoxe Române. „Fierb ăștia de la BOR când văd că nu au ce să ne facă”

Mitropolia Moldovlahiei - prima biserică PRIVATĂ care face concurență Bisericii Ortodoxe Române. Fierb ăștia de la BOR când văd că nu au ce să ne facă
Publicat: 11/03/2014, 16:44
Actualizat: 01/02/2019, 11:23

Mitropolia Moldovlahiei s-a născut „prin voința și dreapta căutare” a fostului preot Mihail Claudiu Vasilache, în prezent mitropolit. Acesta a fost caterisit de către Arhiepiscopia Romanului și a Bacăului pentru că a divorțat și s-a recăsătorit de două ori și pentru că „a deschis cartea” pentru credincioșii care călcau pragul parohiei sale, ghicindu-le viitorul în paginile Evangheliei.

El nu s-a conformat deciziei Bisericii Ortodoxe Române și a înființat în curtea casei sale o biserică privată, pe care a afiliat-o, ulterior, ca o fracțiune desprinsă din Biserica Ortodoxă Ucraineană, intitulată Biserica Creștin Ortodoxă după Vechiul Calendar, unde a fost repus în tainele preoției.

Inițial, acesta a înființat „Asociația Sfânta Cruce – Secuiană”, a ridicat biserica privată în curtea locuinței sale din Secuieni, pe care a transformat-o întâi în vicariat, apoi, după ce a fost hirotonit într-o ceremonie la care a participat tot sinodul fracțiunii din Ucraina, a transformat-o în mitropolie – Mitropolia Moldovlahiei.

„Mitropolitul” de la biserica privată susține că a fost hărțuit de către reprezentanții BOR mai mulți ani la rând, până când s-a afiliat Mitropoliei din Kiev, Ucraina. De altfel, la slujba liturghiei, în locul patriarhului Daniel, în rugăciunea de slăvi este pomenit un preot autointitulat „Fericit”.

„În Grecia, 60% dintre biserici sunt private, este un lucru normal. Vrem să ne vedem de treaba noastră și să nu fim implicați în structurile Bisericii Ortodoxe Române. Tot ce contează acum sunt credincioșii care vin și nici nu vrem să îi întărâtăm și mai tare pe cei de la BOR”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX „mitropolitul” Mihail Vasilache.

Liturghia de duminică de la biserica privată din Secuienii Noi a fost oficiată de un sobor de cinci preoți care au avut probleme cu autoritatea Bisericii Ortodoxe Române de care aparțineau, fiind caterisiți.

Preotul David, care aparținea de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și care în prezent slujește la Mitropolia Moldovlahiei, a fost decăzut din drepturi pentru că a divorțat de soția sa. El susține că a continuat însă să slujească la o altă parohie din Roman timp de șapte ani, ca îmbisericit, ceea ce înseamnă că nu avea nici contract de muncă și nici vreun drept de organizare a parohiei.

„Eu? Păi eu nu m-am înțeles cu căsătoria, am avut niște probleme și am fost înlăturat. Am slujit apoi șapte ani ca îmbisericit la o altă parohie din preajmă. Nu am vrut decât să fiu alături de oameni, dar m-au înlăturat și de acolo. Acum sunt mai în vârstă, m-am lămurit și cu căsătoria, mi-am cumpărat o bucată de teren, mă călugăresc și îmi ridic mănăstire. Că aici, în zona Romanului, nu prea sunt mănăstiri. Oricum, acum fierb ăștia de la BOR când văd că nu au ce să ne facă”, a explicat părintele David.

El spune că nou-înființata mitropolie independentă de BOR este „o gură de aer proaspăt pentru preoții care au avut alte perspective” decât Biserica Ortodoxă.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei au spus că „îmbisericirea”, cum era cazul preotului David, este în afara legilor bisericii, acest statut fiind destinat doar absolvenților de Teologie care nu au încă parohie.

