Moaștele Sf. Nectarie din Eghina, aduse marți în București, pentru sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou

Moaștele Sf. Nectarie din Eghina, aduse marți în București, pentru sărbătoarea Sf. Dimitrie cel Nou
Publicat: 23/10/2012, 09:27
Actualizat: 03/02/2019, 11:34

Moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, vindecătorul de boli, vor fi aduse marți seară în Capitală de o delegație a Bisericii Greciei condusă de IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Eghina, Spetses și Kounoupitsa, pentru sărbătorile închinate Sf. Dimitrie cel Nou – ocrotitorul Bucureștilor.

„Avionul cu care vor fi aduse moaștele va sosi în Capitală marți, în jurul orei 23.00”, a precizat, pentru MEDIAFAX, PS Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriahal.

Aceasta va fi prima oară când Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina sunt aduse la București cu ocazia pelerinajului organizat cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

Potrivit Patriarhiei, evenimentele dedicate Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou – sărbătorit anual la 27 octombrie și ale cărui Sfinte Moaște se păstrează în Catedrala patriarhală – încep miercuri, 24 octombrie, ora 10.00, cu sfințirea și inaugurarea oficială a Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”. Centrul a fost inițiat de Patriarhia Română și construit de Arhiepiscopia Bucureștilor, în parteneriat cu Ambasada Elveției, Primăria Sectorului 2 și Fundația Hilfsverein Nymphenburg (Germania) în incinta bisericii parohiei Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc. Sfințirea va fi făcută de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Mitropolitul Efrem, centrul fiind locul unde vor fi aduse pentru prima dată în acest pelerinaj Moaștele Sf. Nectarie. La inaugurarea centrului vor participa ierarhi ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai autorităților locale și ai Ambasadei Elveției la București.

Tot miercuri, la ora 11.30, după oficierea Sfintei Liturghii, va avea loc procesiunea Calea Sfinților cu Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la Catedrala Patriarhală prin bulevardul Regina Maria, până la baza Colinei Patriarhiei.

Jumătate de oră mai târziu, de la catedrala Sfântul Spiridon Nou din București, se va desfășura procesiunea cu racla Moaștelor Sfinților Împărați Constantin și Elena pe Calea Șerban Vodă și strada Bibescu Vodă, până la baza Colinei Patriarhiei.

Cele două procesiuni se vor întâlni la Crucea din piatră de la baza Colinei Patriarhiei, pentru momentul întâmpinării Moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie. În continuare, Moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina vor fi aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către PF Daniel și așezate în baldachinul de pe Colina Patriarhiei, pentru a fi venerate de către cler și credincioși până marți , 30 octombrie, ora 10.00.

Tot miercuri, va fi inaugurat Centrul social-cultural Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina de la mănăstirea Radu Vodă din București.

Joi, la ora 9.15, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala patriarhală, orientat spre baldachinul cu Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina și ale Sfinților Ocrotitori ai Catedralei patriarhale.

Sfânta Liturghie de vineri va fi oficiată, tot de la 9.15, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Efrem, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, pe podiumul din incinta Catedralei patriarhale.

Sâmbătă, de ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Evenimentele vor continua cu etapa finală a celei de a cincea ediții a concursului coral național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române.

Duminică, de la ora 12,00, în Aula Magna Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei, sub președinția PF Daniel, va avea loc ședința solemnă a Sfântului Sinod, cu tema 2012 – Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română. Vor fi prezentate în sinteză și evaluate cele mai importante manifestări cu caracter religios-duhovnicesc, social-medical, cultural și mediatic organizate de anul acesta de către eparhiile din țară și străinătate ale Patriarhiei Române.

Luni, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată o slujbă de Te Deum pentru deschiderea Ședinței de lucru a Sfântului Sinod, care va avea loc la Reședința patriarhală.

Delegația Bisericii Greciei, condusă de IPS Efrem, se va întoarce în Grecia, cu moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina, plecând de la Catedrala Patriarhală marți, 30 octombrie, la ora 10.00.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ungaria a luat fața României. Ungurii ne-au umilit din nou
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului