Mobius: Oltchim are nevoie de un bun administrator; poate nu e cazul celui care a câștigat licitația

Mobius: Oltchim are nevoie de un bun administrator; poate nu e cazul celui care a câștigat licitația
Statul trebuie să găsească pentru companiile mari pe care le deține cumpărători viabili și buni administratori, în cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a câștigat licitația să nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.
Publicat: 30/09/2012, 11:44
Actualizat: 28/09/2018, 17:32

Statul trebuie să găsească pentru companiile mari pe care le deține cumpărători viabili și buni administratori, în cazul Oltchim fiind posibil ca cel care a câștigat licitația să nu fie un bun manager, a declarat Mark Mobius, președintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

„În cazul Oltchim, cred că este posibil ca cel care a cumpărat combinatul să nu fie un manager bun pentru companie. Cred că este foarte important ca atunci când statul vinde astfel de întreprinderi să găsească un cumpărător viabil, capabil să cumpere și să administreze activele cumpărate în beneficiul țării și să facă și profit, bineînțeles”, a afirmat Mobius la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată duminică de Pro TV.

Dan Diaconescu a câștigat săptămâna trecută licitația pentru preluarea a 54,8% din acțiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preț, pentru titlurile deținute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat că Dan Diaconescu are termen până luni să plătească suma respectivă și că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim și să dispună administrarea specială a combinatului dacă Diaconescu nu plătește, iar în maximum șase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.

Șeful Templeton Frontier Markets consideră „amuzat și trist” schimbul de replici dintre premier și Dan Diaconescu privind capacitatea financiară a lui Diaconescu să preia compania și să reînceapă producția, dar și cu privire la intenția Guvernului de a găsi „în cel mai scurt timp un investitor serios” pentru Oltchim.

„Asiști la astfel de întâmplări peste tot în lume când există mari dezbateri care înconjoară vânzarea activelor de către stat, te confrunți cu astfel de probleme absolut oriunde, fie că ești în Brazilia, în Rusia sau în Vietnam. Este deopotrivă amuzat și trist, este o combinație a amândurora și este o nefericire, pentru că am putea face atât de mult progres dacă oamenii ar fi rezonabili și achiziționează aceste companii când sunt capabili să o facă și din punct de vedere al banilor și al managementului”, a afirmat el.

Întrebat dacă crede că statul putea pune unele condiții participanților la licitație, inclusiv prin depunerea unei garanții care să demonstreze bonitatea financiară, Mobius a spus că trebuie verificat de la început dacă participanții la o privatizare pot plăti prețul, pot opera compania respectivă. Totodată, participanții trebuie să spună ce vor face cu angajații.

„Există pericolul să ajungi la o situație unde vin cumpărători necalificați, incapabili să plătească prețul licitației și ajungi într-o situație mai rea decât la început. Privatizarea nu este o favoare, nu există nicio garanție a succesului și de aceea procesul de privatizare trebuie făcut într-un mod sistematic pentru a avea de la bun început garanția sau pentru a asigura o probabilitate mai mare a succesului”, a afirmat șeful Templeton Frontier Markets.

Întrebat dacă în această perioadă de criză statul ar trebui să încerce să privatizeze sau să eficientizeze companiile pe care le controlează, Mobius a spus că cele două procese ar trebui realizate concomitent.

„Mai întâi trebuie să încerce să restructureze companiile dinăuntru, să numească manageri buni, să facă schimbări, astfel încât acestea să devină profitabile. În același timp, să înceapă procesul de privatizare astfel încât controlul asupra acestor companii să poată fi trecut către sectorul privat, statul să își vândă participațiile. Nu este necesar ca Guvernul să vândă tot, poate păstra o participație minoritară, își poate păstra un loc în consiliul de Administrație, însă este necesar ca pachetul majoritar, controlul, să treacă în portofoliul unui grup care poate administra compania eficient”, a continuat el.

Potrivit oficialului Franklin Templeton, Petrom este un exemplu de privatizare de succes și o companie care are contribuții însemnate la economia României.

Mobius consideră că deseori sunt necesare disponibilizări la companii imediat după privatizare, întrucât acestea au un număr „extraordinar de angajați care nu fac nimic și care determină și multe din pierderi”. Totuși, el menționează că după ce o companie devine viabilă și profitabilă trebuie să înceapă să facă angajări.

Întrebat ce se întâmplă când companiile nu devin viabile, Mobius a spus că acestea ar trebui închise.

„Este o parte necesară a economiei. Din nefericire, este un lucru cu care trebuie să ne confruntăm și cu care trebuie să fim deschiși în a ne confrunta. Astăzi în Europa, în Grecia, în Spania este o problemă la ordinea zilei. De aceea vedem demonstrații pe stradă. Oamenii nu vor să își piardă locurile de muncă, însă, pentru a face o companie viabilă, este necesară schimbarea”, a explicat el.

Șeful Templeton Emerging Markets a spus, pe de altă parte, că piața de capital din România se poate dezvolta prin listarea unor companii mari de stat și amintit că România s-a angajat în fața FMI să privatizeze unele companii de stat.

„Problema este pe masă. Întrebarea ține de ritmul, de viteza cu care poate fi realizat acest proces. Nu are rost să privatizăm o întreprindere care nu este bine administrată și nu este profitabilă pentru că nu obții un preț potrivit pentru ea. În măsura în care profitabilitatea crește și prețul de vânzare al acțiunilor crește. Este o alternativă viabilă”, a adăugat Mobius.

Franklin Templeton a preluat în septembrie 2010 administrarea Fondului Proprietatea, fond care deține în prezent participații la companii de stat importante precum Hidroelectrica (19,9%), Romgaz (15%), Nuclearelectrica (9,7%), Transgaz (15%) și Complexul Energetic Oltenia (21,5%), dar și la companii privatizate precum OMV Petrom (20,1%), Alro (10,2%) sau BRD (3,6%).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Obligatoriu până pe 25 mai. Decizie pentru proprietarii de apartamente din România
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Cum să alegi parfumurile pentru orice preferință?
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Bursa din New York ar putea fi prima mare bursă cu tranzacții 24/7