„Un preot caterisit își pierde dreptul să mai săvârșească orice fel de lucrare sacră. Nu mai are voie să poarte veșmânt liturgic, să slujească sau să predice. Caterisirea este o sancțiune ireversibilă, nu se mai poate reveni asupra ei”, a explicat pentru MEDIAFAX preotul Marian Timofte, consilier administrativ-bisericesc la Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

La Secuieni mai predică și Ștefan Bercaru, preotul fiind caterisit anul trecut, când a fost trecut oficial „în rândul mirenilor”, din mai multe motive. El a fost acuzat de adulter de către comunitatea de la Bohotin, unde slujea, iar Mitropolia Moldovei și Bucovinei a descoperit acest lucru, stabilind că a fost căsătorit de trei ori, de două ori înainte de ’89. El a fost însă caterisit pentru schismă.

„Bercaru a fost caterisit anul trecut, a expirat termenul după ce a fost decăzut din treaptă în urma căruia putea face apel și a fost trecut în rândul mirenilor. Acesta a depus un document la comisie prin care ne-a anunțat de decizia sa de a se retrage de sub ascultarea Înalt Prea Sfințitului Teofan și să treacă sub ascultarea unui alt mitropolit care i-ar fi iertat păcatele, fără însă a spune cui”, a explicat preotul Marian Timofte.

Pe baza documentului depus de către Ștefan Bercaru, Consiliul Eparhial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care îi dezbătea situația, a considerat că a rupt legăturile cu Biserica Ortodoxă și a decis caterisirea acestuia pe motiv de schismă.

Ștefan Bercaru susține însă că a fost nevoit să plece din Biserica Ortodoxă Română pentru că simțea că oamenii din Bohotin nu mai aveau putere de decizie în ceea ce privește acvititatea sa.

„În 2008 bisericile au trecute toate în patrimoniul Mitropoliei și, practic, comunitatea nu mai are niciun drept asupra bisericii. Atunci când se ia o hotărâre asupra unui preot comunitatea nu mai poate spune nimic. Ei taie, ei spânzură. Atunci am fost nevoit să iau altă linie, unde este aceeași credință, aceleași obiceiuri, aceleași datini, nu este nimic mai deosebit decât structura”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX părintele Bercaru.

Acesta argumentează că acuzațiile de adulter la adresa sa sunt invenții și că ar fi imposibil ca el să fie considerat schismatic, din moment ce biserica spre care s-a îndreptat respectă aceleași datini precum Biserica Ortodoxă Română.

„Este aceeași credință, doar că nu țin de ei canonic, asta nu înseamnă că sunt schismatic. Da, sunt recăsătorit. Și ce? Sunt singurul care s-a căsătorit din nou? Ori faci curățenie și îi iei pe toți de la «a» la «z», ori niciunul. Nu iei măsuri împotriva unui preot care a făcut ce nu a făcut neam de neamul lor în istoria Mitropoliei”, a completat Ștefan Bercaru.

El a mai susținut că mitropolia privată are acum la Kiev „izvorul harului” și că în noua structură vor scăpa de practicile „de colectivizare” ale Mitropoliei.

„Aici nu o să mai fie cu dări, cu biruri. Chiar săptămâna trecută a venit ordin să se strângă fondul central misionar, mai este fondul blândul pastor, fugi prin sat, strângi și pentru protoerie, și pentru fondul mitropoliei, ei au monopol pe lumânări, toate pe spatele credincioșilor”, a susținut fostul preot.

În plus, acesta a spus este hotărât să ridice o nouă biserică, tot în Bohotin, unde a slujit inițial, care să fie subordonată Mitropoliei de la Secuieni. A cumpărat deja 80% din materiale, iar construcția va începe în luna aprilie.

„Dacă m-ar închide, să mă deporteze undeva, când am ieșit de acolo tot biserică privată fac. Ei s-au obișnuit să dețină monopolul, dar nu poți să deții monopol asupra harului. Nici Bin Laden dacă eram nu se năpusteau așa asupra mea. Am fost primul preot care am recuperat o parte din pământul bisericii încă din anul ”90 și pentru chestia asta am avut o altercație cu un inginer. Am fost dat în consistoriu și le-am spus încă de pe atunci, nu ca o amenințare, «dacă vă purtați așa cu preoții vor apărea biserici independente și vă zic că primul care o să plece la Mitropolia Moldovei la Iași eu o să fiu». Asta am spus-o acum 23 de ani și uitați că mi s-a adeverit”, a mai spus fostul preot.

Celălalt preot din Iași care a slujit duminică la Secuieni este Viorel Mihalache, căruia i s-a retras dreptul de a sluji după ce s-a recăsătorit tot de trei ori. În prezent, este căsătorit cu a treia sa soție, Carmen Elena Mihalache, care are un cabinet de psihologie în Iași.

„Mihalache a fost depus din drepturi de către Consiliul Eparhial de prin 2007, pentru recăsătorie”, a declarat pentru corespondetul MEDIAFAX preotul Marian Timofte.

Conform unor reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Mihalache a depus, la rândul său, o scrisoare oficială către Consiliul Eparhial în care explică faptul că nu mai răspunde de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Conform acelorași surse, acesta urmează să fie caterisit săptămâna viitoare.

Cel de-al patrulea preot care a slujit duminică la Secuieni este Cosmin Becică, născut în Câmpulung Moldovenesc. Acesta este cântăreț de muzică populară, în timpul liber, dar a absolvit Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamțului.

Reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților susțin că acesta nu a slujit niciodată sub îndrumarea lor.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei din Iași neagă acuzațiile aduse de către preoții de la Secuieni, care vorbesc despre existența unor presiuni asupra practicii lor private.

„Oamenii s-au despărțit de noi, au ales altă cale, care este în afara bisericii. Că au fost nereguli e adevărat, dar legea sau libertatea de exprimare face ca oricine să se poată numi mitropolit sau patriarh sau cum vrea el. Oricum, există astfel de structuri, mitropolii românești particulare, în mai multe părți ale țării, două sunt în Italia iar în Ucraina nenumărate. Orice se poate numi cum vrea, nimeni nu poate interveni, oricine își poate face o asociație de trei, cinci oameni conform legii, iar acest lucru nu poate fi îndepărtat. E o problemă fără conținut, regretăm că s-a întâmplat, dar nu putem împiedica. Slavă Domnului că sunt mai multe, dacă era una singură era referință și putea fi pericol”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, preotul Constantin Sturzu.

În ceea ce-i privește pe oameni din Secuienii Noi, la slujba de duminică au fost prezenți aproximativ 80 de enoriași, iar cele 15-20 de mașini parcate aveau plăcuțe de înmatriculare din trei județe: Iași, Bacău și Neamț.

Întrebați de corespondentul MEDIAFAX dacă știu care este situația „mitropolitului” și că Biserica Ortodoxă Română condamnă astfel de practici, ei au susținut că știu despre problemele avute de preoți, dar că aleg în continuare să vină acolo.

„Părintele ține o slujbă foarte frumoasă și dacă are probleme la Biserica Ortodoxă nu contează, pentru că noi suntem pe rit vechi”, a spus un localnic.

El a mai spus că nu știa despre caterisirea „mitropolitului”, dar că știa despre „obiceiul ghicitului” în Evanghelie.

„Are voie să facă asta, normal, dar sunt lucruri care trebuie păstrate în biserică, pentru preot, nu pentru oameni. Credinciosul nu trebuie să își știe viitorul”, crede bărbatul.

Biserica din Secuienii Noi se află pe marginea drumului european E85, la cinci kilometri de orașul Roman, fiind o construcție albă, cu acoperiș roșu, pe care sunt puse două cruci.

(Serviciul FOTO al MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York